Велика олігархічна війна

21.03.2015 07:02 ПОЛІТИКА

У нашій країні сталася подія, яка може бути настільки вибуховою, що перекриє за інформаційною значимістю навіть війну на Сході. Олігарх Коломойський розповів, як незаконно приватизовувалися наші промислові гіганти, від чого Україна втратила сотні мільярдів, а на цьому нажилася група олігархів.


Власне, після заяв Коломойського від олігархів можуть забрати промислові, енергетичні та комунікаційні компанії й повернути їх державі. Якщо це станеться, то українці забудуть про бідність.

Ще 6 березня Борис Філатов, голова Спеціальної конт­рольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, анонсував створення робочої групи з перевірки законності приватизації «Укррудпрому», «Укртелекому», «Київенерго», столичного водоканалу, всіх облгазів та обл­енерго, Одеського припортового заводу, а також усіх портів, підприємств агропромислового комплексу та земель Академії наук. «Комісія вперше за вісім скликань ВР звалила на себе колосальний обсяг роботи», — заявив Філатов на своїй сторінці у Facebook. Там же він розмістив запрошення на засідання комісії цілій низці відомих у Україні осіб, щоб ті «дали пояснення з питань розкрадання державної власності».

Особисто було запрошено власника корпорації «Інтерпайп» Віктора Пінчука, власника групи «СКМ» Рината Ахметова, бізнесмена Костянтина Жеваго, який контролює групу «Фінанси та кредит», основного власника групи компаній «Смарт-холдинг» Вадима Новинського.

Як пише Gal Finance, поштовхом для створення робочої групи з перевірки підсумків приватизації найбільших українських підприємств за останні 10—15 років стали одкровення губернатора Дніпропетровської області та співвласника групи «Приват» Ігоря Коломойського.

4 березня нинішнього року на засіданні парламентської комісії з приватизації зайшов олігарх Ігор Коломойський. За словами Бориса Філатова, губернатора Дніпропетровської області зацікавив блог нардепа Ігоря Луценка, в якому було висловлено сумнів, що Михайло Чечетов і Валентина Семенюк пішли з життя по своїй волі. Мовляв, загиблі володіли величезним масивом інформації й були незручні багатьом олігархам і вищим чиновникам.

Крім того, на засіданні раптом з’ясувалося, що питання приватизації «Укррудпрому» заз­далегідь було винесене на обговорення спецкомісії Павлом Різаненком, нардепом-ма­жоритарником від Броварів. Він був сильно здивований, коли Коломойський теж про це заговорив. Звичайно, через свої знання Ігор Коломойський не міг обмежитися лише «Укррудпромом» і в процесі «згадав усіх»: й електрогенерацію, й обленерго, і «нафтянку», і хімію, й облгази, й «Укртелеком».

Рівно 10 років тому, в березні 2005-го, на столі президента Віктора Ющенка з’явилася невелика доповідь про проблемні питання приватизації деяких промислових підприємств. Серед них був і «Укррудпром».

До 2004 року війни за ГЗК уже неабияк вимотали українських олігархів. До боротьби долучилися всі гілки влади, використовуючи суди і прокуратури, екологів та санепідемстанції, були взаємні залякування та вмовляння, але здобути повноцінний одноосібний контроль ніхто не міг. Укладачі доповіді заявили, що між фінансово-промисловими групами (ФПГ), які потім брали участь у приватизації «Укррудпрому», було укладено багатоступінчасті приватизаційні договори. В них зафіксовано, хто і що повинен приватизувати, оскільки можливості скупити всі підприємства не було в жодної ФПГ.

За оперативними даними, 23 березня 2004 року з ініціативи Рината Ахметова на матчі «Депортиво» — «Мілан» зібралися сам Ахметов (він представляв інтереси Олександра Ярославського), Ігор Коломойський (представляв інтереси Вадима Новинського), Віктор Пінчук і Григорій Суркіс. Між ними було досягнуто домовленості про отримання у власність активів ДАК «Укррудпром»:

— Ринат Ахметов отримує Північний і Центральний ГЗК;

— Ігор Коломойський — Південний та Інгулецький ГЗК;

— Віктор Пінчук — Криворізький залізорудний комбінат;

— Григорій Суркіс, зі свого боку, попросив інші ФПГ не втручатися у його боротьбу за власність Костянтина Григоришина.

У результаті 9 квітня 2004 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про особливості приватизації підприємств ДАК «Укррудпром», а 29 квітня цей документ підписав президент Леонід Кучма. У статті 2 відкритим текстом зазначено, що метою приватизації є «недопущення внутрішніх корпоративних спорів на підприємствах «Укррудпрому».

Саме цей закон критикував Ігор Коломойський на засіданні спецкомісії з приватизації. Підприємства купували мало не за номінальною ціною. Фактично олігархи прибрали промислові гіганти за безцінь.

Тож вимоги цього закону не могли забезпечити значних грошових надходжень до бюджету від приватизації, оскільки не передбачали проведення відкритих торгів, під час яких інвестори мали би вести ринкову боротьбу з пропозицією максимальних сум.

Чи зможе нинішня влада повернути в державну власність фактично вкрадені підприємства? Дуже сумнівно. Влада підконтрольна олігархам. Влада і є олігархи.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат