Позбулися нарешті!..

Володимир Мартин, ДТ 13.07.2013 10:53 ПОЛІТИКА

Довгограюча епопея з екс-заступницею мера Чопа Ларисою Ступак (див. «Покарана ініціативність» у номері «РІО» за 20.04.13 та «Стіна байдужості» за 18.05.2013 (посилання нижче)) пройшла свій черговий етап.

Минулого четверга сесія Чопської міськради розглядала питання про складення Л. Ступак депутатських повноважень. Нагадаємо, що після тривалого протистояння з міліцією через нелегальний гральний бізнес, яке закінчилося нападом на жінку в під’їзді, демонстративної бездіяльності правоохоронців та інциденту в Чопському відділенні міліції, під час якого черговий офіцер вибив у заступниці мера фотокамеру, зачепивши рукою її обличчя, Л. Ступак зробила заяву, що не може в подібних умовах виконувати свої повноваження й відмовляється від депутатського мандата. Питання складання повноважень мало стати найдискусійнішим на сесії, однак не стало. З причин, які неможливо пояснити логічно, Л. Ступак під час розгляду її питання… не дали слова! Усі спроби жінки пояснити свою позицію, а також з’ясувати, чому особисто її та ряд інших депутатів у порушення регламенту за 10 днів не попередили про проведення сесії (листоноша приніс запрошення лише за півтори години до початку засідання), переривалися репліками з залу на кшталт: «Ви нічого нового нам не скажете!», «Питання вже обговорювалося в комісіях», «Не треба морочити нам голову!» Після короткої словесної перепалки мер Чопа Галина Цар оголосила 5-хвилинну перерву, а затим більшість депутатів на пропозицію мера проголосувала за проведення сесії… у закритому режимі, внаслідок чого журналісти були змушені залишити зал засідань. Прикметно, що закрита сесія проводилася вперше за всю історію існування Чопської міськради, при цьому жодного обгрунтування закритості названо не було.

Подальше засідання без сторонніх очей і вух не тривало й 10 хвилин. Ларисі Ступак, котра на останніх виборах набрала найбільше голосів із-поміж усіх мажоритарників, так і не дали виступити, депутати одноголосно проголосували за припинення її повноважень, а далі швиденько розглянули інші питання порядку денного. Після закінчення сесії на обличчях багатьох явно читалося полегшення: «Ху, позбулися нарешті!»

На передостанній сесії міськрада запланувала викликати для звіту начальника районної міліції, однак, як пояснила мер Чопа, звіт перенесено «через період відпусток». А про обіцяне колективне звернення до керівників обласних правоохоронних структур і навіть у Верховну Раду з вимогою покласти край бездіяльності міліції в справі нелегального бізнесу та нападу на Л. Ступак тепер ніхто навіть не згадав.

Усі зусилля Л. Ступак покласти край гральному бізнесу в своєму рідному місті й примусити правоохоронців виконувати свої прямі обов’язки її колеги по міськраді (тепер уже колишні) не зрозуміли й не сприйняли. Нікому з них це просто непотрібно. Система відторгнула чужий елемент і продовжує функціонувати в звичному для себе режимі…

***

Ось як прокоментував для «РІО» ситуацію в Чопі нардеп Геннадій Москаль:

— Для мене ця ситуація взагалі дика. Якщо ми подивимося на Верховну Раду, то там бувають дуже жорсткі протистояння навіть із рукоприкладством, але коли на якогось депутата починаються несправедливі наїзди з-поза меж парламенту, як мінімум одна зі сторін стає за нього горою. А тут жінка намагалася закрити нелегальний бізнес, який витягує в людей останні гроші, постраждала через це від міліції (те, що напад на неї організувала міліція — немає ніяких сумнівів), і хоч би хтось виступив на її захист! Видно, в Чопі виростили новий тип депутатів — «проментівський».

А що зробила районна прокуратура, яка має функції нагляду за тією ж міліцією? Коли я направив у Генпрокуратуру депутатське звернення з проханням зреагувати на цей безлад у Чопі, виявилося, що неодноразові заяви жінки про напад на неї майора Калашникова навіть не внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Це зробили лише після мого звернення — в кінці червня, через сім місяців після нападу. Зараз прокуратура начебто проводить досудове розслідування за перевищення цим майором службових повноважень. Побачимо, якою буде її відповідь на депутатське звернення.

І кілька слів про міліцію. Останні події в країні показали, що народ міліцію вже не боїться (не поважає — вже давно). А через такі інциденти, як у Врадіївці, Чопі й по всій Україні, міліцію починають ненавидіти. Тому я порадив би керівництву УВС добре подумати перед тим, як «відмазувати» якогось майора відписками «факти не підтвердилися».

Особисто я й далі контролюватиму розвиток подій у цій історії…


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Покарана ініціативність
Стіна байдужості

Володимир Мартин, ДТ

ТЕГИ : лариса ступак

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат