«Правий сектор»: від ультиматиму до перемир’я

22.08.2014 21:03 ПОЛІТИКА

У минулому номері ми повідомляли про те, як активісти закарпатського «Правого сектору» намагалися завезти в область цілий арсенал зброї. Зброю їм вдалося провезти через усю країну, однак на Львівщині загін міліції зупинив автівки
з «правосеками» та вилучив зброю.


Лідери закарпатського «Правого сектору» почали звинувачувати міліцію мало не в розбої й переконувати громадськість, що зброя зареєстрована. Таке пояснення виглядало доволі дивним, бо серед зброї були бойові автомати, кулемети і навіть гранатомети. Після цього «Правий сектор» заявив, що зброю вони захопили у ворога на фронті. Але й це не зовсім відповідало дійсності, бо серед вилученої міліцією зброї була й така, яка вважалася викраденою в одного з силовиків у Закарпатті.

Однак не так важливо те, що це за зброя, як те, чому її везли в Закарпаття. На це відповіді у «правосеків» не було. Голова ГО «Нове Закарпаття» Сергій Ратушняк висловив свою версію. На сторінці у Facebook він звернувся до Яроша: «Ярош, ты пил с Януковичем коньяк, когда на Майдане расстреливали безоружных граждан. Ты НИГДЕ не воюешь! Ты пиаришься! А вот поотправляли пацанов на смерть — уже 39 человек. Ты со своей сектой — нелегальное вооруженное бандформирование. Несчастные погибшие и их родные не получат ни копейки компенсации. Потому что ты и твой «ПС» — нелегалы. Ты разводишь наивных и подводишь всех их под Уголовный кодекс.

И еще. В Закарпатье твои «побратимы» — на службе и зарплате у местного урода «януковича» по фамилии Балога-Петьовка. Именно в эту банду закарпатский «Правый сектор» вез десятки единиц оружия. Не исключено, что от Гелетея или тебя. МВС сработало четко и их задержали под Стрыем. И причем тут вонь о «воинах», о преследовании «героев». По твоему бандитскому примеру нужно в каждом селе создать вооруженную банду и заменить собою Закон и Конституцию. Остынь и покайся за разводы, грабежи и, главное, гибель обманутых пацанов, герой невидимого фронта!»

І дійсно. Випадок із затриманням «правосеків», які везуть зброю з фронту в тил, не одинокий. Буквально 17 серпня на посту ДАІ біля села Бахни Летичівського району Хмельницької області працівниками ДАІ був зупинений автомобіль FIAT Fiorino 2011 р. в., в якому їхали 5 громадян України з арсеналом зброї. Серед зброї було чимало автоматів, гранат, мін, гранатометів та іншої зброї. Всі затримані мали посвідчення «Правого сектору». І коли «правосеків» запитали, невже зброя не потрібніша на фронті, вони відповіли, що хотіли здати її міліції. Без коментарів.

Тим не менше, «Правий сектор» був сильно розлючений на міліцейське начальство. Цю організацію досі не хочуть легалізувати на фронті. Звичайно, бійці «Правого сектору» відважно воюють, однак воюють стихійно, без координації дій із іншими підрозділами. Через це несуть втрати. Керівник «Правого сектору», обурений діями міліції, висловив ультиматум центральній владі й заявив про вимогу до президента Петра Порошенка «негайно навести порядок у МВС, звільнивши одіозних представників антиукраїнських сил із посад у МВС, та розпочати розслідування їхньої злочинної діяльності».

Також «Правий сектор» вимагає звільнення всіх затриманих бійців «ПС» та інших добровольчих підрозділів і повернення всієї незаконно вилученої зброї та транспорту в зону бойових дій. «У випадку невиконання наших вимог протягом 48 годин ми будемо змушені зняти всі наші підрозділи з лінії фронту, оголосити загальну мобілізацію резервних батальйонів та розпочати похід на Київ із метою проведення «швидких реформ» у МВС. Похідні колони «Правого сектору» будуть іти в повному спорядженні», — йдеться в заяві.

У заяві також була вимога негайного звільнення з посади заступника міністра МВС Євдокимова.

Згодом, напевно, Ярош зрозумів, що важко пояснити українцям, чому його підопічні везуть зброю з фронту в тил, і опублікував ще одну заяву. «Доводжу до відома своїх співгромадян та всіх побратимів, що наказом по Добровольчому українському корпусі заборонено вивозити з зони АТО зброю, боєприпаси та вибухові речовини. Їх рух може відбуватися тільки в одному напрямку — на фронт», — заявив Ярош. «В екстрених випадках про пересування наших бійців зі зброєю поза зоною бойових дій будуть повідомлятися Центральне та обласні управління СБУ», — додав Ярош.

Разом із тим у своєму відеозверненні, оприлюдненому 17 серпня, Ярош прокоментував ультиматум «ПС», раніше оголошений президентові Петрові Порошенку. «У той час, коли добровольці «Правого сектору» воюють за територіальну цілісність і суверенітет нашої країни, там, не на передовій, відбувається те ж, що і до революції. Терпіти цього ми не могли. Тому й зробили цю доволі емоційну заяву», — пояснив Ярош. За його словами, «ПС» «готовий до будь-яких кроків, щоб захистити своїх бійців від міліцейського і будь-якого іншого свавілля», але враховуючи ситуацію на фронті, відмовляється від ідеї «йти на Київ» і залишається на сході України.

«На даний момент нам повідомили, що всіх наших побратимів звільнили, а питання відставки Євдокимова буде розглянуте на засіданні Кабміну. Ми дуже сподіваємося, що рішення про його відставку буде ухвалено. Ми розуміємо, що це маленька, але перемога. Тому, враховуючи ситуацію на фронті, ми залишаємося на своїх позиціях», — заявив лідер «ПС».

Таким чином, конфлікт навколо «Правого сектору» трохи улягся. Хлопці повинні зрозуміти, що героїзму від них чекають виключно на фронті. Закарпатці також сподіваються, що зброю в область більше не завозитимуть. Нам потрібна кров?

ТЕГИ : АТОПравий сектор

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат