В Ужгороді з’явилася площа Воргола

11.08.2017 15:26 ПОДІЇ

 

І відкрилася виставка його репродукцій.


В Ужгороді є дві скульптури відомого американського митця українсько-лемківського походження, короля поп-арту та культової постаті в історії сучасного мистецтва Енді Воргола, або ж Андрія Варголи. А 5 серпня на його честь назвали площу в Минаї на Ужгородщині, а також відкрили виставку його репродукцій.

Відтепер на площі Воргола видніється стилізована табличка з іменем художника, а також композиція із одного з найвідоміших його творів — банка супу «Campbell’s».

Ідея належить Закарпатській ОДА, а площу відкривав губернатор Геннадій Москаль. Він зазначив, що не дарма на початку серпня відкрили площу, адже 6 серпня художнику мало виповнитися 89 років.

«Лемки є складовою частиною українського народу. А те, що художник народився в Америці, не дає підстав не вшановувати його пам’ять та не називати площу його іменем», — сказав Москаль.

Зазирнемо у біографію Енді. Митець народився у Пітсбурзі в США, але його батьки були емігрантами з українського села Микова, яке на той час входило до складу Австро-Угорщини. У дитинстві Варгола почав відвідувати курси художньої майстерності, та вже пізніше вступив до Технологічного інституту Карнегі на відділення малювання та дизайну. Через незграбну вимову йому було складно навчатися, і його ледь не відрахували. Згодом майбутній засновник поп-арту влаштувався працювати до художнього відділу найбільшого в Пітсбурзі універмагу та виконував оформлення вітрин. Уже тоді ним захоплювався його начальник Ларрі Воллмер. Як пише «Вікіпедія», Андрій охарактеризував свій досвід роботи так:

«Одного літа я працював в універмазі, проглядаючи «Vogue», «Harper’s Bazaar» та європейські журнали мод для одного чудового чоловіка на ймення містер Воллмер. Я отримував десь біля 50 центів на годину і моя робота полягала в пошуку «ідей». Я не пам’ятаю, щоб знайшов хоча б одну ідею, або, щоб бодай одна спала мені на думку. Містер Воллмер був для мене ідолом, бо він приїхав із Нью-Йорка, а це видавалося таким особливим. Утім, я навіть і не думав, що коли-небудь потраплю туди сам».

Андрій Варгола часто фантазу­вав щодо свого походження, що й спричинило багато пліток та історій. Згодом він змінив своє ім’я на Енді Воргол. Переїхавши до Нью-Йорка, він почав успішно працювати ілюстратором у журналі. Згодом темою його картин стали американські продукти, а саме: консерви фірми «Campbell’s» і пляшки «Coca-Cola». У цей період популярність Енді Ворголу приносять портрети відомих зірок: Мерилін Монро, Елвіса Преслі та інших. Останні серії портретів Воргола — портрети британської королеви Єлизавети ІІ.

Картини Воргола потрапляли в рейтинги найдорожчих картин світу.

«Енді Воргол показав, що звичайні речі можуть бути витвором мистецтва, це може бути не лише корисно, а й естетично», — сказав голова Закарпатської організації Спілки художників України Борис Кузьма.

Власне, минулої суботи в атріумі Закарпатської ОДА відкрили виставку репродукцій робіт Воргола. Там зображені тогочасні бренди і портрети відомих зірок.

«Енді Воргол зробив великий внесок в історії мистецтва. Його сприймають королем поп-арту не лише в Америці, а й в усьому світі. Тому варто вшанувати його пам’ять», — прокоментував член Спілки художників України Василь Вовчок.

Виставка триватиме ще тиждень, тож можете споглядати портрет Мерилін Монро, карикатуру Леніна, картини світових брендів, або ж навіть тварин.

До речі, організатори планують створити ще щось більш грандіозне до Дня Незалежності, але поки цю інформацію остаточно не розголошують.

Аліна Галаш, студентка
відділення журналістики УжНУ,
фото автора

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат