Коли головні закони нічого не гарантують

30.06.2017 18:51 ПОЛІТИКА

Нація без прав і гарантій. Конституція ніби і є. І, кажуть, одна з найкращих у світі. І святкують її, і день вихідний дають. Але написати закони — це одне. Дотримуватися їх — зовсім інше.


У нас злочини та порушення прав фіксують. І навіть слідство умовне ведуть. І преса гуде, що затримали якогось чиновника-олігарха на хабарі, або викрили фінансові схеми. Однак на виході все одно нікого не покарають. Бо якісь реформи ніби й потихеньку впроваджують, але судова реформа не рухається.

Ще гірше те, що функцію правоохоронців та суддів беруть на себе різні військові добровільні формування. Кажуть, вони в зоні АТО за країну воювали, тому мають право вирішувати долі людей та втручатися в бізнесові розбірки. Окрім того, серед таких «воїнів-добровольців» є звичайні «ряжені» бандити, які й пороху не нюхали, а просто десь форму військову роздобули і вважають, що мають право втручатися в спори і вирішувати хто правий, а хто винуватий.

Дивною видається фраза членів сумнівних бойових організацій, які кажуть, що «на Майдані» не за те, стояли, щоб хтось у когось щось крав і йдуть бити пики всім підряд. І ніхто не каже, що на «Майдані стояли» і за те, щоб закони були для всіх однакові. І якщо ти порушив закон, то відповідай за злочин, а не прикривайся тим, що «був на фронті». Був на фронті і захищав країну від ворога — це добре! Герой! Але пам’ятай, що у той час мільйони інших громадян, які хоч і не були на фронті, але працювали на цей фронт. Щоб у тебе було що їсти і було в що одягнутися. Щоб ти мав чим зігрітися і на чому спати. І мільйони твоїх співвітчизників хоч і не були на фронті, але молилися за тебе, збирали гроші та речі і чемно платили «військовий збір». То залишайся для цих людей героєм, а не веди себе як свиня, не чини правосуддя на свій лад.

Так, у цій країні нема віри владі та системі. Але ця влада нам дісталася не з інших позаземних цивілізацій. У цій країні ще досі залишилися правила виборів, на яких ти можеш обрати собі іншу, поряднішу владу. Тому вибори і є тим лакмусом свідомості суспільства. Якщо люди обирають свиней та популістів керувати собою, значить вони це заслужили.

Ну а щодо Конституції. Вона дійсно у нас формальна. І до Дня Конституції сталася одна знакова подія. Президент Порошенко традиційно нагородив до цієї дати групу чиновників. І серед них ті, які були в когорті антидемократичних сил, яких вигнав Майдан. Як таке могло статися? Це питання до президента. Ось що з цього приводу сказав лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко:

«Варіантів у Порошенка два: поганий і ще гірший.

Варіант перший — Порошенко підмахнув указ, не читаючи, тоді він має негайно виправити свою помилку і скасувати нагородження Гереги й Атрошенка (депутати, які під час Майдану проголосували за диктаторський пакет 16.01.2014), а також прокурора Кулика, з якого не знято звинувачення у хабарництві. Неприємно, але люди зрозуміли б і загалом вітали би таке рішення президента.

Варіант другий — Порошенко вчинив свідомо, знаючи, що нагородження одіозних осіб викличе обурення у суспільстві, бо це наруга над Майданом і образа для дійсно гідних людей, чиї прізвища в указі стоять поряд з Герегою, Атрошенком і Куликом. Що тоді робити? Як на мене, було би справедливо і правильно, аби інші нагороджені публічно звернулися до Порошенка з вимогою внести зміни до указу й викреслити «трійцю», а ні — тоді публічно заявити про відмову від нагород і дружно скласти їх під двері Банкової».

Думаєте відмінить Порошенко указ? Або чи хтось складе ці нагороди від президента? Ось це і є показник нашої громадянської свідомості.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат