Москаль повинен строго запитати у закарпатських митників — де гроші?

30.06.2017 19:05 ПОЛІТИКА

Чому Закарпаття за рахунок дорожнього експерименту отримало митних коштів удесятеро менше, ніж рідна область закарпатського губернатора — Чернівецька


Ми неодноразово повідомляли про те, що уряд розробив законопроект, що дозволяв чотирьом прикордонним областям залишати частину митних зборів у себе в областях, які повинні використовуватися на ремонти доріг. І до цього переліку тоді увійшли всі західні прикордонні області, окрім... Закарпатської.

Звичайно, це обурило закарпатський політикум. Спочатку на сесії Закарпатської облради депутати звернулися до уряду з проханням включити в цей список і нашу область. Не подіяло. Це трошки розлютило наших депутатів і вони навіть ухвалили скандальну заяву щодо необхідності повернення нашому краю самоврядного статусу, якщо вже центральна влада така глуха і сліпа.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль зробив кілька звернень щодо необхідності внесення нашої області в експеримент, яким би частину митних зборів можна було залишати на ремонт доріг. Деякі депутати Верховної Ради від Закарпаття підтримали заклики Москаля. Окрім Балог.

Тоді Геннадій Москаль навіть порахував, що лише за перше півріччя 2016 року Закарпаття могло би отримати 60 мільйонів із перевиконання митних планів на ремонт доріг.

Наприкінці минулого року Закарпаття таки включили до урядового експерименту, і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль натякнув митникам, що контролюватиме те, як працює митниця, щоб були хороші надходження.

Протягом першого кварталу фактичні перерахування митних платежів Закарпатською митницею ДФС склали понад 767 млн. грн. Найбільше перевиконання доведених індикативних показників зафіксовано в березні, а саме на 14,8 %. На ремонт доріг пішли перші 20 млн. грн.

«Потім за квітень пішли ще 12 мільйонів і всього за 4 місяці цього року від дорожнього експерименту ми отримали вже 32 млн. грн.», — заявляв Геннадій Москаль і повідомив, що вже ухвалив список автодоріг, які ремонтуватимуться з цих митних позапланових надходжень.

Звичайно, це краще, ніж нічого. Але будь-які цифри краще сприймаються у порівнянні.

Цікаво було дізнатися, а скільки ж отримують з тих-таки позапланових митних надходжень інші прикордонні області.

Як виявилося, Закарпаття дуже відстає. Приміром, Волинська область, яка має три КПП, за той-таки перший квартал цього року з митних надходжень отримала втричі більше, ніж Закарпатська — 115 млн. грн. А рідна область Геннадія Москаля — Чернівецька — за чотири місяці з понадпланових митних коштів на ремонт доріг отримала... вдесятеро більше, ніж Закарпатська — 316 млн. грн. Про надходження у Львівській області цифра говорить сама за себе — 870 млн. грн. за 4 місяці.

Ось ще деякі відомості Центру громадського моніторингу та контролю щодо надходжень коштів у інших областях. Закарпаття не зазначене, напевно, через занадто малі надходження (див. табл.).

І якщо вже Геннадій Москаль свого часу обіцяв, що жорстко контролюватиме митницю, щоб збільшити надходження митних коштів на ремонт доріг, то повинен тримати слово і запитати закарпатських митників — а де гроші? Адже у нас не три митні пости, а 14. Більше, ніж у Чернівецькій області. А рух транспорту через нашу митницю нічим не поступається руху в інших прикордонних областях.

Василь Поляк, ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат