Вибори по-закарпатськи:   ігнор і підкуп

Відділ політики 01.11.2014 08:22 ПОЛІТИКА

Чи є специфіка виборів у Закарпатті? Політологи та різні громадські активісти із-за меж нашої області звинувачують закарпатців у тому, що вони несвідомі й продажні пристосуванці. Мовляв, у той час, як більшість українців голосує за рух України в напрямку демократії, то наші краяни або взагалі ігнорують вибори, або голосують за того, хто заплатить.


То як проходили вибори в нашій області. Перше, що кидається в очі, то це малий відсоток тих, хто пішов голосувати. Так склалося, що відразу по чотирьох округах, де кандидатами   йшли представники клану Балог, люди проігнорували вибори. Вони не бачили альтернативного балогівцям достойного кандидата. І якщо ще старший брат клану Віктор Балога якось намагався накрутити відсоток тих, хто голосував у своєму рідному Мукачеві, то інші його брати просто відбулися ганебними відсотками своїх прихильників. Ось цифри.

69-й округ із центром у Мукачеві, де балотувався Віктор Балога. Участь у виборах взяли всього 43 % виборців (68,8 тис. виборців із 158,4). Із них за Балогу проголосувало 61,1 % виборців, або всього 39,3 тисячі виборців. Таким чином, за Віктора Балогу проголосувало всього 24,8 % від усіх виборців. Менше чверті… Але цього вистачило, щоб старший представник клану міг тепер бити себе в груди і говорити, що представляє понад 150-тисячну громаду області.

Але цей результат Віктора Балоги ще виявився найкращим із тих округів, де йшли представники клану. 71-й округ із центром у Хусті, де балотувався Павло Балога. Тут майже 154 тисячі виборців, але голосувати прийшло лише 58 тисяч, а це всього 37,3 %.

Із них за Павла проголосувало 24,5 тисячі, або 44,6 % із тих, хто прийшов, або… менше 16 % від усіх виборців!

72-й округ (Тячів—Рахів). Тут зареєстровано 173,1 тисячі виборців. Із них за представника клану Балог, Василя Петьовку, прийшли проголосувати всього 57,6 тисячі виборців, а це лише 32,7 %. Цифри рівня Донбасу. Із них лише 36,7 тисячі проголосували за двоюрідного брата Балог Петьовку, а це трохи більше 20 %
від усіх виборців.

Ну і нарешті 73-й округ із центром у Виноградові. Тут у Верховну Раду втікав Іван Балога. В окрузі 147 тисяч виборців, а голосувати прийшло всього 54 тисячі, що складає всього 36,9 %.
Із них за Іванка Балогу проголосувало всього 22,7 тисячі виборців (44,6 % від тих, хто прийшов). Якщо порахувати від загальної кількості, то це ганебні 15,4 %.

Фактично клан Балог провів своїх свинопасів мінімальними голосами. Знаючи, що ніхто з сильних політичних гравців не виставив проти Балог свої кандидатури, самі завидівські свинопаси майже не витрачалися на ці вибори, бо голосувати йшли ті, хто вже давно пригодований кланом посадами, ділянками та іншими подарунками за лояльність. При цьому вся Україна сміється не через нескромність клану Балог, які вирішили прилаштуватися в парламенті сімейним підрядом, а із самих закарпатців, які ще голосують за цих політичних пристосуванців, які вірно служать будь-якій владі й без сорому міняють політичні орієнтири заради прагматичної вигоди.

До речі, мали намір Балоги протягнути в Раду ще двох своїх представників по округу 68-му та 70-му.

По 70-му (Верховинському) округу з центром у Сваляві вони переговорили з екс-«регіоналом» Михайлом Ланьом щодо підтримки, але в того було достатньо і своїх ресурсів, щоб конвертами переконати верховинців голосувати за нього. Ланю в окрузі протистояв лікар Іван Курах, який породичався з Олександром Кеменяшем. Кеменяш, у свою чергу, у добрих стосунках з Балогами. Таким чином, клан у будь-якому випадку залишався при своїх інтересах, бо будь-який переможець по цьому округу був би лояльним до Балог. Тим не менше, в обох опонентів на окрузі були свої амбіції на перемогу. Ланьо застосував «конвертовану» агітацію, яка виявилася ефективнішою за аргумент авторитетності лікаря. І саме через те, що на цьому окрузі в хід пішли грошові мотивації, відсоток тих, хто прийшов на вибори, значно вищий за «балогівські» округи — 56,5 %. Тобто, верховинці йшли голосувати, бо мали певну відповідальність перед тими, хто вручив їм мотиваційний конверт. За Ланя проголосувало 34,5 тис. виборців, або 38,7 % із тих, хто прийшов на вибори. Лікар Курах набрав на 7,5 % менше, хоча за цієї ситуації це досить високий результат.

Ну і нарешті скандальний округ 68-й із центром в Ужгороді. Всім відомо, яким чином на минулих виборах у 2012 році тут переміг Василь Ковач. Про його 200-гривневі приманки ходили легенди. Адже за кілька тижнів до виборів соціологи провели зріз виборчих настроїв і у Ковача не було і 10% підтримки. Аж поки не пішла в хід важка 200-гривнева артилерія.

Цього разу було те саме. Експерти не давали Ковачу шансів, як кандидатові екс-«регіоналу», який скомпрометував себе в Раді голосуванням за «диктаторські закони». Однак опоненти добре знали, що Ковач знову запустить у хід конвертовані технології, тому штаби різних кандидатів провели переговори щодо спільної протидії Васі-Кіловольту.

Ситуація погіршувалася тим, що Балоги зробили тут ставку відразу на двох кандидатів, які нібито були опонентами: Ковача та тимчасового мера Ужгорода Щадея. Балог влаштовувала перемога будь-кого з них. Якщо Ковач пішов на вибори з власним фінансовим ресурсом, то Щадею довелося виділити на кампанію доволі значну суму. Як повідомляють деякі сайти, тільки на рекламу по радіо Щадей заплатив понад 270 тисяч гривень. Окрім того, була виготовлена купа паперової та іншої продукції. За деякими підрахунками бюджет виборчої кампанії Щадея склав понад мільйон гривень.

Тим не менше Щадею протиставили Роберта Горвата, а проти Васі-Кіловольта застосували технологію з кандидатами-двійниками і участі на виборах Олександра Ледиди. І це спрацювало. Горват переміг, хоч і з невеликим відривом.

Для нардепа-«ударівця» Валерія Пацкана прохід Горвата на противагу Щадею був принциповим. Більше того, навіть якби Горват не переміг, він мусив набрати більше, ніж набрав Щадей. Саме тому, за витратами на виборчу кампанію Горват хоч і поступався Ковачу, але кошти пішли чималі. Все місто було в білбордах за Горвата. Окрім того регулярно виходили спецвипуски газети «Карпатський експрес» за Горвата, крутилася реклама на радіо та телебаченні. Додайте ще візит Віталія Кличка. Окрім того, Пацкан провів переговори з деякими штабами інших кандидатів, щоб піти проти балогівців єдиним фронтом. Спрацювало.

Позитивний результат був досягнутий здебільшого завдяки тому, що потужну кампанію проти Ковача провів Сергій Ратушняк. При цьому кампанія Ратушняка була мінімально витратною: жодної радіореклами, кілька білбордів і лише в останні тижні два спецвипуски. Сергій Ратушняк від самого початку кампанії говорив, що наступна Рада повинна виконати лише одну місію: прийняти зміни у виборче законодавство, щоб відмінити ганебну мажоритарну систему, а потім парламент мав би розпуститися.   Тобто, Ратушняк кампанію використав здебільшого для боротьби з балогівцями.

Щось подібне було і з кандидатом Олександром Ледидою, який не марив парламентськими перспективами, а використовував кампанію заради збереження власного політичного статусу.

Все це вкупі дало той результат, який потрібен був Ужгороду. Ковач спустив на кампанію величезні гроші, які навряд чи дісталися йому чесною працею. Мова про десятки мільйонів. Програш балогівців Ковача та Щадея дає надію на те, що Ужгород та район не мають наміру здаватися клану завидівських братів, а політики різних ідеологічних напрямів можуть знайти спільну мову і згуртуватися, коли мова йде про захист міста і району від узурпації Балогами.

 photo 411043504370-43D04300437043204380-2_zps493c02d5.jpg

Відділ політики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат