Міжнародний аеропорт «Ужгород» закривають через позицію Словаччини

admin 21.06.2016 17:41 ПОДІЇ

Наявність аеропорту в місті — це певний статус цього міста. Найзахідніший в Україні обласний центр залишається без аеропорту. Останнім часом міжнародний аеропорт «Ужгород» ледве дихав, але ще функціонував.


Ще в середині лютого його закрили через недотримання правил безпеки. Але на початку березня він знову відкрився і обласна влада влила в аеропорт чергові 57 мільйонів гривень.

Аеропорт обслуговував усього один рейс: Ужгород—Київ, та й то не щодня. Тим не менше, влада ще намагалася його якось врятувати. Депутати облради на останній сесії навіть звільнили директора аеропорту, щоб призначити нову людину.

Тим не менше, аеропорт припинив функціонування. Влада області поспішила повідомити, що компанія «Мотор Січ» припинила польоти через нерентабельність.

Однак, як нам стало відомо з достовірних джерел, причина зовсім в іншому. Цими днями в Словаччині засідали представники уряду Словаччини та комісія від України, делегована нашим урядом. Мова йшла про проліт українських літаків над територією Словаччини під час посадки та зльоту з аеропорту в Ужгороді. Тривалий час із цим не виникало проблем, однак цього разу уряд Словаччини був категорично проти продовження домовленостей, посилаючись на недотримання певних норм. 16 червня міжурядова угода, яка була підписана Словаччиною

та Україною у 2006 році, закінчилася і продовжена не була.

Як повідомляють нам джерела, ця заборона на проліт наших літаків через Словаччину з аеропорту «Ужгород» триватиме щонайменше три роки.

Таким чином, навіть якщо у нас знайдеться сучасний менеджмент, який зможе привабити інвесторів для реконструкції аеропорту і залучення авіакомпаній до поновлення польотів на різні напрямки, то все одно наш аеропорт не зможе функціонувати. Одним із варіантів є можливість посадки та злету літаків із боку міста, однак цей варіант є малоймовірним, бо, як відомо, аеропорт в Ужгороді і так розміщений майже впритул до житлових кварталів і літаки не зможуть набирати потрібну висоту при злеті, щоб не зачепити, приміром, той-таки супермаркет «Дастор».

Не виключено, що Словаччина заборонила польоти через те, що останнім часом доволі активно почав розвиватися аеропорт у словацькому місті Кошице, що за 100 кілометрів від Ужгорода.

РгоІак.info

Від редакції. Згодом Держ-авіаслужба підтвердила, що 16 червня дійсно були переговори зі словацькою стороною. За результатами обговорення прийнято рішення здійснювати польоти за правилами візуальних польотів, як перехідний варіант, що застосовуватиметься до врегулювання питання. Тобто, літаки можуть злітати з аеропорту «Ужгород» і приземлятися, але без навігаційного обладнання, а виключно «всліпу».

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат