Щадей, поверни   Ужгороду вкрадені   десятки мільйонів гривень!

І. Варга, юрист, Ужгород 12.09.2015 07:49 ПОЛІТИКА

Я обурений тим, що в нинішню передвиборну кампанію на мера Ужгорода вступив і такий собі хлопчина з Воловецького району Віктор Щадей. І справа не в тому, що він не ужгородець. Головна, на мою думку, проблема в тому, що Щадей не має морального права йти в мери Ужгорода. І ось чому.


Ми всі пам’ятаємо, як шляхом певних політичних інтриг Віктор Щадей на кілька місяців став в. о. мера Ужгорода. Можливо, багато хто очікував від нього позитивних змін у місті, однак Щадей так і залишався порожнім місцем. Але якби хоч порожнім, то було би не так прикро. Але річ у тім, що саме за його «мерства» наше місто втратило багато мільйонів гривень.

Мова про багатостраждальний комплекс «Корона» на площі Театральній.

Я, як юрист, розбирався з цією справою і був просто вражений ницістю деяких наших чиновників, серед яких і Щадей, щодо пограбунку ужгородців. Ми всі знаємо, що цей комплекс при мерові Вікторові Погорєлову, якого нам привів мукачівський політик Віктор Балога, було продано за занадто заниженою ціною.

Слідчим відділом прокуратури Закарпатської області було завершене досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом протиправних дій службових осіб департаменту міського господарства Ужгородської міської ради, КП «БТІ м. Ужгорода», а також підприємства-оцінювача, яке проводило оцінку готельно-ресторанного комплексу «Корона» під час проведення приватизації.

Службовим особам комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації м. Ужгорода» та підприємства-оцінювача повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість) та ч. 1 ст. 357 КК України (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження), та направлено обвинувальний акт стосовно зазначених осіб з угодами про визнання винуватості до суду.

Ужгородці сподівалися на справедливе рішення суду. Однак справа затягувалася.

А згодом сталося ще одне пограбування. Саме при тимчасовому мерові Вікторові Щадею ужгородську «Корону»… перепродали.

Нагадаю трохи про цю аферу.

Відповідно до Договору купівлі-продажу, факт передачі «Корони» в інші руки стався 15 квітня, коли місто очолював Віктор Щадей.   Він чудово знав про проблеми з приватизацією цього об’єкта, але пішов на аферу. На що сподівався?

Під договором про перепродаж стоїть підпис приватного нотаріуса М. А. Малинич — дружини кума ще одного соратника Віктора Балоги Івана Волошина А. Малинича — колишнього заступника прокурора Ужгорода, який завжди прикривав Волошина.

Відповідно до тексту договору, формальний власник ТОВ «ГОТЕЛЬ ПРОЕКТ КОНСАЛТИНГ ЛТД» в особі Андрія Захарченка, від імені якого і провернули свого часу аферу з купівлею «Корони» і який за це списав борг у 500 тисяч фактичному реалізаторові цього проекту — депутатові Іванові Волошину, продав об’єкт іншій фірмі — ТОВ «БІЗНЕС ЦЕНТР КОРОНА» в особі Андрія Жомова.

При цьому зареєстрована ця фірма, як свідчить Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, була всього за 6 днів до продажу — 9 квітня 2014 року. А того ж таки 15 квітня, тобто в день продажу, на посаді керівника зазначеного ТОВ «БІЗНЕС ЦЕНТР КОРОНА» А. Жомова оперативно замінив Руслан Футорняк.

І вже «новий» власник, яким, відповідно до того ж ЄДР, числиться абсолютно невідомий Едгар Володимирович Матінко з розміром внеску до статутного фонду в 100 тисяч гривень,   не несе відповідальності ані за занижену ціну придбання об’єкта, ані за те, що у процесі його приватизації бюджет Ужгорода не отримав величезну суму за продаж об’єкта з заниженою на 1000 кв. метрів площею (відповідними довідками зареєстровано факт знесення учбових корпусів А2, А3, Б, В) , ані за руйнування пам’ятки архітектури, адже він купив уже тільки те, що від неї залишилося — голі стіни одного приміщення (літ. А1), підготовлені вже не до реставрації, а до банального євроремонту.

Таким чином, при «закупівельній» ціні об’єкта 8 мільйонів 65 тисяч гривень (хоча і ця ціна занижена в кілька разів), його було продано за… 1 мільйон 258 тисяч 200 гривень. Тобто в шість із половиною разів дешевше.

І все це сталося за мерства Віктора Щадея! Того самого, який зараз розповідає ужгородцям, яким він може бути хорошим мером для Ужгорода!

До речі, розповідь про аферу з «Короною» буде не повною, якщо не повідомити ще й про те, що згідно з умовами конкурсу з продажу «Корони» переможець не тільки сплачує до бюджету 8 млн. 65 тис. грн. за придбання «Корони», але і не менше 100 % від цієї ціни інвестує в реконструкцію площі Театральної. Тобто в сумі виходить понад 16 млн. грн.

Але якщо проаналізувати формулювання договору, то насправді ті 8 мільйонів гривень мають бути інвестовані, згідно з умовами продажу об’єкта, в реставрацію площі, відповідно до умов зазначеного договору, у придбану за значно заниженою ціною «Корону». А на площу лише в тому випадку, якщо захочеться новому власникові «Корони», і стільки, скільки він захоче.

Таким чином, у одній лише афері з продажем комплексу «Корона» Ужгород і ужгородців обікрали тричі, суттєво занизивши вартість об’єкта, проданого на фіктивному конкурсі, по-друге,   занизивши при викупі площу комплексу «Корона» на 1 тисячу квадратних метрів, що було зафіксовано прокуратурою і порушеною кримінальною справою і за що навіть було засуджено винних осіб із числа виконавців, але місту не повернуто втрачені кошти. І, по-третє, на брехні про обов’язкову умову інвестування 8 млн. грн. у реконструкцію площі Театральної.

Таким чином, місто Ужгород не дорахувалося десятків мільйонів. А це ті кошти, які так потрібні ужгородцям.

Мій вердикт однозначний — винуватці в цій афері повинні бути покарані. Правоохоронні органи повинні вивести на чисту воду Віктора Щадея і я сподіваюся, йому не вдасться сховатися від правосуддя у кріслі мера!

Дорогі мої земляки! Будьте пильними!

І. Варга, юрист, Ужгород

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат