Звідки і для чого витягли Януковича

02.12.2016 17:02 ПОЛІТИКА

Екс-президент України Віктор Янукович, який втік із держави в результаті Майдану, після трьох років мовчанки раптом вигулькнув мов Пилип із конопель і почав щось розповідати в своє виправдання.


Звичайно, що сам Янукович навряд чи захотів би просто так щось розповідати, бо «совість замучила». Пропозицію українського правосуддя провести онлайн-допит він міг спокійно проігнорувати. Однак спецслужби Росії вирішили підготувати українського екс-президента для того, щоб озвучити потрібні їм інформаційні вкиди. Але спочатку був фальш-старт. Українські спецслужби також знали, що потрібно зламати трошки плани росіян, тому нібито під приводом блокування «Правим сектором» в’язниці перше судове засідання перенесли, а Янукович змушений був давати прес-конференцію після цього конфузу.

Конференція дійсно зламалася, Янукович бурмотів дурницю і українці ще більше заговорили про те, що дійсно краще без цього «шапкокрада» з відсутністю ознак інтелекту.

А у понеділок допит таки відбувся. І була купа викривальних заяв. Янукович ще плутався в показаннях, часто говорив, що забув деякі моменти, почав звинувачувати в перевороті главу своєї Адміністрації Сергія Льовочкіна та опозиціонерів, шкодував, що не ввів військовий стан і переконував, що не тікав, а виїхав, щоб країну, за яку він так уболіває, не охопила глобальна громадянська війна на всій території.

Але таки цікаво, що ж буде далі після цих заяв Януковича, як повинна реагувати на них влада, що буде з іміджем багатьох політиків та країни загалом.

Кілька цікавих коментарів політологів із цього приводу оприлюднило видання ВВС-Україна.

Володимир Фесенко, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Допит Януковича не матиме істотного впливу на внутрішньополітичний процес в Україні. Так, він озвучив звинувачення на адресу Сергія Льовочкіна, але, по-перше, Львочкін, очевидно, заперечуватиме свою причетність до тих подій. По-друге, у даному випадку Янукович міг і не говорити правди.

Всю викладену ним інформацію потрібно перевіряти. Йому не можна вірити на слово. Зі зрозумілих причин він зацікавлений у тому, щоб себе вигороджувати. Очевидно, Льовочкіна потрібно допитати. Не виключено, що після цих звинувачень з боку Януковича він розповість щось цікаве, тому тут може бути інтрига.

З іншого боку, дуже важливо, що не виправдалися припущення, що допит екс-президента піде у несподіваному напрямку, створюючи якісь проблеми для слідства чи для справедливого правосуддя.

Принципово важливо і те, що Юрій Луценко на цьому засіданні оголосив Януковичу підозру в державній зраді. Цей крок дозволив розрядити побоювання, що на цьому допиті Янукович може зі свідка перетворитися на обвинувача.

Мені здається, що сам цей допит був задуманий як гучна піар-акція: Янукович мав виступити обвинувачем, він мав звинуватити у загибелі людей майданівців, захищати екс-беркутівців, перейти від оборони до нападу. Можливо, під це і прес-конференцію Януковича після допиту готували.

Однак, мені здається, що до ролі обвинувача Янукович не готовий психологічно, за особистими якостями. Він — не Ляшко і не Тимошенко, у нього для цього просто недостатньо акторського таланту.

Михайло Погребинський, керівник Київського центру політичних досліджень та конфліктології:

— Рішучого повороту у справі про розстріли на Майдані після допиту Віктора Януковича не відбулося. Проте завдяки ньому до загального дискурсу було включено альтернативну позицію, якої перед цим по суті не було зовсім. За великим рахунком суд, якщо він чесний і незалежний, повинен відреагувати на деякі тези, які прозвучали під час цього допиту.

Досить складно ухилитися від твердження про те, що неправильно розглядати вбивство майданівців, не розглядаючи при цьому вбивства міліціонерів.

Крім того, там прозвучали слова, які можна розглядати як звинувачення на адресу організаторів Майдану. Це теж потрібно або проігнорувати — це теж щось означатиме для незалежного спостерігача, або ж ці речі треба буде якимось чином пояснювати, доводити або спростовувати.

З іншого боку, мені здається, що під час цього допиту мали прозвучати якісь сильніші речі.

Чи бачитимемо ми відтепер Януковича частіше? Думаю, це не остання його поява на публіці. Я припускаю, що цей допит усе-таки був потрібен комусь у Росії, але навіть якщо це була його ініціатива, то вона все одно повинна була би бути схваленою у Москві.

Віктор Замятін, провідний експерт політико-правових програм Центру Разумкова:

— Головний наслідок допиту Віктора Януковича полягає у тому, що колишній президент несподівано отримав прямий канал для впливу на українське суспільство, і я не знаю, чиїм було це рішення і до кого з приводу цього висувати претензії.

Я далеко не впевнений, що цього хотів сам Янукович. Досі не знаю, в якому статусі і де він проживає, чи є він біженцем, чи є він громадянином РФ — хто він, зрештою. Тому, думаю, Генеральна прокуратура та інші правоохоронні органи мали би потурбуватися про те, щоб його статус став зрозумілим, а вже після того ми могли б обговорювати наслідки цього допиту.

Мені здається, що справжньою метою допиту Віктора Януковича для його ініціаторів була зовсім не зміна ставлення українського суспільства до подій на Майдані чи до самого Януковича. Йшлося про те, щоб вкинути до інформаційного простору деякі меседжі, які працюватимуть на реалізацію сценарію розвитку подій в Україні, ймовірно, розробленого у Москві.

На мою думку, ключові речі у тому, що озвучив Янукович, стосувалися меседжів про нестабільність в Україні, неспроможність нинішньої влади, погіршення економічного становища людей, підвищення комунальних тарифів — тобто усіх тих лозунгів, під якими, наприклад, збираються протестні мітинги у центрі Києва.

У цьому розумінні Віктор Янукович не був оригінальним, він просто працював у цьому самому напрямі, він виступив як інструмент для вкидання цих меседжів.

Досить несподівано прореагував на допит Януковича ще один екс-президент — Леонід Кучма. Багато політологів кажуть, що саме Янукович може оприлюднити такі факти по вбивству журналіста Георгія Гонгадзе, які «знищать» Кучму. Янукович поки нічого не казав, але Кучма вже пішов у атаку, щоб потім у випадку чого заявити, що Янукович просто вирішив йому помститися.

«Якщо у суду було бажання проводити допит, то варто було просто вислати робочу групу для допиту і зробити це там. Не знаю, хто був ляльководом цієї вистави. Таке враження, що в цьому випадку суддею виступає Янукович, а не українська сторона.

У Януковича була стовідсоткова можливість вирішити цю проблему тоді. Я, Ющенко і Кравчук були на переговорах і бачили, як це відбувалося. Опозиція сказала: «Відправ уряд у відставку і Майдан розійдеться». Він відповів: «Я своїх не здаю». На цьому переговори закінчилися. Не розумію, чому так потрібно було відстоювати уряд Азарова. Якби Янукович погодився на його відставку, розвиток подій відбувся би за іншим сценарієм. І Крим був би наш, і на Донбасі такого б не було», — зазначив Кучма.

У всій цій історії багато цікавого. Але дивує одна закономірність: справжніми господарями країни є не президенти, а голови їхніх адміністрацій. Так було з Медведчуком при Кучмі, Балогою при Ющенкові, Льовочкіним при Януковичу. Самі президенти почивали на лаврах, тоді як сірі кардинали отримували безмежну владу і були головними організаторами всіх політичних процесів, вішаючи своїм босам локшину на вуха.

Ну і ще один штрих. Відомий закарпатський політик Сергій Ратушняк акцентував увагу на коментарі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля. Москаль сказав, що цей допит Януковича не матиме наслідків і є виключно грою на публіку.

«Москаль втомився підтанцьовувати. Цим коментарем він виніс фактично ВИРОК ПОРОШЕНКУ. Порошенко НІКОЛИ не засудить Януковича, Ющенка, Кучму», — написав Сергій Ратушняк на своїй сторінці у Facebook.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат