Закарпатських міліціонерів дуже поважають на Сході й називають окремим батальйоном «Закарпаття»

03.10.2014 20:24 ПОЛІТИКА

Цілком несподівано кореспондент газети «РІО» Шандор Роман, який здебільшого писав спортивні новини та робив фоторепортажі зі змагань і чемпіонатів, виявив бажання поїхати в зону АТО і зробити звідти репортаж. Переговорювати його ми не стали, бо Шандор переконував, що поїхати в зону АТО він хоче і задля певного переосмислення життя, і для того, щоб з’ясувати, що ж там відбувається насправді.


Керівництво редакції надало журналістові відповідний супровідний лист і домовилося з начальником обласного управління МВС Сергієм Шараничем, що журналіст зможе поїхати в зону АТО разом із найближчим відкомандируванням туди наших міліціонерів. Заодно ми зібрали гуманітарну допомогу нашим правоохоронцям.

Відразу скажемо, наші міліціонери фактично перебувають у самому пеклі війни — в сумнозвісному Дебальцеві, яке навіть у часи перемир’я зазнає постійного обстрілу з боку бойовиків. Минулого тижня наш кореспондент повернувся і ось що він нам розповів.

Сьогодні біля Дебальцевого перебувають кілька десятків закарпатців — бійці «Беркута» і «Сокола». Вони   виконують функції військових, крім того доводиться охороняти громадський порядок у деяких населених пунктах. «Наші хлопці користуються чималим авторитетом серед місцевого населення. Порівняно з іншими батальйонами представників із Закарпаття дуже люблять. Називають їх батальйоном «Закарпаття». Хлопці добре ладять з місцевим населенням, без грубощів, без матюків. Місцеві привозять хлопцям мед, молоко, годують їх», — розповідає Шандор Роман.

Маршрут Шандора на Сході пролягав через Харків, Ізюм, Сло­в’янськ, Краматорськ, Артемівськ, Дебальцеве, Вуглегірськ. «Зона АТО починається з міста Ізюм, — розповідає наш кореспондент. — Саме тут ми пройшли останній інструктаж, нам дали бронежилети, каски. Тут же попередили, аби ніде не зупинялися, тиснули на газ у разі виникнення надзвичайних ситуацій, бо ніхто не застрахований від снайперів, які можуть бути в лісопосадках, на деревах, будь-де».

Розбитими від снарядів дорогами довелося їхати до Артемівська, там вивантажили половину гуманітарної допомоги, а другу — у Вуглегірську, який від Дебальцевого східніше на 20—30 кілометрів. Ця частина є передовою в зоні АТО і саме там сьогодні перебувають закарпатці.

«Якщо в мене був клубок у горлі, коли в’їжджав туди, то вони просто виконують свою роботу. У суботу-неділю разом із місцевими мешканцями ходять у церкву в Артемівську і взагалі допомагають чим можуть», — розповідає Шандор Роман.

У зоні АТО наш журналіст пробув три дні, з яких щодня їздив із Артемівська у Вуглегірськ, бо ночувати в Артемівську безпечніше. Ще півтора дня туди і півтора назад зайняла дорога. В Артемівську на відміну від Вуглегірська небагато руйнувань, навіть тамтешній завод шампанських вин не постраждав. Щоправда, чимало місцевих мешканців співпрацюють із ДНР-івцями. Таксисти слідкують за переміщенням наших військових, режимом роботи блокпостів і доповідають сепаратистам.

Шандор Роман разом з іншими речами передав військовим кавоварку, каву, фляги, казанки, шкарпетки, пасти, щітки, медикаменти тощо. Хлопцям постійно потрібні гумові чоботи, балаклави, рукавиці, плащ-палатки, засоби гігієни, цигарки. Сьогодні триває тісна співпраця між закарпатськими підрозділами і місцевими правоохоронцями. Заступник начальника УМВС в Закарпатській області Василь Русин зустрівся з фактичним мером Артемівська Валерієм Матейченком. Він передав допомогу від імені Закарпатського УМВС.

«Коли я перебував там, почали стріляти «гради». Я не звик до такого звуку. Хлопці сказали, що то за 10—15 кілометрів, і я заспокоївся. А вже потім, коли ми виїхали звідти, мені сказали, що насправді «гради» стріляли за 5 кілометрів»,— розповідає після повернення зі Сходу Шандор Роман.

Бойовий дух у закарпатців є. Всі озброєні, забезпечені бронежилетами, зазначає Шандор Роман. Серед них є ті, хто вже ввосьме повертається до зони АТО, але є і такі, які прийшли туди після року роботи у правоохоронних органах.

Багато про що з побаченого розповідати не можна. Та й фотографувати не всюди пускали. Тим не менше, пропонуємо вам кілька фотографій нашого кореспондента з зони АТО.

Записала Наталія Каралкіна

Редакція газети «РІО» щиро дякує начальникові обласної міліції Сергієві Шараничу та його заступникові Василеві Русину за сприяння у відрядженні нашого кореспондента в зону АТО.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат