Якою буде нова поліція Закарпаття

Наталія Каралкіна 31.07.2015 21:34 ПОДІЇ

230 нових полісменів підготують у області через чотири місяці. Вони патрулюватимуть Ужгород, Мукачево і відрізок траси між ними. Це будуть хлопці й дівчата такі, як у Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, а також інших містах України. Нові поліціянти, крім своїх безпосередніх обов’язків, будуть усміхатися й фотографуватися з народом, як це роблять патрульні Києва, адже під час навчання пройдуть і серйозний тест, який визначає її ціннісний, психологічний портрет. А взагалі має змінитися не зовнішній вигляд міліції, а її сутність.


626 охочих стати такими патрульними вже подали анкети в перший день прийому — 27 липня. Пункт прийому анкет до патрульної служби Національної поліції України в Закарпатській області працює в адмнібудівлі Закарпатської ОДА. Його офіційно відкрили голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, начальник УМВС області Сергій Князєв, помічник міністра внутрішніх справ України Хатія Деканоїдзе, народний депутат України Мустафа Найєм.

Геннадій Москаль розпочинав набір до нової поліції на Закарпатті у новій формі полісмена, яку, за його словами, подарував міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Губернатор переконаний, що набір нових полісменів відбувається прозоро, і приміщення Закарпатської ОДА найбільш вдало годиться для цього. «Цей зал є найбільш «прозорим», будь-хто може спостерігати за набором. Ніхто з корчагами сюда не приходить, ні з яблуками, ні з банками меду, а приходять служити народові України, народові Закарпаття. Проект започаткований Міністерством внутрішніх справ, він не був запланований у такий короткий час, але він пов’язаний з тими подіями, які відбулися на Закарпатті — страшні, криваві події, де були загиблі люди, поранені. Був встромлений ніж у спину України і ніж у серце Закарпаття. Сьогодні потрібно відновлювати імідж Закарпаття», — зазначив Геннадій Москаль на відкритті проекту нової поліції.

Набір полісменів триватиме до 11 серпня. Наразі триває перший етап — набір анкет, у яких охочі вступити до поліції вказують вік — 21—35 років, відсутність судимості, надають посвідчення водія і паспорт громадянина України. Потім будуть етапи тестування. Перший тест стосується загальних навичок — вміння аналізувати, приймати рішення у стресових ситуаціях, узагальнювати тощо. Затим триватиме фізична підготовка, військово-медична комісія. Якщо людина проходить ці три тести, вона йде на психологічний тест, який визначає її ціннісний, психологічний портрет. Цей психологічний тест розроблений Массачусетським технологічним інститутом.  

Після цього людина приходить на комісію, яка проводить співбесіду. У складі комісії будуть психолог, спеціаліст тесту, оперативний працівник, який оцінюватиме людину як майбутнього поліцейського, і двоє представників громадських організацій — журналіст і громадський активіст, аби всі разом несли однакову відповідальність за нових полісменів. Із часом процес підготовки вдосконалюватиметься, оскільки буде відпрацьовано цей механізм, переконаний куратор проекту нової поліції на Закарпатті, народний депутат Мустафа Найєм. Про підготовку нової поліції на Закарпатті від розповідав у ефірі програми «Четверта влада» на 21 каналі.

З усієї кількості осіб, які подали заяви, відберуть 230. Їх   навчатимуть протягом чотирьох місяців викладачі, серед яких місцеві, київські, львівські, а також іноземні лектори. До навчань нових полісменів залучать і викладачів УжНУ, однак їм теж доведеться пройти конкурс. Загалом процес підготовки полісменів стандартизований, такий, як у інших містах України.

Нова поліція по суті виконуватиме функції ДАІ. Центр буде в Ужгороді, але існуватиме   штаб і в Мукачеві. Її функції будуть змішані з дорожньою міліцією, відтак підрозділ ДАІ м. Ужгорода буде розформований. Однак люди працюватимуть у системі УМВС, бо створення нової поліції не вирішиться одним днем, зазначив начальник УМВС України у Закарпатській області Сергій Князєв.

Крім цього, всі працівники ДАІ мають право на рівних засадах пройти підготовку патрульно-постової служби поліції. На таких же засадах мають право пройти до нової поліції працівники теперішньої міліції. До прикладу, на час конкурсу вони можуть взяти відпустку, а якщо пройдуть — уже тоді звільнитися з роботи в міліції.

Проект нової поліції фінансують частково США, Канада. Але оплата працівникам має бути закладена в бюджеті. Мають внести зміни до бюджету, щоб на Закарпатті був свій окремий бюджет для поліцейських. «Гроші — це заохочення за нові цінності, а не оплата праці», — зазначає Мустафа Найєм.

Після відбору закарпатці, які мають намір стати новими полісменами, щодня, шість днів на тиждень проходитимуть підготовку на спеціальних базах на території області. Де будуть ці бази — поки що не розповідають.

Сьогодні на Закарпатті працює «гаряча» лінія щодо запитань про нову поліцію телефоном 0312-65-90-10. Анкети можна подавати особисто у приміщенні Закарпатської ОДА чи заповнювати на офіційному сайті МВС України. На цьому ж сайті оприлюднили основні обов’язки та особистісні якості поліції. Відтак усі охочі мають ще 10 днів для того, щоб   приєднатися до тих 230 полісменів, які за чотири місяці стануть обличчям нової поліції на Закарпатті.  

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат