Бaлога тягне решту сім’ї в обласну раду

Відділ політики 08.02.2013 17:33 ПОЛІТИКА

Ще свіжі спогади з виборів до Верховної Ради, на яких уся Україна сміялася з сімейного підряду клану Балог, коли відразу чотири брати були кандидатами в депутати. Але родина Балог доволі велика і тепер ті, хто не йшов до Верховної Ради, вирішили йти до обласної.


Як відомо, довибори до Закарпатської обласної ради замість колишніх депутатів облради, які були обрані депутатами парламенту, відбудуться 3 березня. Вже закінчилася реєстрація кандидатів. Усього вільними є 5 крісел.

Балогівський «Єдиний центр» затвердив п’ятірку кандидатів на своїй партконференції в Мукачеві. Від Мукачева буде йти в облраду син Віктора Балоги Андрій Балога, а дружина Віктора Оксана стала кандидатом від Іршавщини. Чи можна вважати молодого Андрія чи Оксану політиками або громадськими діячами з досвідом? У жодному разі. То чим вони можуть бути корисними закарпатцям як депутати обл¬ради? Для чого взагалі Балога-старший пхає їх у законодавчий орган Закарпаття? Невже він не знайшов нікого достойнішого зі свого партійного середовища? Чи, може, вже нікому не довіряє, а лише родині? Чи, може, думає, що з прізвищем «Балога» легше виграти вибори, бо це вже як розкручений бренд? Важко зрозуміти.

Наразі в обласній раді ситуація доволі хитка. Раніше там була стійка більшість із «регіоналів» та балогівців, але напередодні виборів до парламенту облрада фактично розділилася навпіл: ні балогівці-«єцуни», ні «регіонали» стійкої більшості не мали. Щоправда, табір балогівців поступово рідів, бо дехто почав переходити до фракції влади. Для хоча би відновлення статус-кво Балога повинен провести своїх людей по всіх п’яти округах, бо якщо до ради ввійдуть п’ять депутатів від «регіоналів», то балогівці там втратять будь-яку вагу.

Крім Андрія та Оксани, «ЄЦ» по решті округів висунув:

Йосипа Романа — директора Виноградівської ЗОШ № 8, який йтиме по Виноградівщині. Василя Бігунця — начальника управління освіти Мукачівщини, який балотуватиметься по Мукачівському району. Сергія Фрінта — очільника фракції «Єдиного центру» в Ужгородській райраді, який ітиме відповідно від Ужгородщини.

Як повідомили нам джерела в обласній владі, представники від Балоги вже підходили до обласних керівників Партії регіонів із пропозицією поділити округи по-братськи. Мовляв, Андрія та Оксану дати провести в раду, а на трьох округах балогівці готові здати своїх однопартійців на користь «регіоналів». Однак «регіонали» поки що не погодилися, бо мають намір протягнути своїх кандидатів у всіх п’яти округах, щоб закріпити більшість у облраді.

На своїй конференції «регіонали» затвердили кандидатів, які візьмуть участь у проміжних виборах до Закарпатської облради

Округ № 5 (м. Мукачево) — Іван Чубирко, заступник директора ТОВ «Ресурс-Інвест-Сервіс». Округ № 22 (Виноградівський район) — Артур Івашко, приватний підприємець. Округ № 29 (Іршавський район) — Василь Ковбаско, голова Іршавської РДА. Округ № 36 (Мукачівський район) — Юрій Садварі, заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області. Округ № 51 (Ужгородський район) — Олександр Антал, начальник Головного управління Держземагентства в Закарпатсь¬кій області.

Заступник голови Закарпатської обласної організації Партії регіонів Володимир Закурений зазначив: «Ми маємо здобути перемогу для того, щоб сформувати більшість в обласній раді ...відступати нам нікуди». Таким чином, слід очікувати чергово протистояння між «регіоналами» та «ЄЦом» на цих виборах.

Однак уже зараз видно, що «регіоналові» Іванові Чубирку буде важко тягатися з Андрієм Балогою по Мукачеву, бо там уже ведеться активне опрацювання населення. Балоги-нардепи проводять так звані зустрічі з виборцями, крім того, місцевий адмінресурс бурхливо промиває мізки бюджетникам. Що стосується Оксани Балоги, то виставити проти неї голову райадміністрації Ковбаска також було не зовсім обдуманим кроком «регіоналів», бо як показує недавній досвід із парламентських виборів, голови РДА не є популярними серед населення. Тому клан має всі шанси делегувати голові облради Іванові Балозі ще двох його родичів. Поламати плани Балог можуть хіба що опозиціонери.

Щоправда, опозиція знову щось мутить. Спочатку була домовленість між опозиційними партіями, що вони висуватимуть лише одного кандидата від усієї опозиції. Однак згодом закарпатський «УДАР» оголосив, що висуватиме по кожному округу своїх ударівців. По Ужгородщині від «УДАРу» йде Йосип Боднар, який є очільником ТОВ «ЕКО-сервіс». На Виноградівському окрузі балотуватиметься депутат Виноградівської міської ради від партії «УДАР» Олександр Товт. По Мукачівському округу — голова Мукачівської РДА Василь Лазар, а по Іршавському — голова районного партійного осередку Євген Савко.

Крім того, якщо проаналізувати списки, то по кожному округу йде по кілька опозиціонерів. По Ужгородщині, крім «ударівця» Боднара, є прізвища Постолакі, Стасьо та Куцов. По Мукачівщині, крім «ударівця» Василя Лазара, є Мар’яна Сабов від ПРП та Юрій Кравчук від «Української партії». І так по кожному округу. Скидається на те, що опозиція або не домовилася між собою і відповідно знову з тріском програє, або це виключно технологічний хід: зареєструвати якомога більше кандидатів, аби отримати якнайбільше представників у комісіях, а потім зняти частину кандидатур під найбільш прохідну. Це цілком ймовірно, якщо зважити на те, що технічних кандидатів вистачає і в партії влади.

Всього зареєстровано 121 кандидата у п’яти округах. До фінішу їх залишиться значно менше. Але ще гірше інше. Як повідомляє «Трибуна», обласна «Батьківщина» висунула кандидатом у депутати обласної ради по Ужгородщині представника «Єдиного центру» Івана Бібена. «Так, на офіційному сайті Міністерства юстиції у реєстрі політичних партій він значиться керівником осередку «Єдиного центру» в Ужгороді. Бібен працює під патронатом Івана Балоги заступником керуючого справами виконавчого апарату Закарпатської облради», — пише «Трибуна».

А вже в четвер опозиція оприлюднила Угоду про спільні дії, у якій дійсно вказано, що Бібен іде від «Батьківщини» по Ужгородщині як узгоджений усією опозицією кандидат. Узгодила опозиція і «свободівця» Куцина по Мукачівському району, а Данка від «Фронту змін» по Виноградівщині. А що стосується округів, по яких ідуть Андрій та Оксана Балоги, то опозиціонери вирішили не домовлятися про єдиного кандидата. Дивно…

Відділ політики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат