Події року 2013

Підготувала Людмила Федоришина 28.12.2013 10:59 ПОДІЇ

Світ завжди вражає своїми подіями. Масштаб та ситуації, смерті сотень тисяч людей, втрати визначних постатей, катастрофи, природні катаклізми, теракти, війни та наукові прориви — ці події просто не можуть залишати байдужими, вони вже завтра стануть частинкою світової історії, а сьогодні — дійсність, у якій ми живемо.

Cвіт

Стислий огляд подій, що найбільше вразили світ у 2013-му.

Рік розпочався з трагедії. На початку січня сталася велика пожежа у бразильському нічному клубі «Kiss». Загинули 233 людини, а ще 100 дістали численні травми.

15 лютого в Челябінську впав метеорит масою понад 600 кг. По всій області пройшов метеоритний дощ. Постраждали 1613 осіб.

Президент Венесуели Уго Чавес два роки боровся з раком, але 5 березня на 58-му році життя команданте помер.

13 березня кардинали обрали нового Понтифіка — вихідця з Аргентини Хорхе Марія Бергольйо, який проголосив себе Папою Римським Франциском. Він змінив Бенедикта XVI, який зрікся престолу 11 лютого.

23 березня помер скандальний російський олігарх Борис Березовський. Офіційна причина його смерті не названа й досі.

8 квітня у віці 87 років померла екс-прем’єр Великобританії «залізна леді» Маргарет Тетчер.

15 квітня стався теракт у Бостоні. Під час Бостонського марафону прогриміли два вибухи. Троє людей загинули, ще 176 дістали поранення.

24 квітня в Бангладеш обвалився 8-поверховий будинок «Рана Плаза», поховавши під своїми руїнами 1127 осіб.

У середині травня пронеслися торнадо в Оклахомі. 24 людини загинули, знищено 1200 будинків, постраждали 33 000 осіб. За своєю силою торнадо були, як 8 хіросімських атомних бомб.

Наприкінці травня почалися протести у Стамбулі. Мирна екологічна демонстрація проти вирубування дерев у парку переросла в повномасштабні антиурядові виступи за участі сотень тисяч людей по всій Туреччині.

Літня повінь — вода накрила Німеччину, Австрію, Чехію, Словаччину, Хорватію, Угорщину, Польщу та Сербію. Загалом європейська повінь забрала понад 20 життів та наробила лиха на мільярди доларів.

У червні вибухнув шпигунський скандал. Колишній співробітник ЦРУ і Агентства нацбезпеки США Едвард Сноуден передав британським і американським ЗМІ секретні дані про глобальне прослуховування. 1 серпня Федеральна міграційна служба Росії надала йому тимчасовий притулок на рік.

У Єгипті державний переворот. 3 липня військові на хвилі масових заворушень вчинили державний переворот, посадивши президента Мухамеда Мурсі та його найближче оточення до в’язниці. Сотні людей загинули, тисячі поранені.

У липні народився спадкоємець англійського престолу — Принц Кембриджський Джордж.

Жахлива трагедія сталася на залізниці в Іспанії ввечері 24 липня. Поїзд, що прямував із Мадрида до Ферроля, на швидкості 190 км/год. зійшов із рейок. Під уламками загинули 79 людей, ще понад 140 людей дістали поранення.

Громадянська війна в Сирії. Майже три мільйони сирійців, рятуючись від війни, втекли до сусідніх країн. 21 серпня у передмісті Дамаска застосували хімічну зброю. Кількість жертв — понад 1400 людей. Проти населення Східної Гути застосовували зарин. У конфлікті загинули 115 тисяч людей.

У Лівані стався найкривавіший теракт у країні за останні десять років. У серпні два потужні вибухи прогриміли в м. Триполі біля двох мечетей. Бомби детонували одразу ж після п’ятничної молитви. На місці загинули 42 людини. Щонайменше 350 були поранені.

Криваву бійню влаштували 15 членів терористичної організації Аль-Шабаб у Кенії 21 вересня. Озброєні терористи ввірвалися у торговельний центр і відкрили вогонь. Жертвами теракту стали 68 людей, близько 175 поранені.

27 жовтня у Грузії відбулися президентські вибори. Переміг Георгій Маргвелашвілі.

На початку листопада на Філіппіни налетів один із найпотужніших тайфунів «Хайян», від якого постраждали 11 млн. осіб. Шалена буря забрала до 5 тисяч життів. Щонайменше 300 млн. доларів були потрібні гуманітарним організаціям ООН, щоб допомогти філіппінцям подолати наслідки.

17 листопада під час посадки в аеропорту «Казань» у столиці республіки Татарстан зазнав катастрофи літак «Боїнг 737». Повітряне судно впало на льотне поле аеропорту. На борту перебували 50 людей. Ніхто не вижив.

6 грудня на 95-му році життя помер президент ПАР і лауреат Нобелівської премії миру Нельсон Мандела. Він став першим чорношкірим президентом ПАР та «батьком нації», головним своїм завданням він вважав расове примирення у країні.

20 грудня президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування екс-глави ЮКОСу Михайла Ходорковського.

Україна

У січні Вищий адміністративний суд позбавив депутатства Павла Балогу.

Лютий — депутати-опозиціонери заблокували Верховну Раду. Вимога опозиції — забезпечення персонального голосування депутатів.

14 березня Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) опублікувала рішення про введення спецмита на нові імпортні машини.

У квітні президент Янукович помилував Юрія Луценка і випустив на волю. Екс-міністр МВС був затриманий у 2010 році.

У квітні російський шоумен Ургант відкрив сезон скандалів. У програмі «Смак» він зазначив, що порубав зелень, «як червоний комісар мешканців українського села».

18 травня під час мітингу опозиції постраждала кореспондентка «5 каналу». Ольгу Сніцарчук та фотографа з «Комерсанта» Владислава Соделя побили молодики у спортивних костюмах. Серед нападників був і спортсмен Вадим Тітушко. Цей інцидент дав початок й ім’я новому в Україні явищу — «тітушка», які після того мітингу стали незмінними фігурантами акцій протесту.

У ніч на 27 червня поблизу Врадіївки згвалтували, побили і викинули з автомобіля в лісосмугу 29-річну продавчиню Ірину Крашкову. 30 червня стало відомо, що у Врадіїці Миколаївської області затримали міліціонера Є. Дрижака, якого підозрювали в згвалтуванні та замаху на вбивство. Пізніше затримали міліціонера Д. Поліщука, таксиста С. Рабиненка та керівника міліції М. Кудринського. Всі вони були причетними до злочину. 29 листопада Дрижака та Поліщука засудили до 15 років позбавлення волі, Кудринського — до 5 років, а Рабиненка — до 11.

1 липня в Україні почала діяти Угода про спрощення оформлення Шенгенських віз.

У липні у Львові виявили дітей-мауглі. Двоє хлопчиків — 6-річний Юрко та 14-річний Любомир — не ходили і не розмовляли. На вулицю їх не випускали. 5 років львівські чиновники, лікарі та правоохоронці знали про дітей-мауглі, однак нічого не робили.

27 липня при вимаганні 120 тис. грн. хабара затримали ректора Податкової академії Петра Мельника. Після початку суду хабарник раптово захворів на таємничу хворобу. А потім втік. Знайшли його аж у США, де він перебуває й досі.

14 серпня Росія зупинила весь український імпорт до своєї країни. Передували цьому «сирний» та «шоколадний» конфлікти.

У вересні українська влада вирішила різко змінити зовнішньополітичний вектор. Після шантажу з боку Росії влада почала закликати адаптовувати українське законодавство під Європу з подальшою можливістю підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Жовтень сколихнув новиною про виявлену на узбіччі траси Київ—Одеса дворічну дівчинку Катрусю. Опинилася дівчинка там через матір, яка займалася проституцією і покинула дитину.

Листопад — відмова української влади підписувати Угоду про асоціацію з ЄС породила Євромайдан, на який у Київ з’їхалися сотні тисяч українців з усіх регіонів. Тоді ніхто не міг передбачити, що це початок нової революції, яка за своїм масштабом перевершить Помаранчеву революцію 2004 року.

30 листопада не стало матері журналіста Георгія Гонгадзе Лесі Гонгадзе. Жінка останні кілька місяців боролася з невиліковною хворобою.

У ніч на 1 грудня «Беркут» жорстоко розігнав протестувальників на Майдані, серед яких було багато студентів. Вже вдень 1 грудня провокатори почали штурм Адміністрації Президента на Банковій, потім уже протестувальники зайняли будівлю КМДА, частину Будинку профспілок і Жовтневого палацу. Після цього був не один арешт учасників тих подій, але серед них жодного правоохоронця. Київські мирні страйки почали збирати понад мільйонну кількість небайдужих. Проте «беркутівська» зачистка мала місце і в ніч на 11 грудня. Приголомшливі відео вразили не лише українців.

15 грудня у 5 виборчих округах пройшли повторні вибори.

Також у грудні Янукович здійснив візит у Росію, де підписав ряд угод із Путіним, тим самим продавши Україну. Ціна питання — 15 млрд. доларів, які дає в позику Росія, та зниження ціни на газ.

24 грудня ввечері жорстоко побили журналістку, громадську активістку Тетяну Чорновол.

Закарпаття

Одразу після святкування Нового року сталася скандальна ДТП в Ужгороді. 2 січня Шуфрич-молодший зніс на своєму авто стовп на вул. Митній.

Трагічні випадки в горах мали місце у січні. Спочатку на Міжгірщині під лавину потрапили два сноубордисти, один із яких загинув, а іншого, покаліченого вдалося врятувати. Потім у районі г. Гемба загубилися альпіністи. Попри досвідченість та підготовку спортсменів їх вдалося розшукати вже без ознак життя. Тіла були знайдені через 8 днів.

У лютому два набільші виші УжНУ та ЗакДУ таки об’єднали. Цього ж місяця митники викрили одну з найбільших за останні три роки контрабанду сигарет. Вартість вилучених сигарет — 1,2 млн. грн. Викрили «контрабас» на ПП «Лужанка».

У березні відбулися довибори депутатів до облради в 5 мажоритарних округах на місця тих, які пройшли й у Верховну Раду. В підсумку лише у двох округах перемогли представники «ЄЦ»: дружина та син Балоги, у трьох інших округах перемогу здобули представники Партії регіонів.

Квітень видався скандальним для Закарпаття. Спочатку — скандал навколо скульптора Миколи Шматька, якого Балога привіз у Мукачево, пообіцявши золоті гори, а згодом, не розрахувавшись, видворив.

Цього ж місяця мав місце скандал навколо корів породи угорська сіра, спеціально завезених у 2012 році на Берегівщину. Приголомшливе відео потрапило до Інтернет-видань: трупи десятків корів валялися просто неба.

Наприкінці квітня підпалили авто депутата обласної ради Юрія Перести, який перейшов із фракції «ЄЦ» до ПР.

Також цього місяця напередодні офіційного призначення головою Хустської РДА Василя Якубця чоловіка жорстоко побили битками, підкарауливши ввечері біля будинку.

Травень відзначився затриманнями. Спочатку на хабарі у 43 тис. грн. попався проректор УжНУ Роман Офіцинський. Згодом працівники СБУ затримали колишнього УБОЗівця, а за сумісництвом фактично праву руку Балоги в контрабандно-силових оборудках Юрія Дешка.

У червні закарпатців шокувало відео, на якому видно, як лікар наркодиспансеру розтрощив телефон водія, якого, звинувативши в керуванні авто в нетверезому стані, доправили до лікарні. Також на відео видно як правоохоронці викручували руки водієві та штовхали його.

23 червня померла легендарна органістка Наталія Висіч.

Липень запам’ятався кількома підпалами авто, серед яких і машина головного УБОЗівця області Миколи Кулітки.

1 серпня відкрився сучасний комплекс відпочинку «AquaRIOPARK», який збудував Сергій Ратушняк.

У серпні стався ще один підпал — авто начальника штабу Чопського прикордонного загону.

Того ж місця мав місце факт самоспалення на пл. Народній. Чоловік із пляшкою бензину вийшов на центр площі, після чого сам себе підпалив. Міліціонерові, який був неподалік, вдалося погасити палаючого чоловіка. Щоправда, через деякий час він таки помер у лікарні.

Вересень відзначився конфліктом між прикордонниками та власниками автівок із іноземними номерами. На ПП «Ужгород» була встановлена бетонна плита, яка не дозволяла робити так зване мале коло для перетину кордону автівками, що додавало чималих клопотів власникам таких автівок, адже в деяких навіть немає візи, щоб щоразу перетинати словацький кордон. Зрештою плиту прибрали з місця.

У жовтні почалися роботи з реконструкції пл. Народної.   Фігуранти у справі про контрабандний тунель дістали умовний термін. Страшний злочин жовтня — четверо циган, двоє з яких неповнолітні, згвалтували 19-річну студентку. Дівчину гвалтували двічі. Наприкінці жовтня в Ужгороді вибухнув школярський бунт. Через відміну канікул на акцію протесту вийшли кілька тисяч школярів. Натовпом дітей мали намір скористатися деякі політичні сили, тим самим ледь не спричинивши біди.

Листопад просто шокував новиною про ритуальне вбивство, яке скоїли молоді хлопці в Рахові. Вони жорстоко вбили свого товариша, завдавши йому 18 ножових поранень. Затримані зізналися у злочині, запевнивши, що це їх примусив зробити сатана. Також в останньому місяці осені в Закарпатті було завершено будівництво містечка в Тереблі для солотвинців. Наприкінці листопада розпочалося спорудження грандіозного об’єкта — 2-кілометрового Бескидського тунелю.

Завершився 2013 рік у Закарпатті видачею Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді рекордної 50-тисячної Шенгенської візи в цьому році.

P. S. Під час огляду подій були використані матеріали зі спецпроекту «ТСН» — «Підсумки 2013» та річної підшивки «РІО».

Підготувала Людмила Федоришина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат