1270 отриманих доз препаратів проти сказу вистачить приблизно на рік

Ірина Олаг, студентка   відділення журналістики 26.08.2016 15:29 ПОДІЇ

Повідомлення про випадки нападу собак, постраждалих від їх укусів та пошук методів боротьби з цією проблемою все частіше з’являються в медіа. Прикро, бо місто Ужгород, як й інші міста України, добре знає, що таке безпритульні тварини. За останній час в обласному центрі зафіксовано чимало випадків нападу собак на людей. Мало того, вакцини у медзакладах не знайшлося.


Чи то кризисна ситуація так подіяла, але лікар-епідеміолог обласної клінічної інфекційної лікарні Лариса Зарембо повідомила: «Наша область отримала 1270 доз препаратів проти сказу коштами держбюджету. Цього, без сумніву, замало, і вистачить майже на 10—12 місяців. Але те, що надійшло, успішно розподіляється по районних лікарнях Закарпаття».

Однак проблему міста це й так не вирішує: безпритульні зграї собак і далі прогулюються Ужгородом у пошуках смаколиків та ночівлі. Як попередньо повідомлялося, спеціальна програма на стадії розвитку, тому ми вирішили допомогти верхівці влади. Громадська організація «Центр інноваційних ідей» не так давно порушила проблему безпритульних собак і на прикладі світового досвіду запропонувала можливі шляхи для її усунення. Ось варіанти:

Вилов — стерилізація — повернення. Процедура вважається однією з найдорожчих і трудомістких, але при правильному підході може дати хороші результати без жертв для тварин.

Притулки. Собаки відловлюються й поміщаються у притулки, де чекають на нових господарів. Якщо за певний період таких не знайшлося, їх безболісно присипляють. Існують й інші притулки — обмеженого приймання, які не присипляють собак. Вони доживають тут свій вік, а якщо немає вільних місць, то притулки припиняють приймання тварин.

Просвітницька робота з населенням. Фахівці дійшли висновку, що вилов і стерилізація це боротьба з наслідками проблеми. А з причиною їх появи борються простішим методом: навчаючи населення, працюючи особисто з кожною людиною, яка вирішила завести домашню тварину. Головна ставка робиться на дітей. Це втілюється з допомогою обов’язкових «уроків захисту тварин», введених у шкільний курс навчання.

Метод просвітницької роботи з населенням не потребує великих фінансових вкладень і натомість робить сильний психологічний штурм. Тому починаймо перевиховуватися заново.

Ірина Олаг, студентка відділення журналістики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат