Народна повинна стати народною

04.10.2013 21:41 ПОЛІТИКА

Головну адміністративну площу Закарпаття нарешті почали реконструювати, однак деякі політичні сили створюють конфлікт.


Навряд чи в Україні є хоч одна область, перед головною адміністративною будівлею якої була би така занедбана площа. Питання реконструкції площі Народної назрівало давно. В принципі, вона колись мала більш-менш пристойний вигляд, однак коли губернатором був Віктор Балога, то він без будь-якого публічного обговорення, без будь-яких юридичних дозволів просто дав команду зрізати всі кущі з трояндами і перетворив площу на пасовисько.

Нинішня влада довго мирилася з тим станом площі, однак стало цілком зрозуміло, що площа перед головною адмінбудівлею області повинна мати більш пристойний вигляд. Було оголошено конкурс архітектурних проектів, визначено переможця, потім були програми на телебаченні, обговорення в пресі, засідання численних художніх рад і нарешті після всіх процедур віднайдено необхідні кошти для реалізації проекту.

Нещодавно нарешті почалися роботи з реконструкції площі, але… Група осіб почала активний протест проти реконструкції. Спочатку ці особи повитягали кілки, а потім взагалі почали кидати своїх дітей під екскаватори. Робітники не захотіли брати гріх на душу і техніку з поляни забрали.

Із тих повідомлень, які активісти-протестувальники залишали на своїх сторінках у соціальних мережах, стало зрозуміло, що вони не сприймають проект, який було затверджено. А деякі активісти переконували, що площа повинна залишатися в тому вигляді, як зараз, бо нібито так задумав чеський архітектор Крупка, коли планував площу. Одним словом, аргументи були тими ж, що і раніше. Протестувальників не переконав навіть архівний документ із планом площі, який намалював архітектор Крупка, а там значно більша частина площі в бруківці, ніж передбачено новим проектом.

Наша редакція готова надати коментар з боку протестувальників стосовно їхніх дій. Спочатку ми зв’язалися з активістом Марселем Ониськом, згодом пообіцяв надати коментар мистецтвознавець Михайло Сирохман, якому також не подобається затверджений проект, однак коментарі ми так і не отримали. Було схоже на те, що акція протесту має політичний підтекст.

Згодом усе дійсно стало на свої місця. Самі ж протестувальники час від часу видавали своїх інформаторів: Івана Балогу та його приплічника Михайла Поповича. Стало зрозуміло, що балогівська політична сила свідомо роздмухує протест, щоб скористатися ним для отримання політичних дивідендів. Це їхня давня тактика. Так само вони не давали реалізовувати проекти з будівництвом аквапарку в Боздоші чи впорядкувати територію навколо озера поблизу старого цегельного заводу. Вони «рубали» всі питання, які стосувалися Ужгорода, тому що це не робилося в Мукачеві. А це вже аморально і є певним злочином проти ужгородців. Ужгородці хочуть отримати впорядковану площу. Площу, яка би стала місцем для приємного відпочинку.

Здавалося б, владі вигідно мати перед собою нефункціональне поле, бо менше людей буде під вікнами кабінетів чиновників. Однак голова облдержадміністрації навпаки активно виступає за те, аби мешканці обласного центру отримали нове прекрасне місце для відпочинку. Ось як прокоментував події навколо реконструкції площі Народної керівник краю Олександр Ледида:

— Щодо площі Народної, то я ледь не щодня чув нарікання на те, що головна адміністративна площа області, наголошую, — області, а не тільки Ужгорода, перебуває у такому занедбаному стані. Площа перед адміністративною будівлею законодавчої та виконавчої влади Закарпаття, у якій вирішуються всі найважливіші проблеми краю, куди щодня навідуються сотні громадян області, українські чиновники найвищого рівня, закордонні делегації, заслуговує бути охайною та презентабельною.

Наразі ж у нас чи не єдина область в Україні, яка має необлаштовану площу перед головною адмінбудівлею. І ось нарешті ми знайшли змогу навести з нею лад. Мною було ініційовано проведення конкурсу на кращий проект із реконструкції площі. Головними вимогами було те, щоб площа зберігала концепцію архітектурного задуму чеського архітектора Крупки, який свого часу створив її проект, але з певних історичних причин реалізація цього проекту не була до кінця завершена.

Окрім того, вимогою було й те, щоб площа стала більш функціональною, тобто придатною для проведення урочистих заходів, а головне — приємного відпочинку ужгородців та гостей обласного центру.

Я вимагав та вимагаю, щоб були дотримані всі законодавчі норми під час конкурсу, підготовки та реконструкції. Хочу всіх запевнити, що робота була проведена грандіозна. В архіві були віднайдені проекти архітектора Крупки, історики підготували свої доповіді, фахівці з архітектури та митці провели численні наради та круглі столи. Висловлювали свої думки і старійшини міста, відбувалося обговорення в пресі. Згодом відбулися і всі юридичні процедури із затвердження проекту. І ось нарешті ми починаємо його реалізацію.

Хочу подякувати всім громадянам, які долучилися до реалізації цього проекту, а також спонсорам та меценатам, серед яких, до речі, є і представники опозиційних партій, які зробили матеріальний внесок для реалізації проекту з реконструкції площі Народної. Зазначу, що частка меценатських коштів проекту — це майже 70 % від загальної необхідної суми.

Я розумію, що деякі політичні сили, всупереч логіці, а виключно з популістських політичних мотивів, намагаються підбурювати людей, щоб перешкодити реалізації проекту. Однак ми не сприймаємо цей агресивний безпідставний протест, а налаштовані завершити проект з реконструкції площі Народної, щоб зробити обласний центр красивішим та комфортнішим.

За реконструкцію площі й приведення її в презентабельний вигляд виступили і колишні мери та старійшини міста.

До речі, чимало ужгородців також звертаються до нашої газети з питання реконструкції площі Народної і більшість із них однозначна у своїх переконаннях: площу необхідно привести в порядок. А тепер питання до тих, хто робить підміну понять, оголошуючи себе ледь не рупором усіх ужгородців і заважає реконструкції: а що повинні робити ті люди, які хочуть, щоб площа Народна набула охайного вигляду і щоб там можна було гарно відпочивати? Вони повинні йти на барикади і воювати з групою осіб, підбурюваних Балогами, які виступають проти реконструкції? Чи повинні проковтнути гірку пігулку і тихо відсиджуватися, спостерігаючи, як якісь мами кидають своїх дітей під трактори?


НА ФОТО ЗНИЗУ:
Так накреслив план площі сам архітектор Крупка.

 photo 44904350-43A0430044004420438043D043A04300-43D04300-44704350442043204350440044204430_zps8d0453c6.jpg

Коментарі :


08.10.2013 06:45 перц

Всі ми розуміємо,чому пятеро "чесних активістів" скачуть по площі Народній. Всі ми бачимо,що пан Ледида веде себе в цій ситуації достойно і спокійно. Одні пани Балоги не думаючи хочуть розкачати ситуацію і   визвати того,хто не дивлячись ні на які закони,зітре їх клан за один день. Галицький цирк в Ужгороді не популярний і невже гниле "свободівське" тявкання це вже останній козир у балогівських? Дуже сумно,ні -навіть скорше не цікаво стає. Краще Балогам вже виїхати,поки є час, а не пхати свої голови леву в пащу.


07.10.2013 10:51 Іван Романович

Хто нарешті покаже документ, в       якому буде чітко зазначено не запланована сума, а виділена сума на проект? Адже на сесії облради на Народну було виділено менше мільйона гривень, але Балоги своїй пресі наказують говорити про 3 млн., як було заплановано раніше.

А дорогами і тротуарами і Ужгороді повинні займатися в міськвиконкомі а не ОДА.

Крім того, є ще багато чого іншого, куди можна вкладати гроші і грошей не буде вистачати ніколи, то що тепер через це треба залишити пасовисько перед Народною і ніколи не робити там реконструкцію?
Чи може у Вінниці чи Тернополі всі дороги ідеальні і вони мають ухожені площі перед адмінбудівлями? Що за дурня?


07.10.2013 01:04 Віктор

Це називається марнотратство - стільки мільйонів наших грошей безглуздо витратити на цілком пристойну площу...


07.10.2013 00:59 Андрей

А почему нигде в статье не упоминается, во сколько обойдется бюджету эти фонтаны на Народной?

Почему умалчиваете о 3,5 млн гривен?

Почему в городе дороги в ужасном состоянии, а в Народную столько денег вбухивают?


07.10.2013 00:39 ужгородець


"...архівний документ із планом площі, який намалював архітектор Крупка, а там значно більша частина площі в бруківці..."

Ну, зрозуміло, що більша. З першим проектом Крупки транспортний міст виходив на площу, що створювало великий транспортний трафік - потрібні були ширші вулиці. Міст перенесли вбік - відповідно зелений прямокутний з газоном збільшили, а вулиці звузили.

Це і першокласнику зрозуміло, що в 1938 році реалізовувався зовсім інший проект Крупки, ніж той, що він нам показує.

І площа мала такий же вигляд, як зараз.


07.10.2013 00:31 ужгородець

І що з того, що так накресли площу Крупка? Він же потім переробив цей проект. Транспортний міст же зовсім в іншому місці :)

Це хоч Ужгород, взагалі?

Я бачив старі фотки Ужгорода - чеські та мадярські. Там площа точно така, як зараз - великий акуратний газон.


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат