Контрабандний скандал:   Балога відгородився   від кума

28.05.2016 18:39 ПОЛІТИКА

На українсько-угорському кордоні в КПП «Лужанка» біля Берегова митники зупинили мікроавтобус із дипломатичними номерами. Водій Сергій Ліщишин відмовився надавати авто для догляду, показав дипломатичний паспорт та лист із посольства у Словаччині про те, що везе дипломатичний вантаж. Далі спробував утекти назад, в Україну, але не вдалося.


Прикордонники додзвонилися до МЗС, там «на самому верху» дали дозвіл на обшук і з’ясувалося, що мікроавтобус до верху набитий блоками сигарет. Усього в мікроавтобусі було 60 тисяч пачок сигарет, які в Євросоюзі можна було би продати щонайменше за 300 тисяч євро. Водій виявився не дипломатом, а чоловіком першого секретаря Посольства України у Словаччині Оксани Ліщишин.

Як відомо, генеральним консулом України у Словаччині є кум нардепа Віктора Балоги, його колишній заступник у Закарпатській ОДА, а потім і сам голова ОДА Олег Гаваші.

Та й сам факт того, що родина дипломата має в розпорядженні мікроавтобус із дипномерами, переобладнаний для перевезення вантажів, свідчить про те, що дипломати займалися контра­бандою не перший раз. На які суми було завезено цигарок під виглядом «дипломатичного вантажу» — навіть важко уявити. І зрозуміло, що про всі ці контрабандні перевезення не міг не знати генеральний консул, який очолює Посольство України у Словаччині від серпня 2010 року.

Як пише «Європейська правда», його призначенням Віктор Янукович віддячив впливовому закарпатцеві та народному депутатові Вік­торові Балозі за підтримку в області на виборах та за голосування у Верховній раді разом із Партією регіонів.

«Від моменту його призначення у Словаччину було відомо, що посол із нього буде не найкращий.

Достатньо того факту, що Гаваші не володіє мовами — ані словацькою, ані англійською. Добра база як для посла — без перекладача ані кроку, чи не так?   Щоправда, він знає угорську — «дуже корисна» навичка для роботи в державі, яка здавна має напружені стосунки з Угорщиною.

Хоча ті, хто мав нагоду працювати у Братиславі в останні 6 років, мають яскраві враження.

Від вузького кола тих, хто зустрічав Януковича у VIP-залі аеропорту Братислави під час його візитів у 2011 та 2013 роках, доводилося чути розповідь, як Гаваші цілував руки президентові.

Звісно, фотодоказів останнього ми не маємо, але зіставлення фактів та особисті зустрічі з дипломатами, що працювали на словацькому напрямку (але воліють зберігати анонімність), дають нам підстави вважати, що це реальність, а не фантазія.

По суті, Гаваші весь цей час був «послом-ад­мі­ністратором», що опікувався бізнес-питаннями (своїми та закарпатського шефа) і керував господарською роботою посольства, але майже не брав участі власне в дипломатичній роботі.

Дослідження роботи дипмісій на інформаційному полі довело, що посольство у Словаччині її просто провалило — за 2014 рік, у розпал російської агресії, наш посол дав лише одне інтерв’ю місцевим ЗМІ. Таке враження, ніби жодних проблем із громадською думкою немає!

Ми вважаємо, що посла неможливо відокремлювати від контрабандного скандалу. Всі дипломати, дотичні до роботи посольства, стверджують, що атмосфера в дипмісії справді нездорова. Риба гниє з голови. Не кажучи вже про те, що він міг бути особисто причетний до затриманої цигаркової контрабанди, і це визнають у МЗС.

Та виникає питання — чому у 2014 році, або хоча б у 2015-му, цей посол не був відкликаний? Чим він такий дорогий для Порошенка? Тим паче в ситуації, коли самі дипломати в розмовах не під запис визнають, що наш посол у Братиславі часом шкодить країні більше, ніж зовнішні загрози», пише «Європейська правда».

Видання припускає, що Порошенко не звільняє Гаваші тому, що не хоче сваритися з Балогою, бо сподівається отримати його прихильність у парламенті. А як відомо, в парламенті наразі три рідні брати Балоги та один двою­рідний.

Порошенку так само, як і Януковичу, потрібні голоси   в парламенті.

Тим не менше, сам Віктор Балога з переляку вже відрікся від Гаваші й написав на своїй сторінці у Facebook доволі хитрий коментар: «Коли прочитав цю новину, очікував від президента, який згідно з Конституцією відповідає за зовнішню політику, що він негайно відкличе посла і звільнить усіх співробітників посольства. Наголошую — всіх. Бо це величезна ганьба для держави і для гаранта, чиї підлеглі займаються контрабандою. Чи він іншої думки?»

Балога не має намір воювати за Гаваші, самому би якось урятуватися.

Скандал із дипломатичною контрабандою нашкодив іміджу нашої країни. Президент змушений терміново відкликати посла і взагалі дати команду на повний моніторинг дипломатичної служби. Але покарати за контрабанду він нікого не зможе. Виявляється, в нас ще з 2013 року   статтю за контра­банду декриміналізували і тепер відповідальність виключно адміністративна — штраф. Навіть Сергія Ліщишина вже відпустили.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат