Закарпаття має шостого Шевченківського лауреата

Наталія Каралкіна 21.02.2014 14:41 СОЦІО

Ним став письменник і журналіст Мирослав Дочинець. Його обрали за результатами таємного голосування у номінації «література». Для крайового письменства це вже шостий літератор, нагороджений найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва


Варто зазначити, що після виходу роману «Вічник» Мирослава Дочинця вже номінували на премію. Після цього була ще одна спроба наступного року. Однак лише в 2014 році за романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел» він отримає найвищу відзнаку.

У попередніх номерах газети «РІО» чи в електронній її версії — на сайті Rionews.com.ua , Мирослав Дочинець вважає читачів найбільшою нагородою і радить   не шукати сенсу життя — можете прочитати детальніше про обидва романи Шевченківського лауреата. В одному з інтерв’ю нашому виданню Мирослав Дочинець розповів про своє ставлення до премій і відзнак. «Найбільшу нагороду мені дав Бог. Це мої читачі. Лише тоді набуває сенсу моя робота. А всі інші премії сприймаю так: оскільки людина вихована, беру їх, дякую за них. Це увага, повага, міра моєї творчості», — зазначив письменник.

Вручення заплановане на 9 березня — у День двохсотліття великого Кобзаря. Цього року розмір премії зріс з 240 тисяч гривень до 520. Вручатиме її президент, хоча у зв’язку з ситуацією в країні процедуру нагородження досить важко спрогнозувати. Нагадаємо, що в 2011 році Василь Шкляр відмовився від премії з рук Віктора Януковича. Мирослав Дочинець досить неоднозначно відповів на запитання Ірини Славінської, літературного оглядача, щодо такого вчинку. Письменник зазначив, що хоче витратити премію на щось корисне, можливо, на пам’ятник книзі, а от чи потисне руку Януковичу у день вручення, поки що не знає.  

Наталія Каралкіна

ТЕГИ : Мирослав Дочинець

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат