Закарпатці найбільше   ухиляються від мобілізації

30.01.2015 16:00 ПОЛІТИКА

Найбільше випадків ухилення від мобілізації зафіксовано в Закарпатській області, військовозобов’язані переховуються за кордоном. Про це на нараді в Адміністрації президента, присвяченій проблемам мобілізації, заявив начальник мобілізаційного управління Генштабу Збройних cил України Олег Бойко.


Бойко сказав ще досить м’яко, бо один із радників президента на своїй сторінці у Facebook взагалі обклав закарпатців матюками за відмову йти служити.

Також Бойко розповів, що у зв’язку з випадками ухиляння від військового обов’язку військовозобов’язаними впродовж 2014 року щодо осіб, які порушили законодавство, військовими комісаріатами подано до прокуратури 3 тисячі документів та близько 50 тисяч документів — до МВС. Також військові комісаріати застосували близько 4,5 тисячі адміністративних проваджень щодо тих, хто ухиляється від виконання військового обов’язку.

Влада вирішила якось боротися з тими, хто тікає від мобілізації за кордон. Уже готовий законопроект, який передбачає заходи для обмеження перетину кордону військовозобов’язаними. Окрім того, будуть розглянуті пропозиції щодо збільшення покарання у випадку ухиляння від мобілізації та дезертирства.

Закарпатська влада також трохи налякана   повідомленням про те, що закарпатці масово ухиляються від мобілізації. Губернатор Василь Губаль заявив, що в нас АТО, а не воєнний стан, тому обмежень для перетину кордону для людей призовного віку бути не може. Тим не менше, щось потрібно робити з провалом мобілізаційної кампанії. Вже є перші звільнення. Першим постраждав військком Тячівського району, якого усунули від виконання обов’язків.

Згодом центральна преса вже спростовувала інформацію, що на Західній Україні, й зокрема Закарпатті, мобілізація під загрозою, тим не менше проблеми є. На сайті rionews.com.ua ми проводимо опитування щодо мобілізації й наразі противниками мобілізації є понад 73 % тих, хто взяв участь у опитуванні, й лише 21 % опитаних ставляться до мобілізації прихильно, а решти це не стосується.

Чому ж закарпатці не зовсім прихильні до мобілізації? Організація патріотів Закарпаття «Кротон» розповсюдила заяву, в якій виклала своє бачення проблеми.

«Закарпаття є найвіддаленішою адміністративною одиницею від місця бойових дій і тут не так відчувається серйозність загрози.

Закарпатцям до кінця не відомі справжні причини протистояння. Ця війна носить характер не лише територіального протистояння, але й національного, а багатонаціональне Закарпаття не визнає ворожнечі на національному грунті», — йдеться в заяві. «Кротон» також вважає, що закарпатці живуть на кордонах із Євросоюзом і бачать, як можна жити за законами, бо те, що відбувається в Україні, у плані законодавства часто не підлягає логіці.

У нас люди і досі не розуміють, як сформулювати воєнне протистояння на Сході. Це війна чи антитерористична операція? Чи повинні в цьому воєнному протистоянні брати участь усі громадяни України або лише підготовлені військові та правоохоронці? Чому влада говорить про агресію Росії, натомість і далі продовжує активно вести торгівлю з агресором?

Окрім того, закарпатці, як і всі українці, хочуть знати, які соціальні гарантії вони отримають у випадку участі в цьому воєнному протистоянні. Закарпатці прагматичні люди і повинні знати, як держава готова віддячити їм за участь у цій війні»,
— йдеться в заяві. Заява закінчується доволі провокативною фразою: «За трохи більше ніж 100 років на території Закарпаття змінилися щонайменше чотири державні утворення. І наші краяни   хочуть знати, що саме Україна зробила для закарпатців, щоб вони вважали її рідною і готові були за неї воювати».

Загалом проблему мобілізації можна вирішити цивілізовано. Влада змушена зробити якісь кроки назустріч людям.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що якщо буде чесна відповідь української влади на агресію Росії, ніхто не уникатиме мобілізації.

«Коли бездарних командирів негайно будуть міняти, а зрадників саджати, тоді не тікатимуть від військкомату. І в уряді так само:   якщо неефективний міністр фінансів або якщо грається з гривнею голова Нацбанку, а прокурор не саджає злочинців — їх треба міняти швидко. Тоді довіра до влади відновиться і люди підуть самі захищати свою країну», — сказав він.

За словами Гриценка, в цій ситуації влада повинна діяти на випередження. «Зараз ми бачимо відкат у патріотичній хвилі. Після Майдану люди самі йшли у військкомати і ніхто нікого не призивав. Було піднесення. А коли потім побачили дії влади, що солдати воюють цілодобово, а влада цілодобово не працює, коли побачили недолугі рішення військових командирів, включився захисний механізм», — зазначив політик.

У свою чергу закарпатський політик Сергій Ратушняк також на своїй сторінці у Facebook доволі грізно заявив, що влада дійсно злодійська, але владу обирають самі українці: «Українці вітають усі зради і зрадників. Традиційно і перманентно. Не побачили ні Чорновола, ні Мороза. Обрали бандитів і зрадників. Здали Крим Турчинов і Яценюк — отримуйте перемогу на парламенських виборах. Награбастався при службі у ВСІХ попередніх злочинних режимах — отримуй перемогу на президентських перегонах. Навіщо натовпу Гриценко, Ярош і Тягнибок зі своїми «Громадянськими позиціями», «Правими секторами» і «Свободами»... Навіщо Д. Корчинський із «Братством»... Коли є такі «яскраві» фаворити — вихованці і вигодованці КДБ, зрадників України і олігархічних бандформувань.

Так що, пане президенте концерну «Рошен» і — за сумісництвом — Президенте України, спокійно довершуйте здачу Лугандону. Українець традиційно підтримає саме Вас на найближчих виборах і в ВР, і президентських, які, думаю, відбудуться в цьому, 2015 році.

Тим паче, що створення Новоросії під Вашого патрона Медведчука тільки стабілізує Ваше становище на Південному Сході й дасть можливість усе вирішувати в стилі неперевершених ВАШИХ мирних ініціатив у форматі політбюро сексотів КДБ СРСР, більш відомого як СДПУ(о).

Закріплення цього успіху 200 гривнями на користь електоральної худоби не має викликати жодної стурбованості. Адже сьогодні Ви без усиль заощаджуєте 5 грн. із кожного долара і євро, що надходять у банківську систему України (нині, звісно, «Рошен»)».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат