Чому Москаль відмовив протестувальникам   у створенні ОТГ

21.04.2018 13:46 ПОДІЇ

У четвер, 19 квітня, в Ужгороді, поряд з будівлею облдержадміністрації відбувся мирний мітинг жителів трьох сільрад Ужгородського району — Холмківської, Сторожницької та Тарновецької. Учасники мітингу, всього близько 300 людей, вимагали від обласної влади надати їм нарешті позитивний висновок на створення Холмківської об’єднаної територіальної громади.

Рішення про об’єднання громади 8 сіл, що входять до складу трьох сільрад, остаточно прийняли ще в лютому 2017 року, однак позитивний висновок від Закарпатської ОДА так і не отримали, хоча в березні цього року вже вчетверте подали звернення з відповідним проханням. Через таку позицію обласної влади ініціативні мешканці сільських громад вирішили провести мітинг, щоб звернути увагу громадськості й влади на таку ситуацію.

Під час мітингу люди скандували «Підпиши! Підпиши!», вимагаючи від голови ОДА позитивний висновок. Вони   несли транспаранти з надписами «Холмок, Сторожниця Тарновці — разом», «Вимагаємо позитивного висновку!», «Москаль, не гальмуй децентралізацію».  

«За умови створення Холмківської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), яка включає населені пункти трьох сільрад, Ужгородський районний бюджет втратить 76 мільйонів гривень (або 52 відсотки) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), — заявляє Г. Москаль стосовно акції протесту. — Це головне джерело надходжень, втрата якого призведе до неспроможності функціонування соціальної сфери, яка утримується за кошти районного бюджету... На території Холмківської сільради розташовані основні бюджетоутворюючі підприємства Ужгородщини — «Ядзакі-Україна» та «Джейбіл С.Ю.Л.», які були створені ще під час дії Законів України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» та «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності та території пріоритетного розвитку».... На «Ядзакі» і «Джейбіл» працюють люди з усього Ужгородського району, а не тільки трьох сільрад, тому ПДФО має надходити в бюджет району, а не акумулюватися в одній об’єднаній громаді. Тому ми ніколи не підемо на те, щоб забрати гроші в бідних сіл Ужгородщини, які географічно несприятливо розташовані для економічного розвитку, й віддати їх одній ОТГ. Іншими словами, ми не залишимо район голим і босим, щоб зробити три сільради щасливими», — додає губернатор.

До учасників мітингу вийшов в.о. голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін, який запропонував учасникам створити ініціативну групу та провести зустріч наступного дня, щоб спільно знайти вихід із ситуації, яка склалася.

Мітингувальники ж передали Віктору Мікуліну резолюцію з вимогою надати Холмківській громаді позитивний висновок на створення ОТГ протягом 5 календарних робочих днів.

Довідково: До складу Холмківської об’єднаної сільради хочуть увійти села Минай, Розівка, Холмок, Сторожниця, Тарновці, Ботфолва, Концово та Шишловці. У випадку створення вже в 2017 році громада б отримала 71,8 млн. грн. ПДФО.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат