У Закарпатську обласну раду   депутатів обиратимуть по-новому?

06.07.2013 08:00 ПОЛІТИКА

Як пише сайт «Нове Закарпаття», одна з найважливіших подій цього тижня — заява Миколи Азарова про те, що українська влада збирається врахувати висновки Венеціанської комісії і Бюро по демократичних інститутах і правах людини відносно виборчого процесу і розробити Єдиний виборчий кодекс.


ЧИМ ВАЖЛИВО ЦЕ ДЛЯ НАС І ЯКІ НАСЛІДКИ НАС ЧЕКАЮТЬ У ЗВ’ЯЗКУ З ПРИЙНЯТТЯМ ЦЬОГО КОДЕКСУ?

Однією з найважливіших змін може стати принцип формування виборчих округів. Відомо, що виборчі округи на парламентські вибори формуються в усій країні за пропорційною системою, тобто в кожному виборчому окрузі проживає приблизно рівна кількість українців.

Місцеві органи самоврядування формуються інакше. Обласна рада, наприклад, формується так: від кожної територіально-адміністративної одиниці за мажоритаркою обираються по 3 депутати. Таким чином, м.Чоп, в якому зареєстровані 7336 виборців, делегує 3-х депутатів в обласну раду, і Тячівский район, в якому зареєстровані 126390 виборців, теж делегує 3-х депутатів. У наявності недотримання принципів рівних виборчих прав.

Те саме стосується і формування районних рад: в м. Виноградові зареєстровані 20076 виборців і вони делегують в районну раду 1 депутата. У селі Перехрестя того ж Виноградівского району зареєстровані 853 виборці і вони також делегують 1 депутата.

Так от уже найближчим часом цей принцип може помінятися, і виборчі округи на наступних виборах у місцеві органи самоврядування формуватимуться за
справедливим принципом — кількістю зареєстрованих виборців.

Отже, в Закарпатті зареєстровані близько 960 тисяч виборців. Місць у обласній раді 108, тобто 54 депутати потрапляють в неї після перемоги за мажоритаркою. Таким чином, якщо виходити з принципу справедливого розподілу, кожен округ має бути визначений так, щоб у ньому було зареєстровано близько 17,8 тисячі виборців (плюс-мінус 12).

ЩО МИ ОТРИМАЄМО НА НАСТУПНІ ВИБОРИ?

— 8 округів сумарно отримають м. Мукачево і Мукачівський район;

— 7 округів отримає Тячівський район;

— 6 округів сумарно отримають м. Хуст і Хустський район;

— по 5 округів отримають м. Ужгород і Виноградівський район;

— по 4 округи отримають Берегівський район (включаючи м. Берегово), Іршавський, Рахівський і Ужгородський райони(включаючи м. Чоп);

— найсмішніше, що по 3 округи не отримає ніхто;

— по 2 округи отримають Міжгірський і Свалявский райони;

— по 1 округу отримають Великоберезнянський, Воловецький і Перечинський райони.

Безумовно, за такого підходу, дуже сильно оновиться склад обласної ради в 2015 році. Пропоную вам поміркувати над тим, хто через 2 роки виявиться «за бортом» і які нові обличчя ми зможемо побачити, якщо новий Виборчий кодекс все-таки буде ухвалений.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат