Тинейджерський «свистопляс»   паралізував Ужгород

01.11.2013 18:12 ПОЛІТИКА

Режисер бухає в Синяку, а маріонетки сядуть.

Цього тижня топ-новиною стала вакханалія підлітків-школярів у Ужгороді. Ось трохи хронології. Ці дні виявилися несподівано теплими, тому губернатор Ледида рекомендував регіональним адміністраціям із метою економії енергоресурсів розглянути можливість кілька днів із осінніх канікул перекинути до канікул зимових. Більшість адміністрацій із цим погодилися.

Однак в Ужгороді дехто вирішив роздути з цієї ситуації соціальний протест. Було організовано групу в одній зі соціальних мереж, де підлітки матюкали міську владу і організовувалися на акцію протесту. Відразу ж знайшлися і ті, хто вирішив акцію очолити. Формально заявку на проведення акції подав Віталій Грегор, який очолює «Молоду ініціативу Ужгорода» і є помічником депутата міськради Горбаня. Хлопці просто не знаються на підлітковій психології і не зорієнтувалися в ситуації, вони не думали, що на Синяку сидить і бухає неголений політичний банкрут, для якого будь-який конфлікт є можливістю про себе заявити. Задумайтеся, на своїй сторінці у Facebook Балога з приводу шкільного протесту зробив три заяви-повідомлення, які активно тиражувалися в належних йому ЗМІ.

Можливо, хтось і буде говорити про те, що в акції школярів немає політичної складової, мовляв, нинішні учні шкіл — свідомі патріоти. Але однозначно, що таки знайшлися ті, хто чітко маніпулював цією свідомістю. Діти прийшли ніби на мирну акцію протесту, однак потім їм хтось підніс яйця і понеслося… Розігріті закликами з мегафонів і безкарністю після яйцеметання, школярі вирішили, що їм можна похуліганити і по всьому місту. Натовп почав самовільно перекривати рух на автошляхах. Зчинився величезний затор. На жаль, не могли проїхати не тільки автомобілі та маршрутки, але вже є інформація, що через блокування дороги школярами до хворого не встигла «швидка допомога».

Організатори могли би трохи краще знати психологію неповнолітніх. Підлітки легко піддаються стадному інстинкту і стають некерованими. Окрім того, в період статевого дозрівання «півники» викаблучуються перед дівчатками в особливо збочений спосіб. Тому акція нібито протесту проти відміни канікул переросла у вакханалію, після якої місто зазнало економічних збитків. Звичайно, адмінбудівлю мерії від яєць відчухають, відлагодять пошкоджені тинейджерами дорожні знаки, смітники та лавиці, водії зафарбують «школярські» подряпини на автівках, шефи пробачать підлеглим, які запізнилися на роботу, пасажирам, які запізнилися на рейси, повернуть гроші за квитки. Але виникає запитання: хто за це відповість? Той неголений збоченець, що втратив політичний вплив   і зі злості провокує з резиденції в Синяку протести? Чи, може, школярі, для яких це була просто активна тусовка, організована невідомими дядьками? Відповідатимуть ті, хто, організовуючи акцію, взяв на себе відповідальність.

Якби з кимось із дітей стався нещасний випадок, відповідали б усі, наголошують правоохоронці. Зі слів прес-секретаря УМВС в Закарпатській області Олега Подебрія, відповідали б у першу чергу ті, «що взяли до рук мегафони і почали кричати дітям: «Ідіть перекривати дороги». Найперше, що тоді робила міліція, намагалася вберегти життя дітей, які ходили вулицями безконтрольно, порушуючи всі правила дорожнього руху і порушуючи все, що можна було тільки порушувати».

«Дякувати Богові, що нічого не сталося, — повідомила сайту «Час-Закарпаття» начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Оксана Бабунич. — Я десь розумію тих батьків, які були разом зі своїми дітьми, і за це їм велика вдячність, що вони не кинули дитину напризволяще, а були там, де їхня дитина. Але були й ті, котрі не були інформовані, що дитина пішла на мітинг. Тим паче, що діти були з наплічниками за спиною. А це значить, що тато з мамою залишилися переконані, що дитина у школі».

Організатори акції чудово зрозуміли свою помилку. Для початку депутат Горбань публічно відмовився від свого «помічника» Грегора з «Молодої ініціативи». Потім уже сам Грегор почав спростовувати деяку інформацію. Зокрема, він спростував інформацію, що в деяких школах дітей закрили у приміщеннях, щоб вони не вийшли на мітинг. «Шановні працівники та директори ЗОШ №№ 1 та 5 міста Ужгорода. Як виявилося, інформація щодо закриття шкіл №№ 1 та 5 у м. Ужгороді з метою не допущення їх учнів на мирне зібрання з питань канікул, озвучена нами на площі Поштовій перед міською радою 28 жовтня 2013 року, не підтвердилася. Також хочу наголосити, що окрім учнів цю інформацію, на жаль, поширювало і доросле населення, зокрема люди, яким ми довіряли, але до яких, на жаль, уже не буде довіри в майбутньому і хай це залишиться на їхній совісті. Відтак просимо вибачення у працівників та директорів ЗОШ №№ 1 та 5 за озвучення в понеділок непідтвердженої інформації, що могла дискредитувати їх у очах громади міста», — написав на своїй сторінці у Facebook Грегор.

Потім він сам таки піддав критиці вакханалію і закликав не повторювати акцію в середу, а далі група в соцмережі взагалі зникла. Хлопці відчули, що даремно зв’язалися з неповнолітніми і кримінал тепер висітиме над ними. Нехай це буде уроком іншим, хто мав наміри використовувати школярів для своїх політичних цілей.

І ще. Було добре видно, як Балога зі своїми політичними банкрутами намагався перевести стрілки на губернатора Ледиду. Балогівці мали намір використати ситуацію проти керівника краю, щоб зіпсувати враження від його роботи напередодні візиту в область президента Януковича. Сам Олександр Ледида стисло й толерантно прокоментував ситуацію так: «Ми справді на обласному рівні рекомендували місцевим органам самоврядування розглянути можливість перенесення осінніх канікул із тижня, що почався, на зиму, таким чином подовживши зимовий відпочинок учнів. Насправді цьому є кілька причин. По-перше, оскільки тримається тепла погода, то заклади освіти можуть суттєво зекономити на опаленні, а всі заощаджені гроші, наголошу, залишаться на потреби кожного конкретного закладу. По-друге, подовжені канікули взимку дозволять уберегти здоров’я дітей від грипу.

Розпорядження про перенесення канікул є рекомендаційним, а в жодному разі не ультимативним. Рішення про відміну канікул самостійно виносять місцеві ради. Відтак воно має бути обгрунтованим   у кожному окремому випадку. Тому, якщо виникають непорозуміння чи невдоволення місцевих громад, це значить одне: керівники органів місцевого самоврядування та шкільні колективи не почули одне одного. Саме така ситуація, на жаль, виникла зараз у обласному центрі. На моє переконання, вичерпати конфлікт можна тільки через конструктивний діалог влади, освітян, учнів і батьків».

Балогівці ж як навіжені продовжували масовану інформаційну атаку, а коли зрозуміли, що програли, то видали просто ідіотську інформацію, що насправді школярський бунт досяг мети, бо президент Янукович відмінив візит у область через учнівські протести. Убогі мали би знати, що якщо Янукович не боїться їхати до Львова чи Івано-Франківська, де на нього нацьковують тисячі «свободівців», то балогівські погрози для нього не більше ніж пук у воду.

Ось лише деякі коментарі ужгородців щодо цих подій у соц¬мережі Facebook.

Банкір Інна Конор: «У цих дітей у голові ще мало тями. Для них кайф вийти потусуватися та погаласувати на вулицях, привернути до себе увагу. А от дорослим, котрі використовують дітей у своїх політичних ігрищах, маніпулюючи незрілою дитячою психікою, треба дати по шиї добряче. А ще краще притягнути до відповідальності.

Як мама і як педагог, як колишній учитель, я обурена тим, що моя дитина щороку половину зими сиділа вдома, бо у школі карантин (епідемія за епідемією), а потім за один урок проганяли матеріал, на освоєння якого у шкільній програмі відведено 2 тижні. Про яке навчання можна говорити?

Дістала ця бульбашкова «громадська» активність. Ви краще збирайте мітинги на захист від насильства та за правосуддя, щоб гвалтівники не глумилися над дітьми та не знущалися над ними ж і не возили їх у багажниках авто».

Громадський діяч Володимир Феськов: «Шкода, що акцію використано в політичних ігрищах. Зроблено дуже хитро і просто, той, хто вміє читати контексти в діях, легко це побачить.

Біда в тому, що діти винесуть із цього уроку: права відстоювати можна, але не обов’язково цивілізовано. Кількісно вони сьогодні показали силу, але замість того, аби ця сила викликала владу на переговори, вона почала закидувати приміщення цукерками. А хтось «розумний» дістав яйця (дякую, що не цеглу). І що далі? У дітей враження, що мирні зібрання це не інструмент у переговорах, а силовий засіб. І наступного разу яйця будуть у кожного, бо це веселіше, ніж цукерки...

А ще, якого дідька там роблять діти без батьків? Батькам чхати? Чи дітям нічого не буде за дикунські методи боротьби. Швидше останнє...

Мирне зібрання переросло у стихійні походи, ніким не конт¬рольовані. Місто зазнало збитків, учителі підвішані у кримінальній відповідальності за кожну дитину ковтають валер’янку, а хтось у цей час усе масово зливає на «Українську правду», аби псувати імідж своєму політопонентові».

Ще деякі коментарі з цього приводу читайте у статті В ужгородських школярів зимові канікули будуть   із 21 грудня до 12 січня

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат