Деякі нардепи через бажання створити в Закарпатті економічні спецзони називають нас сепаратистами та

06.02.2016 11:56 ПОЛІТИКА

Нещодавно в Закарпатті відбувся Форум ініціатив під назвою «Закарпатський економічний експеримент», на якому йшла мова про необхідність створення в області економічної зони.


Нагадаємо, що на форумі, який зібрав керівників близько 60 найпотужніших підприємств Закарпаття, йшлося про те, що наш регіон із позицій аутсайдера в економічних рейтингах уже найближчим часом перетвориться в лідера економічного зростання. Зокрема, співорганізатор заходу Володимир Панов сказав: «Наразі Закарпаття — економічний аутсайдер в Україні. Область займає 25-те місце за рівнем реального доходу на душу населення (17 789,00 грн.), для порівняння у Львівській області ця цифра складає 24 239,00 грн., в Івано-Франківській — 21 103 грн. Закарпаття на 21-й позиції за розміром   капітальних інвестицій (1,2 % залучених капітальних інвестицій країни). Рівень безробіття (9,6 %) в області вищий, ніж у сусідніх Львівській та Івано-Франківській. Система координат в Україні не дає можливості створити економічне диво в одному окремо взятому регіоні. Але ми маємо стратегію, яка може змінити ситуацію — здійснити Закарпатський економічний експеримент, використавши свій власний лідерський досвід 2001—2004 років».

Панов нагадав, що саме в той період Закарпаття посідало перше місце за динамічним рейтингом інвестиційної активності, четверте за залученням прямих іноземних інвестицій на душу населення та друге за загальними обсягами залучення іноземних інвестицій. І все це вдалося досягнути завдяки Спеціальній економічній зоні «Закарпаття».

На Форумі був і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який запевнив, що готовий сприяти в реалізації економічного експерименту в Закарпатті.

«Заявляю, що для проведення «Закарпатського економічного експерименту» є політична воля, і я повністю підтримую ініціативи бізнесу. Регіональна влада готова будувати принципово нову модель економіки регіону. Добиватимуся від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради економічного експерименту для Закарпаття», — заявив Геннадій Москаль. Він наголосив, що зробить усе для того, аби Закарпаття стало провідним майданчиком України для інвестицій та інновацій.

Однак можливість відновлення в Закарпатті будь-яких економічних зон із песимізмом і навіть агресією сприйняли депутати Верховної Ради. Зокрема на засіданні комітету протидії та запобігання корупції   депутати Верховної Ради обговорили проект закону про окрему економічну зону для Закарпатської області й одноголосно виступили проти виокремлення Закарпаття як спеціальної економічної зони.

Виявляється, нещодавно нардеп Євгеній Мураєв запропонував законопроект, за яким Закарпаття стало б економічно відокремленим регіоном. Однак голова комітету протидії корупції Єгор Соболєв вважає, що будь-які проекти, пов’язані з так званими «спеціальними зонами», це, власне, і є створення корупції, величезна діра для оборудок.

Ще критичніше висловився народний депутат Юрій Тимо­шенко, який заявив: «Закарпаття було москвофільським вогнем сепаратизму, будь-яка окремішність загрожує державній цілісності. Згадайте недавні судилища, на яких ми були присутніми. Цей регіон — розсадник сепаратизму і будь-які кроки у бік відокремлення в будь-якій сфері призведуть до державної катастрофи».

Володимир Панов, голова Обласного об’єднання організацій «Закарпаття», один із ідеологів «Закарпатського економічного експерименту», дав розширений коментар щодо рішення комітету з корупції стосовно законопроекту СЕЗ «Закарпаття» та обвинувачень окремими нардепами закарпатців у москвофільстві та сепаратизмі.

«У чому суть «Закарпатського економічного експерименту»?

Без інвестицій національну економіку, як і економіку регіону, підняти на новий рівень неможливо. Натомість, у країні відсутня стратегія роботи з інвесторами. Ми пропонуємо відкрити і вікна, і двері, і всі шлюзи для інвесторів зі всього світу, запропонувавши їм перенесення своїх виробництв у Закарпатську область. Оскільки держава не бере на себе відповідальність впроваджувати дієві механізми залучення інвестицій на території всієї країни, ми пропонуємо відпрацювати економічну модель на одному з найменших регіонів України — Закарпатті, апробувавши її протягом п’яти років. У разі позитивного економічного ефекту запровадити таку успішну модель на всій території України. Якщо ефект не виправдає очікування, то економічний експеримент дуже просто припинити.

Для втілення цього експерименту на Закарпатті потрібне тільки вдосконалення трьох чинних законів. Мова йде про реанімацію Законів «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області», «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» та посилення інвестиційними стимулами Закону України «Про індустріальні парки». Нічого нового. Разом із тим, ми готові розробити чітку та скоординовану систему роботи з інвесторами. Інструментами державного стимулювання скористалися майже всі країни з перехідною економікою, цими інструментами, навіть сьогодні, користуються розвинені економіки світу, в тому числі Сполучені Штати Америки.

У результаті ми розраховуємо на приплив прямих іноземних інвестицій, на розміщення виробництв всесвітньовідомих транснаціональних компаній, на створення десятків тисяч робочих місць, на збільшення відрахувань до бюджетів та ріст експортного потенціалу України. Все це найкоротший шлях до вступу України в Європейський Союз. Шлях від економічної інтеграції до політичної.

Народний депутат Є. Мураєв вніс до Верховної Ради України законопроект щодо створення спеціальної економічної зони «Закарпаття», який водночас передбачає ліквідацію чинного закону про СЕЗ.   Жодних звернень чи підтримки ні від бізнес-спільноти Закарпаття, ні від закарпатської влади депутат не отримував. Це виключно результат його законотворчої діяльності, на яку він має право. Комітет ВРУ з питань протидії й запобігання корупції   відхилив даний законопроект, проте це досить очікувано через ряд невідповідностей до вимог чинного законодавства регіональних пріоритетів.

Щодо заяв деяких депутатів про «москвофільський вогонь сепаратизму», «розсадник сепаратизму», то наскільки треба мати обмежений кругозір, щоб плутати економічні інновації з сепаратизмом, або бути абсолютно дезінформованим щодо настроїв закарпатців та політичної ситуації в регіоні, щоб навішувати   Закарпаттю подібні ярлики. Це неполіткоректні заяви, які носять не лише провокаційний характер, а й завдають шкоду та дестабілізують суспільно-політичну ситуацію в регіоні. Якщо депутати ставили перед собою саме таку мету, то вони на вірному шляху, якщо це прикра випадковість, тоді за неї необхідно вибачитися перед громадою Закарпаття».

Коментарі :


08.02.2016 16:30 Читач

Для Закарпаття СЕЗ є необхідною умовою   для розвитку економіки.   Хороші ідеї генерує Володимир Панов, але для їх втілення потрібна реальна підтримка на всіх рівнях влади.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат