Герої і тирани

10.05.2013 19:14 ПОДІЇ

 

Їхні колони рідшають. Бо ті, кому в роки війни було хоча би 18, уже мають під 90. З роками частішають намагання ревізії їхнього значення у війні. Хтось називає їх героями. Дехто — окупантами.


Деякі органи влади Західної України ухвалили рішення заборонити використання символіки як комуністичної, так і нацистської, а день 9 травня оголосили не Днем перемоги, а Днем скорботи, як це є у багатьох країнах Європи. Щоправда, суди такі рішення скасували.

До речі, це вже третя спроба заборонити радянську і нацистську символіку, попередні спроби у 2011 і 2012 роках закінчувалися за аналогічним сценарієм.

Варто також пригадати, як у 2011 році у Львові відбулися сутички між прихильниками і супротивниками святкування Дня перемоги. Сталася навіть перестрілка. Саме на Західній Україні люди вважають, що сталінізм і комунізм приніс страждань не менше, ніж німецький фашизм. А от на Сході України 9 травня — визначне Свято перемоги, що не піддається сумнівам.

Якщо на Західній Україні намагаються змінити формат святкування 9 травня, то деякі проросійські представники України навпаки намагаються підкреслити значимість Дня перемоги. Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко прийшов на зустріч із пресою в Севастополі у формі офіцера Червоної Армії і сказав: «Я одягнув сьогодні цю форму на противагу тому, що есесівська форма стала атрибутом молодіжного руху на Західній Україні і в центральній частині нашої держави». При цьому він зазначив, що робляться спроби «перемалювати підсумки Великої Вітчизняної війни для того, щоб перетворити Червону Армію на армію поневолювачів».

А міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявив, що його відомству вдалося повернути правду про Велику Вітчизняну війну в шкільні підручники, конспекти, методичні посібники для вчителів. «Нам із колегами вдалося за останні роки відновити пам’ять Великої Вітчизняної війни. Приємно зазначити, що незважаючи на певні роки, коли знецінювався подвиг Великої Перемоги, її значення, в Україні збереглися тисячі музеїв Бойової слави, музеїв Великої Вітчизняної війни», — сказав Табачник.

І дійсно, для переважної більшості українців (82 %) День перемоги є великим святом.

Про це свідчать результати дослідження громадської думки мешканців України, проведеного компанією Research & Branding Group. Звичайним вихідним його вважають 13 % українців, а для 3 % мешканців 9 травня є звичайним днем тижня.

Найбільше тих, для кого 9 травня це велике свято, серед мешканців Півдня (91 %), Сходу (89 %) та Центру (87 %) України. Як звичайний вихідний 9 травня найчастіше сприймають жителі Заходу України (28 %).

У більшості українців є родичі та близькі, які загинули (68 %) під час Великої Вітчизняної та Другої світової війн. Найбільше загиблих у роки війни родичів і близьких у мешканців Центральної (74 %) та Південної (73 %) України.

І все ж тоталітаризм жорстокий однаково. Жертвами Сталіна стали на 20 мільйонів людей більше, ніж жертвами Гітлера. Ці два тирани мов би змагалися між собою в кровожерстві. І навіть ідеологічна машина в них була однакова. Достатньо порівняти агітаційні плакати сталіністів та гітлерівців. Вони ідентичні.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат