Євросуд: Юлю   арештували незаконно

03.05.2013 16:19 ПОЛІТИКА

Після того, як із в’язниці випустили опального опозиціонера Луценка, зажевріла надія на те, що наступною випустять і лідера опозиції Юлію Тимошенко.

Владі важко виправити власну помилку з ув’язненням Юлі, тому вона тонко натякає, що допомогти має і її оточення. Було запущено той таки сценарій, який був при звільненні Луценка: громада звертається з проханням про помилування, збирається відповідна комісія при президенті й голова комітету з прав людини пише прохання про помилування на ім’я президента, а той підписує необхідний для звільнення папір.

Однак стався збій на етапі рішення комісії. Комісія звільнення не захотіла. Тоді в хід пішла важка артилерія. Цього тижня Європейський суд із прав людини встановив політичну мотивацію арешту екс-прем’єра Юлії Тимошенко в «газовій справі» і порушення її прав у зв’язку з арештом. «Суд одноголосно визнав, що було порушення п. 1 ст. 5 Європейської конвенції з прав людини. Суд одноголосно встановив, що було порушення п. 4 ст. 5, суд одноголосно визнав, що було порушення п. 5 ст. 5. Суд одноголосно встановив, що було порушення ст. 18 Конвенції», — йдеться в рішенні ЄСПЛ. У той же час Євросуд більшістю голосів встановив, що порушення прав Тимошенко за ст. 3 (заборона на катування) Європейської конвенції з прав людини не було.

Тобто арештували Юлю незаконно, а щодо катування, то ніхто її не катував.

Окрилені таким рішенням Євросуду соратники Тимошенко заявили, що тепер проситимуть Євросоюз застосувати персональні санкції проти можновладців, відповідальних за незаконний арешт Юлії Тимошенко. Про це заявив депутат від «Батьківщини» Микола Томенко. За його словами, санкції мають бути застосовані насамперед проти заступників генпрокурора Рената Кузьміна та Лілії Фролової, а також проти судді Родіона Кірєєва. Він висловив сподівання, що рішення про санкції буде ухвалене невідкладно.

«Ми наполягаємо на негайному звільненні Юлії Тимошенко з ув’язнення. Адже Європейський суд із прав людини чітко встановив, що у її випадку було грубо порушено Європейську конвенцію з прав людини. Відтак влада зобов’язана усунути ці порушення та звільнити лідера «Батьківщини», — сказав Томенко. «Наголошуємо, українська влада має всі законні юридичні механізми та підстави для того, щоб випустити Юлію Тимошенко на свободу», — додав він.

ВЛАДА ПОКИ ЩО ДУМАЄ

В уряді поки що розгублені після рішення щодо незаконного арешту Тимошенко. «Україна проаналізує рішення Європейського суду з прав людини за скаргою екс-прем’єра Юлії Тимошенко після отримання тексту документа», — заявив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький. «Нам необхідно одержати це рішення. Ми будемо його аналізувати. Поки що нічого коментувати не можу», — сказав він. При цьому Кульчицький дав зрозуміти, що український уряд після аналізу рішення, можливо, його оскаржить.

А в Генпрокуратурі наголошують, що запобіжний захід екс-прем’єрові Юлії Тимошенко у вигляді арешту в «газовій справі» обирався за старим Кримінально-процесуальним кодексом і на той момент він був законним. Про це заявив представник Генпрокуратури Михайло Шорін.

«Рішення суду щодо обрання запобіжного заходу Тимошенко влітку 2011 року було повністю законним, тому що діяв старий із радянських часів Кримінально-процесуальний кодекс, який передбачав застосування запобіжного заходу у вигляді арешту в разі виникнення підозри, що обвинувачувана особа може уникнути правосуддя або перешкоджати йому», — сказав він. Він наголосив, що наразі діє новий Кримінально-процесуальний кодекс, який «передбачає альтернативні запобіжні заходи та застосування арешту лише у виняткових випадках».

Такої ж думки міністр юстиції Олександр Лавринович, який, до речі, вважає мінімальною можливість оскарження Україною рішення Євросуду з прав людини за скаргою екс-прем’єра Юлії Тимошенко. «Єдина позиція, за якою державу Україну визнано порушницею, це ст. 5 Конвенції з прав людини (порушення прав під час арешту). І цю позицію вже виправлено після вступу в дію нового Кримінально-процесуального кодексу», — сказав Лавринович.

За його словами, необхідно зробити офіційний переклад рішення ЄСПЛ, проаналізувати цей документ, але навряд чи держава Україна подаватиме апеляцію на це рішення.

«Я не бачу тут предмета для оскарження, тому що є порушення за однією позицією, а новий КПК ухвалено і він працює, тому ймовірність оскарження мінімальна», — зазначив міністр, пояснивши, що зі зміною законодавства Україна дедалі рідше застосовує арешт як запобіжний захід.

Також Лавринович акцентував увагу на тому, що невизнання Європейським судом фактів катувань стосовно Тимошенко «свідчить про те, що справу усвідомлено політизували».

У владній Партії регіонів більш категоричні. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає, що до завершення кримінальних справ стосовно Юлії Тимошенко вона не може бути помилувана. «Точка зору іноземних експертів справляє якийсь вплив на процеси в нашій державі, але моя точка зору, що ми повинні жити за законами нашої держави», — заявив Єфремов. «У відношенні Тимошенко йде ще ціла низка судів — щодо вбивства колишнього народного депутата Щербаня і щодо несплати боргів компанією «Єдині енергетичні системи». Ось коли ці суди закінчаться і чим вони закінчаться — після цього з’явиться гіпотетичне право ухвалювати якісь рішення», — сказав Єфремов.

На запитання, чи було би доцільно помилувати Тимошенко напередодні саміту Східного партнерства з точки зору політика, він відповів: «Як політик я вважаю, що ця ситуація в державі найбільше завдає шкоди нашій політичній силі». «А щодо того, чи потрібно відпустити чи непотрібно відпустити, цим мають займатися фахівці», — заявив Єфремов, наголосивши, що не хоче тиснути на суд, поки йдуть процеси щодо Тимошенко.

Натяк Єфремова цілком зрозумілий — Юлю арештовували за одними статтями, але тепер на ній висять набагато важчі звинувачення, тому до рішень суду в цих нових справах навряд чи її варто відпускати.

ТЕГИ : юлія тимошенко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат