Закарпаття забезпечує себе   майже на 75 %

Наталія Каралкіна 07.02.2014 14:53 ПОДІЇ

Закарпаття з понеділка з бюджетом у понад три мільярди гривень. Основний фінансовий документ, який забезпечує соціально-економічний розвиток регіону, цього року вагоміший, хоча основна тенденція не змінилася — бюджет і надалі соціально орієнтований. 50 % коштів у 2014-му спрямують на охорону здоров’я, 30 % — на освіту.


50 мільйонів гривень отримає культура, 871 тисячу від суми планують спрямувати на збереження пам’яток культурної спадщини, але в загальному розрахунку на культуру виділено лише 5 %.

Натомість закарпатці радіють самому факту прийняття бюджету області, тому що в разі його   неприйняття області загрожувало фінансування в обсязі 1/12 бюджету минулого року. Про розподіл коштів у 2014-му році   розповів Петро Лазар, директор Департаменту фінансів Закарпатської ОДА.

За минулий рік виплачено зарплату всім бюджетникам області. Практично немає боргів за енергоносії. Сьогодні Закарпаття заробляє на себе приблизно на 75 %. Основна сума коштів — від сплати податків. Область єдина в Україні, де немає тепломереж, тому неодноразово зверталися до Києва з проханням компенсувати те, що ми не використовуємо, однак Кабмін не вважає за доцільне робити такі поступки.

У 2014-му виділено 60 мільйонів субвенцій на ремонт і утримання доріг. Якщо вдасться освоїти кошти, то й дороги будуть кращими, вважає Павло Лазар. Частину коштів, які не витратили на закарпатські шляхи минулого року, також планують додати до цієї суми.

Під час наступних сесій буде визначено точні суми коштів на всі галузі, що здійснять за певною формулою. Петро Лазар зазначає, що для медицини й освіти новоприйнятий бюджет кращий. Наприклад, для харчування школярів-старшокласників планують виділити 21 мільйон гри вень. 8 мільйонів становитиме надбавка для медпрацівників першого рівня меддопомоги.  

Вкрай перспективна галузь для Закарпаття — туризм — цього року суттєво недоотримала грошей. Кошти їй виділятимуть під час сесій за рахунок вільних залишків. На протипаводкові програми — не менш актуальне для області питання — передбачено кошти лише з державного бюджету.

Загалом на 2014-й Петро Лазар прогнозує тенденцію до збільшення надходжень на 1,9 %. Закарпатці зверталися до Києва з проханням надати певну самостійність у коригуванні коштів, аби не погоджувати всі дії з центральними органами, але позитивної відповіді так і не отримали.  

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат