У мерії Ужгорода — корупційний скандал довкола Цапа

27.01.2017 17:48 ПОДІЇ

У середу 25 січня в Ужгороді розгорівся корупційно-земельний скандал.   Слідчі дії проводилися в кабінеті першого заступника міського голови Іштвана Цапа. Повідомлялося також, що прокуратура спільно з антикорупційним відділом УСБУ вилучила документи сесії міськ­ради Ужгорода.


За однією з версій, обшуки   пов’язували з витратами з міського бюджету на ремонт доріг на суму 300 млн. грн. Такою справою можуть займатися слідчі НАБУ. Йшлося   про можливий хабар на суму 45 тис. грн.

Попередньо встановлено, що неправомірну вигоду посадовці міськради отримували за сприяння в позитивному вирішенні земельних питань, які виносилися на сесію Ужгородської міської ради, повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Було затримано посередника під час одержання частини неправомірної вигоди в сумі 20 тис.грн. У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 КК України — одержання неправомірної вигоди службовою особою, на підставі ухвали слідчого-судді проведено обшуки у приміщенні Ужгородської міської ради, а також у житлових приміщеннях окремих співробітників Ужгородської міської ради.

Увечері про те, що правоохоронці викрили на хабарі першого заступника міського голови Ужгорода Іштвана Цапа, але йому вдалося втекти, повідомив у Facebook генпрокурор Юрій Луценко. Він уточнив, що чиновник вимагав у підприємця 40 тис. грн. за дозвіл на приватизацію землі.

«Посередник, визначений хабарником, сьогодні затриманий при отриманні другого траншу хабара. Громадянин Цап перебуває в цей час в Києві і, дізнавшись про це, подався в біга. Рекомендую йому негайно з’явитися в прокуратуру з повинною. Можна навіть укласти угоду зі слідством, якщо вказати, кому гроші йшли нагору»,   —   повідомив генпрокурор.

За інформацією джерел, заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап, маючи паспорт громадянина Угорщини,   вже втік за кордон. Цап на телефонний зв’язок не виходив,   як і на свою сторінку у мережі Facebook. Але наступного дня   написав, що мовляв, ніяких грошей не брав, нічого не знає.

Й наразі (станом на ранок 26 січня) «працює з житомирськими партнерами з питань встановлення в Ужгороді сучасних зупинок, впровадження е-квитка, придбання багатофункціональної прибиральної техніки».   А не відповідав тому, що на київській вулиці в нього «випав телефон»...

Під час сесійного засідання у четвер більш конкретної інформації щодо скандалу почути не вдалося. Втім, уже після офіційного закриття   сесії один із активістів вручив меру Андріїву пакет.   «Це подарунок вам. Це земля із кладовища», уточнив активіст.

У п’ятницю Цап повернувся в Ужгород, зустрівся зі   ЗМІ, а також про повернення повідомив на своїй сторінці у Facebook.   Запевнив, що насамперед іде на зустріч у прокуратуру, ха, на його думку, дехто хотів би бачити його «якнайдалі від міста в бігах або ж наглухо ізольованим десь у камері». Причину цього Цап пояснив так: «Не можуть пробачити ласі до дерибану ділки мораторію на виділення землі,   ініційованої перевірки прокуратурою рішень щодо виділення землі воїнам АТО».

Вочевидь, Цап зважив на рекомендацію Луценка з’явитися в прокуратуру. Чи дослухається він до іншої — укласти угоду зі слідством і до чого це призведе, дізнаємося вже зовсім згодом.  

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат