Мітинги, барикади, створення Закарпатської Народної Ради, позов прокуратури

31.01.2014 14:23 ПОДІЇ

Чимало подій навколо ужгородського Майдану сталося цього тижня. Все розпочалося зі зміни місця дислокації. Ще у п’ятницю 24 січня близько тисячі прихильників Майдану спочатку пікетували Ужгородську міську раду, а потім перебазувалися під будівлю ОДА.

І в першій, і в другій установі у зв’язку з цим працівників відпустили додому, а на вході поставили силовиків. Вдруге того тижня місцеві активісти зустрілися з головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою. Вимога активістів — надання приміщення для проведення установчих зборів Народної Ради. У відповідь Олександр Ледида зазначив, що депутати, обрані на минулих виборах до обласної ради закарпатцями, не складали своїх повноважень. «Яким чином будуть функціонувати два подібні органи влади, мені не дуже зрозуміло. Зараз я як голова обласної адміністрації відповідаю за ситуацію в області й буду робити все для того, щоб ситуація й надалі залишалася стабільною», — прокоментував губернатор.

Наступного дня, в суботу, вже на пл. Народній активісти провели народне віче. Площа розділилася на два табори — провладний та опозиційний. Розмежовувала їх шеренга працівників міліції. Протягом кількох годин два табори перегукувалися лозунгами. Сутичок між ними не відбувалося. Ужгородські євромайданівці обходили працівників міліції мовчки з плакатами, на яких закликали правоохоронців перейти на бік народу. Під вечір провладні мітингувальники розійшлися, порідшало і активістів ужгородського євромайдану.

Ті, що залишилися, розпочали роботу зі встановлення намету та облаштування барикад. Встановили цілодобове чергування. До слова, з суботнього дня міліція також цілодобово охороняла будівлю ОДА.

Вже в понеділок активісти знову навідалися до головного міліціонера області Василя Варцаби. Генерал спростував чутки про те, що до Закарпаття буцімто їде львівський «Беркут». Натомість повідомив, що закарпатські «беркутівці», які в Києві стояли на вул. Банковій, повернулися додому. Також головний міліціонер краю констатував, що жодних порушень громадського порядку учасниками мирних політичних зібрань в Ужгороді не зафіксовано.

У вівторок 28 січня обласні депутати зібралися на позачергову сесію обласної ради, на яку було винесене єдине питання — про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Будівлю ОДА цього дня охороняли кілька сотень правоохоронців. Із 108 депутатів на засіданні зареєструвалися 60. Попри штурм рад по всій країні та створення Народних Рад Закарпаття стало єдиною областю, де вдалося безконфліктно вийти з ситуації — депутати облради кількістю 55 голосів проголосували за утворення Закарпатської Народної Ради. Звичайно, що передували цьому ряд домовленостей, оскільки в силовому сценарії насамперд не була зацікавлена обласна влада. В єдиному рішенні також ішлося про кількість членів Народної Ради — 30 осіб, з яких 15 — активісти, 15 — депутати від опозиції облради. Серед пропозицій, які підтримали депутати, була зокрема вимога розблокування будівлі адміністрації від силовиків. Таким чином, після завершення сесії посилену охорону було знято, правоохоронці розійшлися.

Що стосується імен, то до Закарпатської Народної Ради від активістів увійшли: В. Феськов, В. Маняк, Ю. Дуб, Т. Деяк, Ю. Світлик, П. Гомонай, Е. Шуфрич, О. Марусенко, Р. Буланов, А. Риба, О. Куцин, І. Габор, В. Піпаш, О. Кеменяш, І. Гармасій. Депутатський склад не був одразу сформований, перелік прізвищ оприлюднили в четвер. Угорські фракції відмовилися делегувати своїх депутатів, відтак від «Батьківщини» до ЗНР увійшли А. Ліврінц, А. Сербайло, П. Голубка, М. Качур, В. Федурцьо. Від «Фронту змін» — М. Білецький та Б. Кинів, від «ЄЦ» — М. Кіч­ковський, А. Зелінський, М. Каламуняк, В. Чубірко, М. Хохлов, І. Микульця, М. Кіндрат, М. Вегеш.

Реакція прокуратури області не заставила себе довго чекати. Через кілька годин після завершення позачергової сесії прес-служба прокуратури Закарпатської області оприлюднила інформацію про звернення обласної прокуратури до суду з позовом про визнання протиправними дій Закарпатської обласної ради щодо голосування 28 січня. Того ж дня Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання прокуратури та заборонив оприлюднення рішення Закарпатської обласної ради.

Перше засідання ЗНР таки відбулося в четвер, однак через ряд неузгоджених питань було розтягнуте на два дні, створені робочі групи мали зайнятися розробкою Положень про діяльність Народної Ради Закарпаття та скласти план дій на найближчий тиждень. Стосовно барикад, то поки що ніхто прибирати їх не збирається. Вимога активістів — відставка губернатора. Мітинги тривають.

ТЕГИ : майдан

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат