Незалежній Україні — 25 років

Федір Брецко, вчитель історії та правознавства Ужгородської класичної гімназії 26.08.2016 16:39 ПОЛІТИКА

Головні події за всю історію незалежної України.

1991 рік

24 серпня у світі з’явилася нова держава — незалежна Україна. Позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила історичний Акт проголошення незалежності України, який знаменував новий етап в історії країни.

1 грудня відбувся перший Всеукраїнський референдум із єдиним питанням: «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?». 90,32 % громадян проголосували «за». Найменшу підтримку Акт отримав у Криму — 54,19 %. У цей же день Леонід Кравчук 61,6 % голосів був обраний першим Президентом України.

1992 рік

10 січня введено в обіг купони багаторазового використання.

29 квітня Національна збірна України зіграла в Ужгороді свій перший матч, у якому поступилася Угорщині з рахунком 1:3. Єдиний у цьому матчі гол господарів забив закарпатець Іван Гецко (1968 р. н.), ставши першим бомбардиром збірної України.

Взимку 1992 року Україна отримала власні державні символи: гімн — створену Михайлом Вербицьким у 1864-му році пісню «Ще не вмерла Україна»; прапор — двоколірний стяг, верхня частина якого синя, нижня — жовта; малий герб у вигляді тризуба, який уперше використовувався на монетах ще за часів князювання Володимира Святославича.

1993 рік

21 лютого український легкоатлет Сергій Бубка встановив у Донецьку світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см.

21 жовтня на Всеукраїнському православному соборі Василь Романюк (Володимир) був обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України УПЦ-КП (інтронізований 24 жовтня в Софіївському соборі).

1994 рік

14 січня президенти України, Росії та США підписали договір про ліквідацію 176 українських міжконтинентальних ракет і 1280 ядерних боєголовок. В обмін на це 5 грудня у Будапешті було підписано меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав — США, Великобританії та Росії, який, на жаль, не діє.

12—27 лютого Зимова Олімпіада у норвезькому Ліллехаммері була першою, в якій брала участь незалежна Україна. А 16-річна фігуристка Оксана Баюл 26 лютого стала першою олімпійською чемпіонкою молодої країни.

1995 рік

31 серпня з російського космодрому «Плесецьк» (Архангельська область) вітчизняною ракетою-носієм «Циклон-3» був успішно запущений перший український супутник «Січ-1».

9 листопада у Страсбурзі відбулася урочиста церемонія прийняття України до Ради Європи. Україну представляли прем’єр-міністр України Євген Марчук, міністр закордонних справ України Геннадій Удовенко та Міністр юстиції України Сергій Головатий.

29 грудня у Дніпропетровську було відкрито перший на території колишнього СРСР після його розпаду метрополітен. Лінія завдовжки понад сім кілометрів налічує шість станцій.

1996 рік

28 червня після майже 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України ухвалила (315 голосів «за») першу Конституцію України: 15 розділів, 161 стаття і роки важких суперечок.

2 вересня указом Президента України Л. Кучми «Про грошову реформу в Україні» від 25.08.1996 було введено в обіг національну валюту України — гривню. Стартовий курс складав 1,6 грн. за долар.

1997 рік

31 травня в Києві Б. Єльцин і Л. Кравчук підписали Великий українсько-російський договір про дружбу, співробітництво і партнерство. Приймається «нульовий» варіант по боргах і власності СРСР за кордоном, поділено бухти Севастополя для базування флотів: в України — Стрілецька, у Росії — Карантинна, Південна і Північна в оренді на 20 (+5) років.

19 листопада з космодрому на американському мисі Канаверал (штат Флорида) стартував космічний корабель «Колумбія», на борту якого був перший космонавт України Лео­нід Каденюк (1951 р. н.). Його політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.

1998 рік

23 серпня указом президента Леоніда Кучми була встановлена відзнака Президента України «Герой України» (з врученням ордена «Золота Зірка» або ордена Держави). Вже 26 листопада 1998 р. першу нагороду отримав президент Національної академії наук України, видатний учений Борис Патон. На сьогодні вручено 419 почесних відзнак.

1999 рік

25 березня в автокатастрофі загинув український політик, дисидент та один із головних кандидатів на майбутніх президентських виборах В’ячеслав Чорновіл. Розслідування було проведене недбало, а свідчення виявилися суперечливими. В похороні видатного державного діяча взяли участь 150—200 тисяч людей.

30 грудня Конституційний суд України визнав статті Кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними.

2000 рік

16 вересня в Києві зник український журналіст, засновник «Української правди» Георгій Гонгадзе, який   пізніше був знайдений мертвим. Разом із оприлюдненням аудіозаписів майора СБУ Миколи Мельниченка заговорили про можливу причетність влади до вбивства журналіста; це стало причиною масштабної політичної кризи.

15 грудня був зупинений третій реактор Чорнобильської АЕС.

2001 рік

23—27 червня з візитом в Україні перебував глава держави Ватикан Папа Римський (264-й) Іван Павло ІІ (Кароль Йозеф Войтила).

5—14 грудня в Україні був проведений перший у незалежній Україні перепис населення (попередній проводився в 1989 році). Результати: у країні проживали 48 457 100 осіб. На території України проживають представники понад 130 національностей, народностей та інших етнічних груп. Серед них 77,8 відсотка (37 млн. 541 тис.) — українці. Українську мову назвали рідною 67,5 % населення України, російську — 29,6 %.

2002 рік

23 січня 18-річний українець Руслан Пономарьов став наймолодшим чемпіоном світу з шахів за всю історію. У фіналі турніру ФІДЕ, що відбувався в Москві, він переміг українського ж гросмейстера Василя Іванчука.

2003 рік

29 вересня росіяни почали будівництво дамби від берегів Таманського півострова до українського острова Тузла. Це призвело до серйозної кризи в україно-російських відносинах і втручання в конфлікт на найвищому рівні.

2004 рік

16 травня українська співачка Руслана з піснею «Дикі танці» виграла 49-й пісенний конкурс «Євробачення», здобувши таким чином право вперше провести конкурс в Україні.

21 листопада пройшов другий тур виборів Президента України, офіційні результати якого показали, що Віктор Ющенко набрав 46,69 % голосів, а Віктор Янукович — 49,42 %. Через численні порушення на користь Віктора Януковича в Україні почалися масові акції протесту. Врешті Верховний Суд визнав результати другого туру недійсними та призначив переголосування другого туру. Перемогу в ньому здобув Віктор Ющенко. Ці події ввійшли в історію як Помаранчева революція.

2005 рік

19 травня міністр освіти Станіслав Ніколаєнко підписав Болонську декларацію — угоду, яка передбачала стандартизацію підходів до навчального процесу і функціонування вищої школи в Європейському Союзі. Україна стала частиною європейської системи освіти.

2006 рік

14—26 червня в Німеччині пройшов вісімнадцятий Чемпіонат світу з футболу. Україна під керівництвом Олега Блохіна вперше пробилася до фінальної частини світового турніру.

28 листопада Верховна Рада України ухвалила закон, яким визнала Голодомор 1932—1933 рр. геноцидом українського народу.

2007 рік

18 квітня Україна та Польща отримали право проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

2008 рік

16 травня Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі — головної міжнародної організації з торгівельно-політичного співробітництва. Вітчизняні виробники отримали право захищати свої права та вимагати пільги на світовому рівні.

2009 рік

4 червня відбулося відкриття українського павільйону на найбільшому світовому форумі сучасного мистецтва — Венеціанському бієнале. Проект Іллі Чічкана та Михара Ясухіро «Степи мрійників» виявився першим дійсно гучним виходом на світовий рівень.

2010 рік

25 лютого в Києві відбулась інавгурація четвертого Президента України Віктора Януковича, який із трипроцентною перевагою переміг на виборах Юлію Тимошенко. Вже за півроку завдяки рішенню Конституційного суду Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління.

2011 рік

24 червня в Печерському районному суді Києва почався суд над колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Її звинуватили у справі про укладення газового контракту з Росією. 11 жовтня Юлію Тимошенко було засуджено до семи років ув’язнення та компенсації «Нафтогазу» в розмірі 1,516 млрд. грн.

2012 рік

8 червня в Україні та Польщі стартував Чемпіонат Європи з футболу.

1 грудня українка Ганна Ушеніна здобула перше в історії України звання чемпіонки світу з шахів. У фіналі вона на тайм-брейку перемогла Антуанетту Стефанову з Болгарії.

2013 рік

1 січня вперше у своїй історії Україна почала головувати в Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ). Того ж року наша держава очолила Організацію Чорноморського економічного співробітництва.

21 листопада за кілька днів до профільного саміту уряд України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це викликало масові протести серед населення і врешті-решт призвело до Революції гідності.

2014 рік

19 січня в Києві почалося повстання проти режиму Віктора Януковича, спровоковане прийняттям 16 січня парламентом України так званих «диктаторських» законів. Той же парламент 22 лютого постановив, що втеча президента Віктора Януковича з країни означає, що він «самоусунувся в неконституційний спосіб». 25 травня в першому турі позачергових виборів перемогу здобув Петро Порошенко.

18 березня Росія фактично напала на Україну та анексувала Крим.

21 березня Україна та Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яка дала змогу перейти від партнерства і співробітництва до політичної асоціації та економічної інтеграції.

7 квітня в залі засідань Донецької облради за участі близько 100 чоловік було проголошено утворення «Донецької народної республіки», яка мала в майбутньому ввійти до складу Росії. 28 квітня в Луганську було проголошено утворення «Луганської народної республіки». Сепаратистські дії та підтримка РФ призвели до війни з колосальними втратами з обох боків.

14 квітня бере початок Антитерористична операція на сході України в зоні Донецької та Луганської областей.

16 вересня Європейський парламент ратифікував Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом синхронно з Верховною Радою України.

2015 рік

21 січня українські вояки залишили зруйновані термінали Донецького аеропорту. 242 доби героїчної оборони стали символом боротьби українців за свою землю і свободу. Не знак незламної мужності захисників аеропорту стали називати «кіборгами».

27 січня Верховна Рада України визнала Росію країною-агресором, а самопроголошені «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

12 лютого відбулася зустріч «нормандської четвірки» за участі Президента України Петра Порошенка, лідера Франції Франсуа Олланда, Президента Росії Володимира Путіна і канцлера Німеччини Ангели Меркель, внаслідок якої підписано документ із назвою «Мінськ-2».

5 березня парламент України ухвалив президентський законопроект, який закріпив вихідним днем державне свято День захисника України 14 жовтня.

2016 рік

19 травня парламент України ухвалив рішення про перейменування м. Дніпропетровська на м. Дніпро, а 14 липня — м. Кіровограда на м. Кропивницький.

15 травня український літак «Ан-225 «Мрія» здійснив переліт з України до Австралії, пролетівши майже 16 тисяч кілометрів.

15 травня українська кримськотатарська співачка Джамала з піснею «1944» перемогла на пісенному конкурсі «Євробачення-2016», 16 травня Президент України П. Порошенко присвоїв співачці звання Народної артистки України.

25 травня Надія Савченко повернулася в Україну після 709 днів полону.

2 червня парламент України ухвалив конституційну реформу правосуддя.

4 серпня в Україні вперше відзначали День Національної поліції.

Замість висновків

Водночас багаторічний досвід показав, що сама по собі державна незалежність не є панацеєю від усіх негараздів. На сьогодні маємо проблеми в соціально-економічній та духовній сферах. Немає стабільності й достатньої визначеності в політичному житті. Триває конфронтація між законодавчою і виконавчою гілками влади, дає збої не у всьому досконала система правосуддя, мають місце порушення прав людини і громадянина.

Процес реформування суспільного і державного життя фактично набув перманентного характеру. Але робиться це здебільшого методом проб і помилок. Реформи нерідко розтягуються на невизначений час, не є достатньо узгодженими між собою. Істотною вадою реформ є їх безсистемність, слабка методична і наукова обгрунтованість.

Подальший розвиток незалежної України залежать від рішучих змін структури економіки, реалізації суспільних реформ, від того, наскільки всі ми, українці, будемо працювати спільно на збереження та розвиток етнічної, економічної, мовно-культурної, релігійної та іншої національної ідентичності.

Федір Брецко, вчитель історії та правознавства Ужгородської класичної гімназії

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат