Україна проковтнула плювок президента Ізраїлю

30.09.2016 17:52 ПОЛІТИКА

Президент Ізраїлю Рувен Рівлін перебував у Україні і виголосив дивну промову, звинувативши бійців ОУН у знищенні євреїв. «Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися з євреїв, убивали їх та в багатьох випадках видавали німцям», — сказав Рувен Рівлін.

Ці слова ізраїльського президента викликали полеміку в українському політикумі. Навіть з української політичної верхівки назвав такі слова Рівліна некоректними і провокаційними.

Керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир Вятрович переконаний, що текст президентові Ізраїлю готували люди, отруєні радянською пропагандою. «На жаль, президент Ізраїлю Рувен Рівлін у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН у Голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було би щирішим без використання міфів від тих, хто стирав пам'ять про них».

У свою чергу відома журналістка Ольга Лень написала:

«Хочете дізнатися, як працює російська і пострадянська пропаганда — послухайте президента Ізраїлю Рувена Рівліна. Безпросвітне невігластво. В полоні у радянських міфів. І навіть не задумується, що сказати ніби ОУН знищувала євреїв це те саме, що сказати, що євреї-комуністи виморили голодом кілька мільйонів жителів України в 1932—1933. Логіка буде однаковою: взяти кілька людей, що дійсно були з цієї організації або цієї нації, і перекласти провину на всіх».

Відомий закарпатський політик Сергій Ратушняк так прореагував на виступ президента Ізраїлю: «Вьіступление неразумного президента Израиля — оскорбление и плевок в душу и память украинцев и лучшая провокация для взрьва антисемитизма в Украине».

Політолог Володимир Шаломов був різким у висловлюваннях: «Я поважаю євреїв. Серед моїх друзів є люди цієї національності. Я пам'ятаю євреїв УПА, єврейську сотню на Майдані, тих євреїв, що загинули на Донбасі. Я співчуваю тим, рідні та близькі яких були винищені нацистами.

Але як мені ставитися до жи@ів, які сьогодні у Раді жодним словом не згадали про те, що в Бабиному Яру ще з 1920 року ховали закатованих холодноярців, січових стрільців, крутівців, петлюрівців, махновців... Героїв та патріотів України. Пересічних Українських Громадян, убитих армією Муравйова тільки за те, що вони розмовляли українською. Які вигадали петлюрівські погроми, а зараз вірять у ці вигадки. Як мені ставитися до тих жи@ів, які не хочуть визнавати Голодомор геноцидом Українського народу? Які забули, що у концтаборах на Серці, просто біля Бабиного Яру, працювали вертухаями ті самі жи@и, які своїх же одноплемінників, і не тільки, гнали в той жахливий Яр. А зараз намагаються повісити все це на нас. Мало того, вимагають, щоб ми попросили вибачення за те, що не робили. Як?»

До речі, з цієї теми доволі яскравим був виступ Дмитра Корчинського ще в 2011 році у програмі «Шустер», також приуроченій до річниці Бабиного Яру.

Тоді Корчинський сказав: «Я, як і більшість українців, хочу вибачитися за нашу участь у Голокості. Була вона чи не була — це навіть не важливо. Але я хотів би сказати, що в цій темі дуже багато брехні, яку ми чуємо на свою адресу.

По-перше: 70-річниця Бабиного Яру. Але ж Бабин Яр як місце репресій почав експлуатуватися не 70 років тому, а з початку 30-х років. Це було місце масового захоронення жертв сталінських репресій. То чому ми відзначаємо Бабин Яр лише з того моменту, коли там почали вбивати євреїв? Під час сталінських репресій також убивали євреїв, але просто більше вбивали українців. То чому це 70-та, а не 80-та річниця?

Тепер друга брехня. Тут я бачу фотографії так званого Львівського погрому, на яких ніби зображено, як українські націоналісти знущаються над євреями у Львові. Але ж більша частина цих фотографій це насправді фотографії трупів, які повитягали німці з львівських тюрем. Це трупи українців, убитих більшовиками. Німці показували українцям, дивіться, як більшовики вас убивали. А зараз ці фотографії показують і кажуть, що це знущання українців над євреями. Але ж на той час у Львові жило 10 відсотків українців, а населенням Львова на той час були поляки та євреї. То як могли ці 10 % вчинити погроми?

Наступне. 120 тисяч євреїв служили у вермахті. 18 євреїв були нагороджені гітлерівським лицарським орденом за захист рейху в боях. Вертухаї з жовтими зірками охороняли українських в'язнів у Лук'янівській тюрмі. То самі євреї вибачилися за Голокост єврейського народу? Чи вибачилися євреї за участь у знищенні українців під час Голодомору, під час розкуркулювання, під час Другої світової війни? Ми хочемо вибачитися перед євреями, але хотілося би відразу після цього почути єврейське вибачення перед українцями за знищення українців.

І останнє, що хочу сказати. Перш ніж складати тест на європейськість, давайте складемо тест на українськість. Тому що всі ці люди, які готові вибачатися перед євреями, рідко хочуть вибачатися перед українцями. Це стосується і нашої влади».

Тепер слова Корчинського, особливо після виступу президента Ізраїлю, звучать знову актуально.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат