Уряд представив бюджет на 2017 рік. Як виживатимуть Україна та Закарпаття

23.09.2016 17:29 ПОЛІТИКА

19 вересня Кабінет Міністрів оприлюднив проект нового бюджету на наступний рік на сайті Верховної Ради (законопроект під № 5000).

В уряді розраховують на зростання податків від підприємств і населення — відповідно на

19 % і 14 % (або на 9,1 і 7,8 млрд. грн.). Взагалі такий ріст планувати в бюджеті є некоректним, бо це означатиме або податковий тиск на бізнес, або девальвацію гривні. Інших підстав на такі високі відсотки росту податкових надходжень немає.

У наповненні казни також передбачено підвищити всі види акцизів, ввізні мита та ін. Уряд, звичайно, може підняти акцизи та ввізні мита, але це може викликати лише соціальні протести, зниження виробництва або перехід у тінь і ріст корупції.

Щодо витрат, то кидається у вічі різке зростання витрат на правоохоронні органи: на прокуратуру — плюс 1,3 мільярда; на судову систему — плюс 4 мільярди; на МВС — плюс 5 мільярдів.

Ось як пише про витрати бюджету «Українська правда»: «Найбільше зростуть витрати в 2017 році у Верховного Суду, який буде створюватися фактично наново — майже вдев’ятеро, але це якраз і не дивно. Тепер навколо нього, відповідно до останніх змін до Конституції, формуватиметься нова суддівська гілка влади.

А от Генеральна прокуратура, незважаючи на те, що існує давно, про те якось безцільно, отримає наступного року на 40 % більше.

В армії найбільше зростуть витрати на закупівлю військової техніки у державного концерну «Укроборонпром», яким керує друг Петра Порошенка Олег Гладковський (Свинарчук).

Цікаво також, що майже вдвічі зростуть витрати на обладміністрації в регіонах — чи то в рамках децентралізації, чи під егідою підвищення лояльності й керованості з Києва.

Що стосується Закарпаття, то голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль прокоментував деякі нюанси.

— У проекті Державного бюджету на 2017 рік є ряд як позитивних моментів для Закарпатської області (на жаль, мало), так і велика частина ризиків, — заявляє голова ОДА Геннадій Москаль. — Загальна ситуація, яка враховує всі надходження з Держбюджету до місцевих бюджетів (а це базова дотація, освітня та медична субвенції, а також додаткова дотація на фінансування переданих із Держбюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я), виглядає так. Містам Ужгороду, Берегову, Мукачеву, Чопу та Тячівській об’єднаній територіальній громаді базова дотація на 2017 рік не передбачена взагалі. Місту Хуст вона передбачена на 2 млн. 85 тис. гривень (що менше на 35,3 % порівняно з 2016 роком). Для решти районів базова дотація збільшилася в середньому на 22,8 %, а обласний бюджет отримає її всього на 6,7 % більше, ніж у 2016 році.

Для обласного бюджету введені нові навантаження. Так, із наступного року Республіканська алергологічна лікарня в смт Солотвино (Тячівський район) фінансуватиметься з обласного бюджету. Крім того з 16 професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ), які функціонують на Закарпатті, 13 фінансуватимуться з обласного бюджету, а 3 — з міського бюджету Ужгорода. Незважаючи на те, що на обласний бюджет передається фінансування 13-ти ПТНЗ, освітня субвенція обласному бюджету зменшена на 10,262 млн. грн. (або на 10,3 %) порівняно з 2016 р. З наступного року освітня субвенція передбачає тільки фінансування зарплати освітньо-педагогічних працівників. Усе інше (зарплата техперсоналу, утримання автотранспорту, комунальні послуги, поточні ремонти тощо) буде покриватися за рахунок бюджетів районів та об’єднаних територіальних громад. Аналогічна ситуація з медичною субвенцією, яка піде на зарплату медичним працівникам, а також харчування та медикаменти для пацієнтів. Решта видатків здійснюватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Найбільш суттєвого зменшення освітньої субвенції зазнають об’єднані територіальні громади. Так, якщо в 2016 р. Вільховецька громада отримала 23,635 млн. грн., то в 2017 отримає всього 14,777 млн. грн. (менше на 8,858 млн. грн.). Тячівська об’єднана громада отримає наступного року освітню субвенцію в розмірі 19,427 млн. проти 26,809 млн. грн. цього року (менше на 7,382 млн. грн.).

Додаткова дотація з Держбюджету місцевим бюджетам для утримання закладів освіти та охорони здоров’я передбачається тільки для районів, зате міста обласного підпорядкування та об’єднані громади її не отримають. Загалом (включно з видатками з обласного бюджету) на утримання закладів освіти та охорони здоров’я передбачається 572,217 млн. грн.


Коментар Сергія Ратушняка щодо формування вартості ціни на електроенергію

Шановна громадо України, впроваджено ніби державним, а ніби приватним порошенківським (бо керує менеджер із «Рошен» по карамельках)   НКРЕ схему «Роттердам   плюс» для теплової електроенергії від Ахметова (а іншої в нашій псевдоринковій неньці нема) на вугіллі з так званих ДНР—ЛНР. Це коли вугілля купується за 200—600 грн. у бандформувань, а з Ахметовим народ України розраховується з розрахунку 4000 грн. (150 доларів плюс транспорт).
ТІЛЬКИ НА ЦЬОМУ ЗАРОБІТОК ПОРОШЕНКА—АХМЕТОВА СКЛАДЕ ЗА РІК 1,2 млрд. дол. США. Навіщо ж тоді кредити у МВФ просити на принизливих умовах? Дешеві вчетверо-вдесятеро атомна і гідроелектроенергія заганяються в глухий кут як непотріб. Нас вважають за дійне безмозке бидло. Ви маєте знати про це.
А як поділять ПетРо і Ренат 1,2 млрд. — не важливо. Державу знищують».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат