Закарпатські депутати захотіли   для області більше самостійності

09.04.2016 08:10 ПОЛІТИКА

У Закарпатті виник черговий скандал. На сесії облради депутати прийняли звернення до центральних органів із вимогою швидше втілювати в життя децентралізацію, яку так афішувала центральна влада ще до того, як владою стати.


У зверненні депутати просять невідкладно внести зміни до Конституції та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління та передачі органам самоврядування широких повноважень. Щось подібне ухвалювали і в інших областях. Але в закарпатському зверненні депутати також вимагають відновити дію спеціальної економічної зони, необхідність і бажаність якої закарпатці задекларували ще у 1991-му під час обласного референдуму. Тоді, нагадаємо, 78 % краян віддали голоси «за» проголошення області спеціальною самоврядною територією України. Депутати переконані: без якісних змін законів реальну дієву децентралізацію провести неможливо.

«На двадцять п’ятому році існування сучасної Української держави знову стали актуальними питання, пов’язані з проголошенням та документально-організаційним закріпленням незалежності, а також з формуванням та нормативним забезпеченням державного устрою.

Невиконаними залишилися вимоги результатів загальнообласного референдуму 1 грудня 1991 р., чим проігноровано волю 546 450 виборців Закарпатської області, або 78,6 %, які віддали свої голоси «за» проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією як суб’єкта в складі незалежної України.

Результатом недолугої політики тодішнього керівництва держави стало повне спустошення та розкрадання Закарпаття. Сьогодні, на жаль, українське суспільство переживає «дежавю»: промисловість буквально «лежить», народ катастрофічно зубожів, економіка уже на межі дефолту, ідеали Майдану цинічно знехтувані!

Остання можливість врятувати ситуацію в Україні — негайно надати реальну, а не декларативну, повну фінансову та адміністративну незалежність органам місцевого самоврядування. Саме ця вимога була однією з базових умов надання Президентові України та уряду кредиту довіри українського народу під час Революції гідності!

У цьому полягає суть державних реформ, спрямованих на передачу всього спектра повноважень на місцевий рівень управління, що є запорукою найраціональнішого та найефективнішого використання потенціалу наявних ресурсів у інтересах територіальних громад.

Свого часу Закарпатська обласна рада 24 січня 1992 р. своїм рішенням затвердила і прийняла звернення до Верховної Ради України «Про внесення змін і доповнень до Конституції України», в якому в порядку законодавчої ініціативи звернулася до Верховної Ради України щодо внесення змін та доповнень до Конституції України. Зокрема, ч. 1 ст. 77 пропонувалося доповнити словами: «В Україні є спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття». Також пропонувалося доповнити Конституцію України ст. 75-2: «Спеціальна самоврядна адміністративна територія Закарпаття є складовою частиною України і самостійно вирішує питання, що належать до її відання».

Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання уже в 2016 році знову звертаються до центральних органів влади з вимогою нарешті виконати рішення представницького органу закарпатської громади від 24 січня 1992 р., внісши відповідні зміни до Основного Закону України та вжити негайних заходів із передачі відповідних повноважень від центральних органів виконавчої влади до сфери місцевого управління».

Це звернення було прийняте переважною більшістю депутатів облради. Голосували за нього представники різних політичних сил. І головне: мова не йшла про політику. Це було звернення відчаю, бо через надто велику централізацію закарпатська економіка просто помирає.

Про це говорив у коментарі і лідер Опозиційного блоку в Закарпатті, депутат облради Олександр Ледида:

«В умовах децентралізації, яка була заявлена, 16 найпотужніших підприємств Закарпаття, на яких працює близько 15-ти тисяч людей, які платять податки на різні рівні, близько півмільярда гривень, переведені у Львівську область! Сьогодні в кожній області з держбюджету виділені мільярди на будівництво доріг, а в Закарпатській — нуль. Не кажучи вже про те, що прикордонне Закарпаття досі не включили в митний експеримент, де передбачено надпланові надходження платежів спрямовувати на розбудову доріг регіону. І таких прикладів багато. Поки що заяви вищого керівництва держави, на жаль, розходяться з реальними ділами, а з області намагаються зробити таку собі безправну сільську раду».

Але тут почався інформаційний протест націонал-патріотів, які побачили в цьому зверненні контрреволюцію сепаратистів.   Українські націоналісти почали оперувати у своїх заявах термінами «зрада», «ДНР—ЛНР», «Рука Кремля» та іншими.

Ось, що з цього приводу заявила організація українських націоналістів «Карпатська Січ»:

«В ході засідання сесії Закарпатської обласної ради 5.04.2016 р. депутатський корпус ухвалив відверто сепаратистське звернення до центральної влади з вимогою визнати Закарпаття «спеціальною самоврядною адміністративною територією»…

…Через два десятки років, коли Українська держава перебуває у фазі війни, а сотні закарпатців зі зброєю в руках захищають її цілісність і суверенітет та гинуть на східному фронті, в їх рідній домівці у тилу плюють на могили і честь усіх полеглих за Вільну Україну Героїв, сіють розкол та прагнуть відділити Закарпаття від материка. Якщо до цього моменту сепаратизм пропагували підпільні проугорські та прокремлівські діячі, то зараз він відкрито пропагується і підтримується у владній системі області».

Ну і далі у такому ж дусі й відповідний заклик до СБУ, прокуратури і маминої мами.

Звернення націоналістів та тих, хто їм співчуває, мало ефект. СБУ заявила, що буде розслідувати цю заяву. Представники Москаля повідомили, що голосували пакетом, тому особливо не вчитувалися в текст. А голова облради виправдовувався, що нічого такого в тексті звернення немає і просто хотіли нагадати центральній владі, що потрібно давати більше фінансової самостійності регіонам. «Цим зверненням ми хотіли нагадати президентові, прем’єрові та голові ВР, що вони всі декларували впровадження децентралізації, обіцяли повноваження на місцях. Зараз ми цього вимагаємо. Наша область зараз економічно затиснута, тому просимо їх дати нам ось ту обіцяну самостійність, щоб область могла розвиватися. А те, що хтось перекрутив це звернення — це провокація. Це може бути вигідно нашим політичним опонентам або тим «ДНР» і «ЛНР», які вже не вперше намагаються переконати всю Україну, що Закарпаття прагне автономії. Але це відверта брехня», — зазначив голова облради Рівіс.

Все це схоже на фарс, бо коли центральна влада декларує, що потрібно вводити децентралізацію і давати більше самостійності регіонам, то всі в екстазі плескають у долоні. А коли хтось із регіонів попросить тієї самої самостійності, то їх відразу називають сепаратистами і ворогами України.

Однак перегин у заяві депутатів таки був.

***

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат