«Лісовий майдан» розкручується штучно групою олігархів

14.05.2016 13:16 ПОЛІТИКА

Лісова тема останнім часом чи не найпоширеніша у пресі. Щодня ми стаємо свідками гучних повідомлень про тотальні незаконні вирубування. Але ліс вирубували і раніше, то чому не було такого масового психозу навколо вирубок?


Дещо прояснилося після заяви голови Асоціації деревообробних та лісозаготівельних підприємств Західної України Ігоря Соболевського. Він зробив дуже багато для збереження лісів України і в той же час ця людина мислить раціонально і пояснює, що лісове господарство є важливим для України.

Ось заява Ігоря Соболевського:

«Останнім часом у засобах масової інформації з’явилася велика кількість інформації про тотальне вирубування карпатських лісів та лісів України в цілому. Розмах інформаційної кампанії вражає. Хтось провокує так званий «Лісовий майдан». Іншими словами — Україну продовжують знищувати руками самих українців, уміло маніпулюючи їхніми почуттями патріотизму та відповідальності за свій край.

Асоціація деревообробних підприємств «Прикарпаття» першою вступила у бій за збереження наших лісів, виборюючи Закон про мораторій на вивезення круглого лісу за межі України. Своїми активними діями ми добилися його ухвалення Верховною Радою, а пізніше подолали опір Порошенка, який майже 70 днів не підписував згаданий Закон. За це на активістів Асоціації чинився шалений тиск — від погроз до знищення підприємств та замахів на життя. Результат є — з першого листопада 2015 року діє заборона на вивезення всіх порід деревини, крім сосни, а з першого січня 2017 року соснові породи теж буде заборонено вивозити.

Саме ешелони з експортованою сосною фотографують на залізничних перегонах Чернівців, видаючи їх за карпатську смереку. Недавно ще уряд Яценюка вніс до Верховної Ради новий правотворчий опус, який має на меті відмінити мораторій і продовжити штовхати Україну в прірву сировинного придатка Європи. Ставленик п. Яценюка голова Державної агенції лісових ресурсів п. Ковальчук намагається знищити лісгоспи, перетворивши лісове господарство всієї країни на так званий «Холдинг», у якому буде один повелитель-розпорядник лісів та коштів. До такого результату українців підводять давно. Спочатку перетворили Міністерство лісового господарства у Комітет, пізніше в Агенцію, а сьогодні, на їхню думку, настав час отримати повний контроль та розпоряджатися лісовими ресурсами держави, позбавивши цих функцій територіальні громади, і якраз це дозволяє здійснити юридичний статус «холдингу».

Ось у цьому питанні ми просимо підтримки громад та активістів Щодо «лісового майдану», то це один з елементів гібридної війни проти України. Його організатори прекрасно розуміють, що заборона вирубування на один місяць знищить увесь лісопромисловий комплекс краю, на блюдечку подарує європейський ринок пиломатеріалів Росії й позбавить засобів до існування близько мільйона людей. Це у свою чергу призведе до соціального вибуху та його ланцюгової реакції.

Ліс — наше багатство, його потрібно берегти та розумно використовувати. Приріст прикарпатських лісів складає близько двох мільйонів метрів кубічних на рік, а рубається мільйон. Майже мільйон переходить у категорію перезрілих лісів і стає легкою здобиччю буреломів. Зміни клімату призводять до масового всихання недозрілих смеречок. Ці фактори вимагають від усіх прикарпатців зваженого підходу до лісового господарювання, щоб зберегти підростаючі молоді масиви, насадити зрубані ділянки, з максимальною економічною вигодою використати дозрілу та всихаючу деревину.

З метою припинення маніпуляцій у галузі лісового господарства Асоціація деревообробників Прикарпаття ініціює негайне створення робочої групи з числа фахівців-лісівників, екологів, зарубіжних експертів і громадськості для професійної оцінки стану лісів Карпатського регіону та планування подальшого функціонування лісопромислового комплексу».

Фактично ця заява Ігоря Соболевського розклала всі крапки над «і». Так, проблеми в лісах є. Говорити про те, що несанкціонованих вирубувань немає, ніхто не буде. Вони є і лісогубів ловлять. Однак останнім часом ми дійсно стали свідками якоїсь нездорової істерії навколо лісів і, якщо проаналізувати тверезо, то часом серед логічних критичних матеріалів про вирубування звідкись з’являються істеричні матеріали, висмоктані з пальця.

Ситуація в Закарпатті

Свого часу ліс був чи не єдиним годувальником закарпатців. Навіть був час, коли вирубування було настільки масштабним, що потребувало контролю і раціональності. Саме через те ще з часів перебування нашого краю в складі Австро-Угорщини до області були запрошені німецькі та австрійські фахівці-лісівники. Подібна ситуація була за угорської та чеської влади. Саме тоді будувалися великі лісозаготівельні та лісохімічні комбінати. Згадайте хоча би корпорацію «Бантлін», яка викупила величезні території лісів у Закарпатті на початку ХХ століття і будувала комбінати, відповідну інфраструктуру з вузькоколійками, цехами, складами тощо…

Тоді ліс вирубували доволі серйозно. Але ніхто не говорив про знищення лісу, бо ліс грамотно відновлювався.

У радянські часи розвиток лісогосподарства також був неймовірно широким. І тоді ліси рубалися, але деревину не вивозили як кругляк, а доправляли на меблеві комбінати та на підприємства для виготовлення лісоматеріалів.

І дійсно, в часи незалежності України лісогосподарство почало давати збій. З розпадом СРСР потрібно було шукати виходи на інші ринки. В часи кризи у будь-яких державах потрібна валюта і тоді росте частка так званого сировинного експорту. Подібна ситуація в нас була останнім часом, коли експортувалися не вироби з металу, а металобрухт, не ювелірні вироби з бурштину, а необроблений бурштин, не вироби з деревини, а ліс-кругляк.

Закарпатський ліс дістав удар. Однак зараз ситуація почала нормалізовуватися. І Ігор Соболевський навів приклад боротьби за відміну експорту кругляка. Наразі в області вже всі розуміють, що потрібно інвестувати у виробництво і виготовляти власні вироби, можливо, відродити меблеву галузь.

Які позитивні тенденції

Якщо проаналізувати роботу Закарпатського управління лісомисливського господарства в останні місяці, то можна виділити цілий ряд позитивних моментів, яких раніше не було. І це при тому, що в нас не було ілюзій щодо призначення Валерія Мурги на цю посаду і ми були чи не найбільшими противниками цього призначення. І, як це не дивно, заради об’єктивності слід виділити кілька позитивних моментів.

По-перше. Це прозора робота. Господарство отримало професійну прес-службу, тож тепер журналісти краю можуть отримувати будь-яку необхідну інформацію.

По-друге. Новий начальник Закарпатського обласного управління ЛМГ Валерій Мурга не тільки не побоявся громадського контролю, а й сам став ініціатором створення Громадської ради при управлінні. Його попередники чомусь цього не робили.

Більше того, начальник запрошує до себе громадських активістів, щоб разом працювати над проблемами ведення лісового господарства, боротися з несанкціонованим вирубуванням і навіть запрошує громадськість на публічне висаджування дерев, тобто лісовідновлення.

У цьому питанні вичерпним є ось цей коментар начальника Закарпатського управління ЛМГ Валерія Мурги:

«Воля народу і контроль за роботою лісівників — це позитивні кроки у свідомості суспільства. Тому при лісовому управлінні й була створена Громадська рада. Однак звинувачувати лісівників у всіх вирубуваннях недоречно. Треба спочатку розібратися, чому та хто рубав і кому підпорядковуються ліси, а вже потім проявляти свою позицію щодо підтримки чи непідтримки лісівників».

По-третє. Як ми зазначали вище, подеколи штучна істерія навколо вирубувань лісів має конкретну мету: інформаційно добити лісове господарство, знищити нинішню структуру, щоб на її базі створити підконт­рольний одній олігархічній групі «лісовий холдинг». Тому громадськості необхідно фільтрувати: коли критика і тривога щодо несанкціонованих вирубувань є справжньою, а де лише безпідставна інформаційна істерія.

Що стосується Закарпаття, то управління ЛМГ почало реагувати практично на всі критичні зауваження. Навіть на дописи в соціальних мережах. Останній приклад це дописи в мережі Facebook Святослава Макітри про вирубування лісів у Лазещинському лісництві в напрямку гір Говерли та Петрос із докладним описом ситуації та цифрами.

Подібне пояснення було і нещодавно щодо вирубувань на Мукачівщині, на Червоній горі, коли управління опублікувало всі дані щодо вирубувань і закрило питання, не давши йому набути популістської безпідставної критики.

Ну і насамкінець: керівництво Закарпатського ОУЛМГ, схоже, не має наміру заплющувати очі на порушення з боку самих лісівників. Останній приклад із Великоберезнянщини. Так, при перевір­ці Лютянського лісництва ДП «Великоберезнянське ЛГ» виявлені порушення лісового законодавства, а саме незаконна рубка в кількості 108 м³, матеріали перевірки передані у правоохоронні органи. Якщо подібне відбувається за сприяння самих лісівників, тоді, як кажуть, «із валізами на вихід». «Дав чітке доручення виявляти порушення, реагувати на звернення громадськості та при виявленні порушень вдаватися до покарань. Особливу увагу ми приділяємо незаконним вирубуванням. Бо лише такі факти свідчитимуть, що представники лісової галузі працюють на благо Закарпаття та задля збереження природи карпатських лісів. До того ж закарпатців прошу бути небайдужими й реагувати на незаконні вирубування та перевезення деревини без ознак електронного обліку. Ще раз наголошую, що боротьба з порушниками в лісовій галузі буде не декларацією намірів, а реальною і жорсткою», — заявив шеф закарпатських лісівників Валерій Мурга.

Таким чином, у громади Закарпаття з’явився шанс:

— фільтрувати неправдиву інформацію про вирубування лісів і отримувати офіційні дані щодо цих вирубувань;

— боротися з несанкціонованими вирубуваннями лісів і отримувати при цьому сприяння офіційного органу — управління лісомисливського господарства;

— разом із управлінням брати участь у контролі над лісами та їх відновленням.

Усе це разом дає змогу врятувати ліс у Закарпатті й при цьому раціонально вести діяльність, надаючи можливість заробітку тисячам людей, які задіяні в лісовому господарстві.

Післямова

Коли матеріал був готовий до друку, стало відомо, що керівник уряду Володимир Гройсман прийняв рішення заборонити всі вирубки в лісах і звільнити керівника Держлісагентства Олександра Ковальчука.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Уряд підтримав пропозицію Мінприроди щодо тимчасового припинення санітарно-оздоровчих заходів (рубок) у лісах до перегляду Мінприроди, Мінагрополітики, Держлісагенством нормативно-правових актів, які регулюють порядок та правила їх здійснення.

Це реакція уряду на мій звіт щодо інспекції Національних парків Карпатського регіону. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман визначив пріоритетом створення системи, що унеможливить варварське вирубування лісів...

...У місячний термін Мін­природи, Мінагрополітики, Мінрегіонів, Держлісагентство, Держрибагентство мають опрацювати та подати Кабінету Міністрів відповідні проекти актів щодо реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного сере­довища шляхом визначення єдиного контролюючого органу в цій сфері та передачі йому всіх контрольних функцій.

У Мінприроди наразі опрацьовується питання призначення керівників установ природно-заповідного фонду за результатами відкритих конкурсів із залученням фахівців, науковців, представників громадських організацій та місцевих громад.

Важливо розуміти, що ліс возять дорогами, це бачать органи місцевого самоврядування, контролюючі та правоохоронні органи. Зрештою сусіди цих браконьєрів! Вони мовчки потурають їм.

Рішення про звільнення керівника Держлісагентства прийняте за власною заявою», — написав Семерак.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат