Словаччина почала роздавати багаторазові Шенгенські візи

08.02.2013 15:12 ПОДІЇ

2013 рік Словаччина розпочала з суттєвих змін щодо видачі віз українцям, розширивши список осіб, які мають право отримати багаторазові Шенгенські візи строком до 5 років. У першу чергу мова йде про туристів, бізнесменів та українців, які мають родичів у Словаччині. Ці люди можуть розраховувати на багаторазові візи, тоді як раніше, до прикладу, туристам відкривалися виключно одноразові Шенгенські візи на відповідний період перебування на території ЄС.


Віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирослав Лайчак у розмові зі словацькими мас-медіа зазначив, що умови видачі віз не змінюються, змінюється лише процедура їх отримання. Таким кроком Словаччина планує сприяти розвитку економіки і туризму країни. Крім того, таке саме спрощення торкнеться і громадян Росії.

Законослухняним українцям, які вже мали Шенгенські візи і не порушували встановлені законом норми під час перебування у Євросоюзі, можуть відкрити багаторазову візу і на 5 років. За словами пана Лайчака, словацька сторона намагатиметься всю процедуру видачі віз здійснювати протягом 48 годин або так, щоб цей період не перевищував п’яти днів.

Дипломати запевняють, такі кроки — це не одноразова акція чи подарунок. Однак не пот­рібно забувати, що кожна за­ява на отримання візи розглядатиметься індивідуально, тож і консульство у жодному разі не зобов’язується відкривати кількарічні візи лише за умови придбання турпоїздки до Словаччини.

* * *
Багаторазова Шенгенська віза не обмежена у загальному терміні перебування у ЄС протягом усієї дії візи, однак термін одноразової поїздки не має перевищувати 90 днів. Інше питання, чи можна буде з такою візою перетинати кордон у інших цілях. Так, отримавши туристичну багаторазову візу, чи можна буде просто поїхати на один день, приміром, на шопінг, що люблять робити закарпатці, оскільки кордон поряд, або доведеться щоразу бронювати готельні номери?

Очевидно, що через таке спрощення дещо зменшиться потік людей до угорського консульства і, може, найближчим часом і угорські дипломати переглянуть свою процедуру видачі «шенгенів» українцям.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат