Хто і де в депутати йде

Федір Корятко 04.10.2014 14:30 ПОЛІТИКА

Цього вівторка завершився прийом документів від кандидатів у народні депутати, які висунулися за мажоритарною системою.   В цілому для участі у виборах у мажоритарних округах зареєстровано 3 тис. 468 кандидатів, у тому числі 2 тис. 87 самовисуванців і 1 тис. 381 — висунутих партіями.


Згідно з постановами ЦВК, нових кандидатів на Закарпатті не додалося і по шести округах області зареєстровано 75 кандидатів.

Найбільше кандидатів — 27 — балотуються в депутати по одномандатному мажоритарному округу № 68 із центром у місті Ужгороді. Фактично багато хто злякався йти кандидатом у чотирьох округах, де полізли нероби родини Балог. Злякалися, бо перти проти накрадених грошей цих бандюків, проти адміністративного тиску та інших елементів виборчої кампанії завидівського сімейства не всім до снаги. Тому Ужгород і привабив майже три десятки тих, хто хоче в парламент.

Щоправда, велика кількість кандидатів по Ужгороду також пояснюється тим, що клан Балог, за яким плаче сміттєвий бак, вирішив висунути по Ужгороду відразу кількох технічних кандидатів. Ми свого часу прогнозували, що Балоги висуватимуть по Ужгороду і хлопця з Воловеччини, який якимось чином тимчасово опинився в мерському кріслі обласного центру, Віктора Щадея, але нашу інформацію багато експертів сприйняли скептично. Таки висунув. Під патронатом Балог йде і Чучка, і той-таки регіонал Вася Ковач, який в січні цього року голосував в парламенті за «диктаторські закони», але чомусь думає, що людей це не цікавить, бо їх цікавить лише 200-гривнева купюра...

Якщо уважно переглянути список кандидатів по Ужгороду, то побачимо тут і сина екс-мера міста Андрія Погорєлова, який буде пастися на електоральному полі батька, і екс-губернатора Олександра Ледиду, який потріпає нерви колишньому соратнику тому ж таки Ковачу, і навіть екс-депутата Сергія Слободянюка.

Цікавим є те, що клан Балог був підтриманий з’їздом партії імені Порошенка і в той же час сам Балога підтримує на виборах трьох політичних банкрутів, а від Порошенка йде ударівець Горват. Як відомо, головний ударівець області нардеп Пацкан уже казав, що з Балогами навіть на одному полі не сяде... Тобто, Балоги просто пішли в піку своєму босу.

І все ж, якщо реально, то найбільший політично-адміністративний досвід є лише в кандидата Сергія Ратушняка. І саме його харизма, його протестна сутність і бойовий характер імпонують ужгородцям у нинішній скрутний політичний час. Уже цілком ясно, що ганчірки, в які можна витирати ноги, людей не цікавлять. В Раді повинні бути досвідчені політики з характером воїнів. Таким і є Ратушняк.

Балоги це знають, тому тривалий час вішають на Ратушняка купу ярликів, жоден з яких не має підтвердження. На минулих виборах мера клан завидівських свинопасів обдурив ужгородців, нав’язавши їм Погорєлова, який нібито господарник, що повинен витягнути Ужгород. Насправді ж ужгородці отримали безхребетне керівництво міста, яке не реалізувало жодного порядного проекту в обласному центрі. То, може, досить експериментів?

Що стосується виборчого округу № 69 у Мукачеві, то тут усього 9 кандидатів. Окрім головного свинопаса Віктора, зареєстрований тут і його соратник по партії Ігор Кріль, і Сашко Гокс від «Батьківщини», або той-таки революціонер Данацко. Останні двоє можуть трохи попсувати нерви Балозі на його прикупленій вотчині.

Одномандатний виборчий округ № 70 із центром у Сваляві доволі інтригуючий тим, що Балоги не змогли висунути тут кандидатом нікого зі своїх домашніх улюбленців. Але є тут кілька людей, які близькі Балогам, і в парламенті можуть бути підконтрольними. Це і регіонал Ланьо, і лакар Курах, який в родинних стосунках із соратником Балог Кеменяшем.

Одномандатний виборчий округ № 71 із центром у місті Хусті був скандальним на минулих виборах. Тут Степан Деркач дав бій Павлові Балозі й різниця між ними була в кілька голосів. Судові спори були не на користь Балоги, тому він уклінно пообіцяв регіоналам, що в парламенті вступить до їхньої фракції. Ці повірили. Павло дійсно пішов до регіоналів, але потім у стилі клану свинопасів із Завидова їх покинув. Тепер Павлик Балога-Морозов знову йде по цьому ж прикупленому округу і фактично не має розкрученого конкурента, бо навряд чи Якубець, Шпілька чи Сабадош зможуть протистояти адміністративно-фінансовому тиску з боку клану свинопасів.

Одномандатний виборчий округ № 72 з центром у місті Тячеві залишався тривалий час взагалі безальтернативним. Тут, окрім балогівця Василя Петьовки, ніхто і не хотів балотуватися. На відміну від своїх братів, Петьовка пригодовував округ регулярно. Якщо брати-свинопаси вважали, що і так «всьо схвачено», то Петьовка час від часу дарував маргиналам, то портфелі для першокласників, то м’ячі чи дрова з картоплею. Тому Василь серед збіднілих горян був своїм у дошку, бо для них крумпля на столі й дрива в печі були важливішими за якусь національну ідею і далеку від них політику.

Одномандатний виборчий округ № 73 з центром у Виноградові на минулих виборах також був скандальним. Це тут Іван Бушко провів несподівано креативну кампанію і випередив переляканого Іванка Балогу. Випередив так, що той навіть не оскаржував результати в суді. Фактично це була тоді єдина поразка клану завидівських свинопасів. Зараз Іванко вирішив, що краще таки відсидіти в парламенті, ніж гріти задницею кріселко головного закарпатського облрадівця. В Ужгороді можна і в сміттєвий бак легко потрапити, а в Києві заховається десь у парламентських кабінетах, що ніхто його звідти і не випре.

Одним словом, ми вступаємо в фінальну стадію кампанії. І ці вибори будуть лакмусом не тільки на порядність кандидатів, а й на громадянську зрілість виборців. Чи здатні закарпатці тверезо мислити, чи є у них державницька позиція, чи готові вони будувати нову країну, або ж просто піддадуться на популістські обіцянки, або знову-таки поміняють голос у бюлетені на потерту 200-гривневу купюру. Результати вже скоро...

Федір Корятко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат