Сергій Федака: «Роздавання грошей в масштабах країни на виборах не спрацює»

12.04.2014 10:25 ПОЛІТИКА

«Президентські вибори 2014 року відбуваються після революції у надзвичайно стислі терміни, відтак наразі все йде «більш-менш по-європейськи», без істерик, ажіотажу і апокаліптичних заяв, на кшталт «якщо не проголосуєте, то на цьому все закінчиться», — зазначив на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі професор УжНУ Сергій Федака.

Він висловив припущення, що найбільшим негативом кампанії може стати «війна компроматів», однак масових фальсифікацій ми не побачимо. «Роздавання грошей в масштабах країни на президентських виборах не спрацює, це рівень окремо взятого округу не більше, — вважає С. Федака, — та і цінність президентського крісла впала після повернення до парламентсько-президентської форми правління».

Загалом, на думку політолога, з 23 зареєстрованих у ЦВК кандидатів, реальні шанси на перемогу і призові місця мають тільки четверо.

Щодо особистостей, то, наприклад, про Петра Порошенка Сергій Федака зауважив: «Порошенко взяв хороший старт, підвищило рейтинг і рішення Кличка про його підтримку. Але Порошенко матиме ту ж проблему, з якою зіткнулася на минулих виборах партія Наталії Королевської. Тобто основним завданням є зберегти стартовий рейтинг. А це залежатиме від того, як проводитимуть агітаційну кампанію, тож слід думати, на скільки варто виходити на телеекрани, засвічувати себе в «польових» діях. Це залежить і від команди, і від керівника виборчої кампанії тощо. Стартовий рейтинг ще не гарантує перемогу».

На запитання про те, як відобразиться на рейтингу Порошенка публічна підтримка його кандидатури одіозними олігархами Дмитром Фірташем та Сергієм Льовочкіним, Сергій Федака відповів, що підтримка кандидатів олігархами — одне із вічних українських питань. Кампанія показує, що великий бізнес і політика в Україні й надалі тісно пов’язані. Хоча в суспільстві побутує думка про те, що заможна людина при владі це позитив, мовляв, багатий не буде красти. Разом із тим, ми бачимо, що Янукович та його команда повністю перекреслили принцип «Хто набрався, вже не братиме», тому сподіватися на це не варто.

Щодо Юлії Тимошенко, то її політична сила стала базовою при формуванні перехідної влади. Уряд наразі змушений вживати непопулярні дії, щоб втримати країну від економічного краху, а це відповідно буде відображатися й на іміджі Тимошенко.

Що стосується Сергія Тігіпка — він має унікальне завдання — чітко сформулювати «індустріальні цінності», щоб стати кандидатом для східняків. Він наразі бореться за вихід у другий тур і це достойна мета, яка теоретично досяжна.

Більш проблемна ситуація у Михайла Добкіна — кандидата від Партії регіонів, яка переживає складні часи, процеси розвалу. Крім того Добкін має особисті іміджеві проблеми.

У прес-конференції також взяла участь викладачка кафедри політології та державного управління УжНУ, соціолог Маріанна Колодій, яка зазначила, що соціологам досить важко працювати, оскільки у респондентів, яких вони опитують, немає чітко сформованого громадського інтересу щодо того, хто ж повинен бути президентом. Є багато потреб, вимог до потенційного переможця виборів, але хто це повинен бути — бачення ще немає. Тому вподобання різко змінюватимуться. Чіткого рейтингу наразі ні в кого з кандидатів немає, вони його як здобуватимуть, так і втрачатимуть у ході виборчої кампанії.

На думку М. Колодій, з великою вірогід­ністю можна припустити, що в другому турі зустрінуться кандидати, прізвища яких закін­чуються на -ко, а хто це буде, побачимо в травні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат