Мукачівські події й повернення Москаля

17.07.2015 16:47 ПОДІЇ

Про Мукачево знову заговорила вся Україна. Так уже було на виборах мукачівського мера у 2004 році. Бандити, фальсифікація, кров та сльози.


Цього ж разу стрілянина з жертвами.

Що ж було насправді. 11 липня загін озброєних бійців «Правого сектору» на джипах безперешкодно прибув до Мукачева «на розмову» до народного депутата Михайла Ланя. Поки йшли переговори «правосекторівців» із Ланьом в його офісі, у дворі прострелили голову охоронцеві. Потім прибула міліція, випустила бойовиків подалі від міста на об’їзну і там перегородила їм дорогу. Почалася стрілянина зі стрілецької зброї та гранатометів. Міліція мала перевагу і «правосеки» відступили до лісу. Міліція почала оточувати втікачів.

Офіційно повідомили про трьох загиблих та 13 поранених. Потім сказали, що загиблий один.

І відразу ж почали озвучуватися версії того, що сталося.

Михайло Ланьо сказав, що він дійсно вів переговори з представниками «Правого сектору», які просили допомогти прилаштувати своїх бійців у санаторій. Потім у дворі почалася стрілянина, прибула міліція і почалися якісь розбірки. Ланьо натякнув, що «Правий сектор» фінансується Балогою, тому не виключено, що провокація сталася не без участі Балоги.

«Правий сектор» у свою чергу переконував, що приїхав на базу до Михайла Ланя, щоб припинити контрабанду, якою той займався, однак Ланьо чинив опір і його бойовики разом із міліцією першими почали атаку на бійців «Правого сектору».

Міліція каже, що прибула на виклик мукачівців, які повідомили про стрілянину, потім дозволила виїхати бойовикам із міста, щоб уникнути жертв серед цивільних, і лише на об’їзній перекрила дорогу бойовикам, але ці почали потужну стрілецьку атаку і значна частина їх утекла в ліс.

Версія самого Балоги була така: Ланьо ділив із «правосекторівцями» контрабанду, а конфлікт спровокували сама міліція і особисто її начальник Сергій Шаранич.

Тим не менше, мукачівські події сколихнули всю Україну. Випливли факти про потужні потоки контрабанди, які декому приносять багатомільйонні прибутки. Через кордони йшли потоки фур із контрабандними цигарками і з однієї машини заробіток складав близько півмільйона євро.

Саме перерозподіл сфер впливу на контрабандні потоки і став причиною розбірок. Одні експерти стверджували, що «Правий сектор» знав, про які суми йдеться, й хотів і собі частку цього пирога. Оскільки контрабанда ділилася між Ланьом та Балогою, а Балога і так фінансував «Правий сектор», то свою частку ультранаціоналісти захотіли і від Ланя. Той запротестував.

До речі, Балога тривалий час мовчав, а потім виявилося, що він у лісі разом із бійцями «Правого сектору» і веде з ними переговори. В Інтернеті з’явилося навіть відео з умовами, які оголошують «правосекторівці», й на перших секундах чути голос, який нагадує голос Балоги. Тобто Балога міг надиктовувати їм, що потрібно сказати. І саме на цьому відео бійці вигороджують Балогу і звинувачують у всьому міліцію та Ланя.

Згодом в Інтернеті з’явилася інформація про те, що Балога насправді наляканий і терміново вивозить на інкасаторських машинах гроші з власного маєтку. Окрім того, саме за його сприяння «правосекторівці» вийшли з першого кільця оточення біля Лавок і пішли в напрямку Бобовища.

Ситуація загострилася. З’явилася інформація про те, що, прориваючи оточення міліції, бійці «Правого сектору» захопили в заручники десятирічного хлопчика, якого згодом знайшли міліціонери. Хлопчик розповів, що бойовики погрожували йому гранатою, а потім прив’язали до дерева і втекли.

У Києві влада заговорила про тероризм. Бійців «Правого сектору» почали називати бандитами. Пішла команда відрядити до Закарпаття підрозділи Національної гвардії.

У свою чергу «Правий сектор» оголосив мобілізацію своїх прихильників. Почалося блокування державних адміністрацій у областях та Києві. На маршруті прямування нацгвардійців чинилися провокації. Було оголошено, що на допомогу побратимам, які заблоковані в лісі, йде підкріплення.

ЗМІ заговорили про відкриття другого фронту, а політологи оголосили кінець євроінтеграції України. Настав час для рішучих дій.

Вони не забарилися. Президент і фактично весь політичний бомонд був однозначним: немає пояснень, чому за 1500 км від східного фронту озброєні бойовики намагаються перебрати функції каральних органів. Не допомагало й те, що «Правий сектор» оголошував, що це «зброя здобута в боях» і що вони стоять на захисті законності.

З критикою дій бійців «Правого сектору» в Закарпатті виступили і командири інших добровольчих батальйонів. Суспільство також прореагувало цілком негативно на те, що озброєні люди можуть влаштовувати розбірки, внаслідок яких страждають прості перехожі. Генпрокуратура порушила справу і допитала нардепів Балогу та Ланя. Потім підрозділи СБУ зробили обшуки і вилучили цілі арсенали зброї як у бандитів Ланя, так і в офісах «Правого сектору» в Закарпатті. До речі, один із них знаходиться в приміщенні, яке належить заступникові прокурора області.

Напрошувалися кардинальні кадрові рішення.

Повернення Москаля

Те, що будуть кадрові зміни, було зрозуміло, але до останнього дня не було відомо, кого і на кого поміняють. Навіть губернатор Василь Губаль не знав, що його звільнять, хоча це і була дуже слабка владна ланка. Як написало видання ProZak.info, «Буде знято голову Закарпатської облдержадміністрації Василя Губаля. Він фактично представляє президента Порошенка в регіоні й тепер уся Україна дізналася, що насправді він занадто несамостійна і не вольова людина. Окремі коментарі Василя Губаля навіть очолили хіт-паради сатиричних ляпів. Як керівник найзахіднішої області України міг сказати, що «перерозподіл» контрабандних потоків потрібно регулювати офіційно, ніхто не розуміє. Мало того, що Губаль найслабший керівник краю за останні 20 років через недостатній досвід та слабкий інтелект, то він ще й не цурається щось «заробити» для себе навіть на дрібних аферах, заплющуючи очі на корупційну складову».

Остання прес-конференція Губаля довела, що він не має власної думки про ті події, які відбувалися, він просто повторював слова Балоги про те, що вся вина в мукачівських подіях лежить на міліції й безпосередньо на її начальникові.

Губаль ще якось намагався викликати до себе повагу серед журналістів, акцентуючи увагу на тому, що він хороший господарник, і запросив журналістів приїхати в Нижнє Селище та переконатися, як він там добре господарює на власних фермах. Оце і є його уділ. Нехай би сидів на фермі.

І ось прилітає президент Порошенко і призначає на посаду губернатора добре знайомого закарпатцям Геннадія Москаля. Звичайно, Луганщина також потребувала сильного губернатора, однак хіба можливо клонувати Москаля, говорили жартома експерти.

Москаль був у нас і начальником міліції, і трохи губернатором. І саме в часи Москаля принишкли бандити. Точніше, масово звалювали за кордон відсидітися, бо міліція при попередніх губернаторах була цілком маріонетковою і навіть не рипалася проти бандюків. У міліціонерів свербіли руки нарешті довести, що вони стражі порядку, і з приходом Москаля міліціонери нарешті «відірвалися».

Отримавши карт-бланш від Порошенка, Москаль однозначно буде діяти жорстко. Для нього не буде тут авторитетів і з конвертами до Москаля можна не ходити.

Дехто прогнозує, що Москалю важко буде сформувати тут свою команду, але це неправильне припущення, бо в області достатньо фахових і креативних людей, яким уже набридла монополія клану Балог, які вже хочуть якось себе реалізувати без того, щоб кланятися рагулям-чиновникам і обіцяти відкати від проектів. У області достатньо тих, кому Балога перейшов дорогу й кого він ігнорував лише через те, що немає прихильності до «Єдиного центру», тобто тих, хто не хотів сідати під партію Балоги.

На першому етапі ця команда буде нагадувати вінегрет, але потім це може стати потужна команда однодумців, яка нарешті виведе Закарпаття з феодальних тенет. Звичайно, є занадто багато прихильників Балоги, які свого часу отримали посади або матеріальні преференції від клану, але ці люди просто повинні зрозуміти, що не можна бути відданим політикові лише за те, що він твоїй дитині перед виборами подарував м’яч, а тобі пакет із гречкою. Бо отримавши твій голос, цей політик безкарно користувався безмежною владою і тримав тебе за бидло.

У закарпатців з’явилася надія і Москалю доведеться виправдати довіру. Інша справа, що він повинен бути впевненим на 100 %, що і новопризначений начальник міліції Сергій Князєв, і новий глава СБУ Олег Воєводін також готові віддано працювати. До речі, Сергій Шаранич міг бути хорошою підпорою для Москаля, бо в області він був фактично єдиним непідконтрольним Балозі тиловиком, тому звільнення Шаранича є доволі помилковим.

Порошенко ж знав, що головний закарпатський феодал Балога завжди нарікав на Шаранича. Тобто начміліції був для Балоги кісткою в горлі. Тому Шаранича можна було залишити, це пішло би на користь області. Ну і є запитання до Гелетея, який очолював СБУ в Закарпатті. Його хоч і поміняли на Воєводіна, але він залишається в органах на посаді першого заступника. Тобто людина, в якої дочка заміжня за сином Балоги, навряд чи буде справедливою в боротьбі з корупцією та контра¬бандою, до якої причетний закарпатський феодал.

І останнє. Саме хороші результати боротьби Москаля з бандитами і мафією в Закарпатті матимуть вплив на вибори до органів самоврядування в Закарпатті 25 жовтня. Москалю доведеться своїми діями повертати довіру закарпатців до влади. Це також серйозний іспит.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат