«Правий сектор» і провокації

16.08.2014 12:28 ПОЛІТИКА

Вся увага прикута до Сходу, де йде війна за територіальну цілісність України. Герої там. Серед них, безперечно, і представники «Правого сектору». Багато з них гине. Сам керівник «Правого сектору» Ярош на своїй сторінці у Facebook написав, що в одному з боїв загинуло доволі багато членів цієї організації. І саме тому зовсім незрозумілими є дії закарпатських «правосеків»…


Ще минулого тижня був гучний скандал із нападом   молодиків на Закарпатське управління СБУ. Хлопці в камуфляжах   спочатку агресивно поводилися з охоронцем, а потім узагалі підстрелили міліціонера. Сам потерпілий наразі перебуває в лікарні. У нього прострелена нога. Розповідає, що наряд був викликаний охороною СБУ, нападники почали грубо поводитися з міліціонерами і навіть після попереджувального пострілу в повітря не зупинилися, а навпаки, один із нападників зробив кілька пострілів по міліціонерах. Так він і дістав поранення в ногу. Зараз йому зробили операцію і правоохоронець іде на поправку.

А для того, щоб приборкати пил нападників, довелося викликати спецпідрозділ міліції. Як виявилося згодом, серед затриманих був і один із активістів «Правого сектору» Пилипів. Однак керівництво обласних «правосеків» почало активно «відбілюватися», мовляв, Пилипів уже два місяці як не перебуває в лавах «Правого сектору». Щоправда, жодних задокументованих свідчень цьому не надали.   Тобто, коли Пилипів відразу по революції люстрував чиновників, то він був членом «Правого сектору», бо заробляв бали цій організації, а от зараз уже його чомусь «звільнили».

ГУБЕРНАТОР ЗАКАР¬ПАТТЯ ПРОКОМЕНТУ¬ВАВ СПРОБУ ЗАХОП¬ЛЕННЯ «ПРАВИМ СЕКТОРОМ» БУДІВЛІ СБУ

Керівник краю Валерій Лунченко назвав неприпустимою спробу захоплення військовими будівлі управління СБУ. Розслідування перебуває на особливому контролі Міністерства внутрішніх справ, оскільки було вчинено замах на життя працівника міліції. «Зважаючи на те, що люди, які вчинили напад, ще до недавнього часу брали участь у люстраційних процесах силовиків, ця справа має бути на особливому контролі громадськості. Сьогодні встановлюються факти і перевіряється інформація щодо того, що один із учасників нападу є помічником народного депутата України від певної політичної сили. Попри все це люди повинні понести покарання», — зазначив у коментарі голова обласної адміністрації Валерій Лунченко.

Однак ще більш скандальним виявися для «Правого сектору» цей тиждень. За офіційним повідомленням міліції, «працівниками УБОЗ Львівщини затримано озброєне злочинне угруповання в кількості 6 осіб, мешканців Закарпатської області. Під час проведення оперативних заходів працівниками УБОЗ УМВС України в Закарпатській області була отримана інформація щодо наміру групи осіб переправити з зони проведення антитерористичної операції значну партію зброї, боєприпасів та вибухівки до Закарпаття, про що вони повідомили львівських колег. У результаті операції працівники УБОЗ ГУ МВС України у Львівській області спільно з працівниками СБМ ГУ МВС та ДАІ на залізничному переїзді в м. Стрий близько 1.00 зупинили два автомобілі Jeep Grand Cheroke на чеській реєстрації. Автомобілі було затримано з використанням вогнепальної зброї через відмову водіїв зупинитися. Правоохоронці здійснили постріли по колесах автомобілів. Постраждалих немає».

Далі в повідомленні йде цілий перелік предметів, які вилучили міліціонери. Це цілий арсенал зброї: два автомати АКМ, автомат МШ, два автомати АКСУ, два гранатомети РПГ, кулемет ПК, гвинтівки, пістолети, з десяток гранат, багато набоїв, штик-ножі й навіть дві радіостанції. Фактично це був арсенал, достатній для озброєння великої групи людей для ведення повноцінного бою.

Затримані особи доправлені у Стрийський МВ ГУ МВС України у Львівській області. Як стало відомо, це були члени закарпатського «Правого сектору». Згодом вони самі оприлюднили інформацію про затримання, але подали її виключно в популістському руслі, мовляв, менти затримали героїв, які їхали на відпочинок із зони бойових дій. Далі було повідомлення, що затриманих відпустили і вони мають намір забрати свою зареєстровану зброю, яку вилучили міліціонери…

Все це трохи дивно, бо навряд чи можна зареєструвати як особисту зброю ті ж таки гранатомети чи гранати. Це вже зброя явно не для самооборони чи полювання. Вчора, коли номер уже був віддрукований,   закарпатський «Правий сектор» давав прес-конференцію з приводу затримання, тому лише наступного тижня ми повідомимо, яким чином і для чого стільки зброї «правосеки» везли в Закарпаття.

До прикладу, фактично того ж дня в закарпатських ЗМІ пройшла малопомічена інформація, що один із наших солдатів мав необережність привезти з зони АТО штик-ніж і за це був покараний. А тут цілий арсенал зброї… Всі військові, які повертаються з зони АТО, проходять спеціальну перевірку в Харкові. Зброю везти суворо заборонено. Дехто переконує, що «правосеки» везли зброю, щоб захищати Закарпаття від можливої агресії з боку сепаратистів. Інші навпаки кажуть, що зброя була завезена для одного з сімейних кланів, який має намір влаштувати відокремлення від України. Але в будь-якому випадку намагання завезти арсенал автоматів, кулеметів та гранатометів у Закарпаття є неприпустимим. І ще. Зрозуміло, що керівництво закарпатського «Правого сектору» може заявити, що зброя, яку вони везли в область, є трофейною. Тобто, вилученою в боях у сепаратистів. Але, як стало відомо, один із вилучених у них «стволів» зареєстрований на представника одного силового відомства Закарпаття. Загадка?

З цього приводу Закарпатська патріотично-виховна організація «Кротон» розповсюдила відповідну заяву під заголовком «Кого хотів убивати «Правий сектор» у Закарпатті?». Зокрема в заяві йдеться: «Минулого тижня міліція затримала вже бойовиків із цієї ультранаціоналістичної організації, які штурмували Закарпатське управління СБУ. А сьогодні нова подія, яка змушує нас звернути увагу закарпатців на намагання українських націоналістів внести смуту в нашому чарівному краї. Кого націоналісти-бойовики мали намір убивати з цієї зброї? Чию кров вони хотіли пролити в багатонаціональному Закарпатті?

Ця зброя потрібна на фронті, де ведеться війна з агресором, але ніяк не в нашому мирному краї. Якщо українські націоналісти хочуть зі зброєю в руках встановити «свої порядки», то це звичайний фашизм, який ніколи не приживеться в Закарпатті, де віками мирно проживають разом угорці, русини, німці, словаки та інші національності. Ми рішуче засуджуємо дії бойовиків і вимагаємо від правоохоронних органів справедливого покарання. Ми — закарпатці й гордимося цим!»

Будемо сподіватися, що правоохоронцям вдасться у всьому розібратися, і дай Боже, щоб ця зброя не використовувалася…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат