Чому облрада все ще без голови?

28.11.2015 09:16 ПОЛІТИКА

У Закарпатсь­кій облраді патова си­ту­ація. У вів­торок депутати знову збиралися на засідання сесії, щоб обрати голову, однак нічого не вийшло. По-перше, в залі зареєструвалося лише 20 депутатів і не було кворуму, щоб почати засідання. По-друге, головуючий на сесії Геннадій Москаль попросив президію перенести засідання ще на тиждень. Він мотивував це тим, що має купу роботи і робочу поїздку в Угорщину.


Що ж сталося насправді? Представники «Єдиного центру» Віктора Балоги звинуватили Москаля в навмисному зриві сесії, мовляв, той розуміє, що не має більшості і, відповідно, в нього недостатньо голосів, щоб головою ради став хтось із людей Москаля.

Така заява була трохи дивною в тому плані, що напередодні сесії сам Геннадій Москаль випродукував коментар про те, що він мав дуже плідну зустріч із представниками фракції Партії угорців і були певні домовленості.

Керівник області поінформував угорських депутатів про переговори з віце-прем’єр-міністром Угорщини Жолтом Шем’єном, які відбулися минулої суботи у Сваляві після вшанування пам’яті угорців, що загинули внаслідок політичних репресій. Було домовлено, що Москаль зробить когось із угорців першим заступником голови ОДА і забезпечить їм ряд посад керівників управлінь.

«Ми дійшли з паном віце-прем’єр-міністром спільної думки про те, що головне завдання КМКС це відстоювання інтересів угорської громади на Закарпатті, — повідомив Г. Москаль. — І обласна держадміністрація так само, як і група «Солідарність» у обласній раді, готова цьому всіляко сприяти. Програмні положення КМКС краще реалізувати, якщо представники угорської громади Закарпаття будуть інтегровані в органи виконавчої влади. Тому я пропоную їм посаду першого заступника голови ОДА, який серед іншого займатиметься питаннями євроінтеграції, а також посади заступників директорів департаментів охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та заступника начальника управління культури. Крім того, облдерж­адміністрація сприятиме об’єднанню територіальних угорськомовних громад у рамках децентралізації, якщо такого об’єднання захочуть самі громади».

У свою чергу лідер депутатської групи КМКС Йосип Борто зазначив, що КМКС зацікавлена у стабільній роботі новообраного депутатського корпусу.

— Більшість у обласній раді можна утворювати з допомогою різних конфігурацій, — зазначив Й. Борто. — На минулій сесії ми намагалися створити коаліцію з «Єдиним центром», однак оскільки це не вдалося, то слід утворювати більшість з іншою конфігурацією. КМКС відкритий до співпраці, а пропозиції, висунуті нам головою ОДА, дуже прийнятні. Ми розглянемо їх у найстисліші терміни», — йдеться в повідомленні прес-служби ОДА.

Ряд видань повідомили, що причиною зриву сесії може бути і те, що всередині фракції «Солідарність» є певні розбіжності щодо того, кого ж фракція повинна висунути на голову. Наразі у фракції три групи депутатів: група Москаля, група Пацкана та група Лунченка. І кожна з цих груп лобіює свою людину на посаду голови обл­ради.

Окрім того, таки достеменно не відомо, чи дійсно Москалю вдалося дотиснути фракцію угорців щодо входження їх до коаліції разом із «Відродженням» та «Солідарністю». Угорці отримали раж від розуміння того, що «золота» акція саме в них.

У свою чергу «Єдиний центр» Балоги наполягає на тому, що вони є переможцями виборів і вони повинні формувати більшість.

«Ініціатором формування коаліції депутатських фракцій у Закарпатській обласній раді може бути лише партія-переможець місцевих виборів, а процес формування більшості має проходити публічно і відкрито, — зауважують у «Єдиному центрі». — Хочемо нагадати, що перше місце на виборах до Закарпатської обласної ради виборола політична партія «Єдиний центр», яка набрала понад 22 % голосів виборців», — йдеться в заяві «ЄЦ». «Єдиний центр» навіть запропонував «Солідарності» провести переговори щодо створення широкої коаліції демократичних сил.

Однак якщо зважити на взаємні обвинувачення, які час від часу видають Балога та Москаль, то якусь співпрацю між «ЄЦ» та «Солідарністю» важко уявити. Зокрема, Балога звинуватив Москаля в тому, що він безпорадний у боротьбі з паводком, а Москаль, у свою чергу, нагадав Балозі, що вода розмила ті берегозахисні споруди, які будувалися при Балозі, бо ці дамби зроблені мало не з кізяка, а гроші, які держава виділяла на протипаводкові споруди, Балогами просто «відмивалися».

Одним словом, до дружби тут далеко. Вже у вівторок буде третя спроба виборів голови облради. Щось слабо віриться, що вона буде успішною.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат