Рейдери захоплюють майно райспоживспілки

Владислав Бильов, журналіст 16.12.2016 17:54 ПОДІЇ

На Іршавщині триває конфлікт навколо райспоживспілки. Схоже на брутальне рейдерське захоплення.


Свою принципову та аргументовану позицію з цього приводу, не гаючи часу і неодноразово, висловлювало й керівництво Закарпатської облспоживспілки. Зокрема, її правління, як повноважний і колегіальний управлінський орган, одразу ж спрямувало відповідні офіційні звернення як до голови обласної державної адміністрації Г. Москаля, так і до перших керівників правоохоронних органів: обласної прокуратури, головних управлінь національної поліції та юстиції в Закарпатській області.

Зокрема, йдеться у цих зверненнях, правління Закарпатської облспоживспілки глибоко занепокоєне й обурене ситуацією в системі споживчої кооперації краю, де останнім часом почастішали випадки відвертих посягань сторонніх осіб на спільне майно кооперативних громад, що здійснюється зухвалими методами фальсифікації установчих і реєстраційних документів та прямого тиску на пайовиків і керівників окремих споживчих товариств.

Яскравим прикладом цього, приміром, стали минулорічні події в Білківському споживчому товаристві Іршавської райспоживспілки, де шляхом організації незаконних зборів та зміни у неправовий спосіб керівника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фактично було здійснене рейдерське захоплення цієї кооперативної структури, а відтак відбулися знищення й розпродаж майна, виробничих і торгівельних закладів тощо…

До речі, відбулося це через відверте потурання з боку тодіш­нього керівництва правоохоронних органів Іршавщини та невтручання місцевої влади району, до яких, до речі, неодноразово зверталося керівництво облспоживспілки зі справедливими скаргами на неправомочні дії сторонніх осіб.

Відтак, з огляду на ситуацію, що склалася в Іршавській райспоживспілці, ще минулого року були скликані збори Ради Іршавської райспоживспілки за участі пайовиків та членів споживчих товариств Іршавщини, під час яких ухвалено рішення про зміну керівництва райспоживспілки. Головою правління тоді був обраний пайовик і кооператор із багаторічним досвідом І. Сокач, переобрано та значно оновлено і склад правління райспоживспілки.

Легітимність новообраного керівника Іршавської райспоживспілки згодом була погоджена і підтверджена відповідною постановою правління Закарпатської облспоживспілки, що відповідає статутним вимогам, діючим нормативно-правовим актам Укркоопспілки, а головне — законодавству України «Про споживчу кооперацію».

Однак, користуючись відсутністю адекватної реакції з боку правоохоронних органів, споглядацькою і пасивною позицією місцевих органів влади, незабаром була вчинена нова атака тіньових кланів на Іршавську райспоживспілку та її керівництво.

Причому (і це характерно!) черговий «наїзд» тих же «братків» здійснюється за тим же сценарієм, що був апробований минулого року піл час захоплення Білківського споживчого товариства.

Так 11 жовтня цього року державним реєстратором Іршавської РДА І. Мигович уже вкотре безпідставно вносяться зміни до Єдиного державного реєстру, де як керівник Іршавської райспоживспілки фігурує М. Кляп, а не І. Сокач.

Тоді ж правлінням Іршавської райспоживспілки скликаються позачергові збори Ради, учасники яких підтверджують легітимність діючого голови правління   І. Сокача, а відтак проводяться відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Натомість наступного дня вже іншою посадовою особою, а саме державним реєстратором виконкому Мукачівської міської Ради А. Піняшко на підставі незрозумілих установчих документів знову вносяться зміни до єдиного державного реєстру з заміною керівника Іршавської райспоживспілки на М. Кляпа.

Відтак, скориставшись ситуацією, підкріпленою сфальшованими реєстраційними документами, 14 жовтня цього року групою невідомих осіб, що переважно складалася з агресивно налаштованих молодиків, було вчинене фізичне захоплення адмінбудівлі Іршавської райспоживспілки, встановлено приватну охорону, в результаті чого працівникам апарату райспоживспілки фактично було заблоковано доступ як до власних службових приміщень, так і до первинної документації господарського та фінансового характеру. Зауважимо, що все це дійство відбувалося серед білого дня в центрі Іршави на очах представників місцевої поліції.

Таким чином споживча кооперація Іршавського району реально зазнала прямого і брутального рейдерського захоплення кооперативного майна та її органів управління як юридичної особи, безцеремонного і не правового втручання у власну господарсько-фінансову діяльність із боку сторонніх осіб.

З огляду на вчинене неподобство правління Закарпатської облспоживспілки, висловлюючи свій рішучий протест щодо зневажання основоположних принципів і прав кооперативної спільноти краю, цілком закономірно вимагає від обласної влади, правоохоронних органів вжиття всіх необхідних заходів впливу щодо притягнення до відповідальності осіб, безпосередньо винних у підробленні документів та рейдерському захопленні контролю над Іршавською райспоживспілкою, Білківським споживчим товариством, їхнім майном і матеріально-фінансовими ресурсами.

До речі, принагідно зазначимо, що буквально днями надійшло повідомлення з Департаменту державної реєстрації Мін’юсту України, в якому голова комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, заступник міністра юстиції України П. Мороз повідомив, що в результаті розгляду скарги голови правління Іршавської райспоживспілки І. Сокача скасовано неправомочні реєстраційні дії державних реєстраторів І. Мигович та А. Піняшко з приводу внесення ними до державного реєстру неправдивої інформації, а також заблоковано їх подальші реєстраційні дії на певний період.

А от позиція місцевих органів влади залишилася незмінною, тобто пасивною і вичікувальною, що теж викликає чимало запитань у кооператорів Іршавщини.

Владислав Бильов, журналіст

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат