Завтра в Закарпатті очікують президента Порошенка

10.06.2017 17:47 ПОДІЇ

Про візит Порошенка говорили всі, але адміністрація президента мовчала.


Усі державні структури Закарпаття працювали в посиленому режимі в очікуванні Порошенка, який повинен відвідати область 11 червня для того, щоб взяти участь у символічному переході на одному з КПП при старті безвізового режиму.

При цьому в Адміністрації Президента про візит не повідомлялося, не було інформації та програми його перебування в Закарпатті і на офіційному сайті президента.

У той же час Закарпатська обласна адміністрація посилено готувалася до візиту. Судячи з активізації робіт в аеропорту «Ужгород» по укладці нового покриття на злітно-посадковій смузі, Петро Порошенко або зможе вже сісти на нову смугу літаком, або таки прилетить гелікоптером (імовірніше, зі Львова). Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що підрядники роблять якісну смугу в аеропорту, яка здатна приймати літаки «Боїнг». Але скоріш за все, смуга стане лише експонатом для того, щоб президент побачив, що влада області, попри закритий аеропорт, таки має надію на його відновлення і посилено для цього готується.

Окрім того, швидкими темпами триває будівництво дороги до нового КПП з Угорщиною, КПП Велика Паладь—Нодьгодош.

Укравтодор проводить ремонт 11,5 км автомобільної дороги від селища Чепа до нового КПП. На території Угорщини під’їзд до КПП вже споруджено. Оформлення документів українськими і угорськими прикордонниками та митниками здійснюватиметься на спільному пункті контролю. Фактично нова дорога з українського боку буде готова раніше, ніж до вересня, коли повинен запрацювати цей КПП. Петро Порошенко має подивитися хід робіт.

Чим може бути цікавим візит президента в Закарпаття? Власне прискоренням розбудови прикордонної інфраструктури. Адже після введення безвізового режиму з Євросоюзом очікується ріст бажаючих перетнути кордон на 30 %. Зараз і так важка ситуація на КПП, а тепер вона стане катастрофічною.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль розповідав, що в області не вистачає 19 КПП, аби якось вирішити цю ситуацію. Прес-служба ОДА навіть розповсюдила список цих необхідних КПП.

Річ у тім, що, як зі словацького боку, так і з угорського, відбулася реконструкція КПП із відповідною інфраструктурою. На жаль, із українського боку — повна розруха. Геннадій Москаль каже, що гроші на реконструкцію були, але підрядники їх вкрали і втекли.

І хоч закарпатські прикордонники звітують, що до введення безвізового режиму готові, насправді ситуація дуже плачевна.

Візит Петра Порошенка мав би зрушити ситуацію в бік відновлення реконструкції КПП та розбудови прикордонної інфраструктури.

Зокрема, Укравтодор вже готовий підвести автостраду, яка поєднає українську трасу М-06/Е-50 Київ—Чоп із угорською М-3 Будапешт—Ніредьгаза і стане головним автомобільним коридором між Україною та Угорщиною. Ця дорога вестиме до нового КПП «Дийда» і дуже розвантажить КПП «Чоп—Загонь». Очікується, що роботи будуть завершені ще в цьому році. Зволікати не можна. Інакше з початком безвізу на кордонах буде армагедон. У цьому повинен переконувати Порошенка і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль», — пише ProZak.info.

Звичайно, що ексцесів із Порошенком у перший день безвізу в Закарпатті не буде. Однак президент поїде, і тоді закарпатці, які часто їздять за кордон у робочих та родинних справах, або просто їздять у магазини чи «на басейни», відчують величезні незручності, коли кількість бажаючих виїхати за кодон зросте на 30 %. Адже навіть зараз черги подеколи сягають кількох годин.

Як можна вирішити таку си­туацію? Дехто пропонує зробити окремі черги для тих, у кого є віза, і окремо для тих, хто має намір виїхати по безвізу. Дехто пропонує зробити окремі черги і навіть окремі КПП регіонального типу, де кордон могли б перетинати лише мешканці прикордонних адміністративних одиниць. Є також пропозиції хоча б на півроку надати «пересічникам» можливість не робити обов’язкові перетини кордону, бо наразі вночі саме через «пересічників» черги на кордоні на КПП «Тиса» неймовірно великі. Але, звичайно ж, найкращим рішенням є розбудовувати КПП. І чим швидше — тим краще.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат