І як їм сідниці не злипнуться?

06.04.2012 17:01 ПОЛІТИКА

Тоді як більшість українців ледь перебиваються від зарплати до зарплати, від пенсії до пенсії, депутати Верховної Ради продовжують жирувати. Обід у їдальні Верховної Ради депутатам обходиться у 20—25 гривень. Про це пише газета «Комсомольська правда в Україні».


Як запевнили в апараті Верховної Ради, всі продукти, які використовуються для готування їжі, екологічно чисті й купуються на тендерній основі. Як правило, робиться триденний запас провізії. Меню складає заступник із виробничої частини. Причому щодня в ньому змінюється перелік страв.

«У нас тільки рецептів других страв 215! А якщо сюди додати перше, гарніри, десерти, то близько двох тисяч вийде», — розповіла інженер-технолог Надія Замковенко.

Коли починається піст, у меню з’являються пісні страви.

Так, у їдальні салат зі свіжої капусти коштує 3,56 грн., салат картопляний із язиком — 6,36, солянка домашня — 8,80, сирники зі сметаною й медом —11,46, корейка, запечена з грибами й картоплею — 24,39, брізоль із курятини, фарширований грибами — 14,74, рис варений — 2,34, чай із цукром — 1,91, компот зі смородини й вишень — 3,40, хліб український — 0,30.

За словами Замковенко, депутати люблять страви з язиком, варену вирізку, осетрину, дорадо. Якщо ж депутат скучив за якоюсь стравою, то він може попросити її приготувати. «Ми дослухаємося до побажань. Однак ця страва, як правило, готується вже наступного дня й включається в загальне меню», — уточнила Замковенко.

Всі страви готуються тільки на один день. Подати, наприклад, учорашній борщ заборонено. Не можна й відхилятися від вимог технологічних карт.

Як стало відомо, у кошторисі Верховної Ради на 2012 рік на їдальню депутатів закладено 1,6 мільйона гривень.

Стало також відомо, що насправді закуповують для депутатських їдалень за такі великі гроші.   Державне підприємство Державного управління справами з обслуговування офіційних заходів «Гарант-сервіс» замовило постачання харчових продуктів на 9,16 мільйона гривень. Відповідні угоди було укладено за результатами тендера, повідомляють «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель». Продукти придбано для їдалень ДУС по вул. Банковій, 11 та вул. Шовковичній, 1.

Так от. Придбано рибну продукцію, в тому числі живих лобстерів по 340 грн./кг, осетрову ікру по 900 грн. за 113-грамову баночку, живих устриць, кликача по 480 грн./кг тощо. Серед придбаних вин є шампанське «Вдова Кліко» по 618 грн. за пляшку. Серед м’ясної продукції замовлено бараняче каре по 540 грн./кг., качачу печінку по 465 грн./кг. І як їм попи не злипнуться?

Днями стало також відомо, що, окрім багатомільйонних витрат із бюджету на відрядження та оздоровлення депутатів, для них витрачається величезна сума на щоденне проживання в готелях.

Зокрема, Управління справами Верховної Ради витратить 17,4 мільйона гривень на проживання депутатів у готелях «Київ»   та «Україна». Про це повідомляє «Вісник державних закупівель». Так, ДП «Готельний комплекс «Київ» за проживання депутатів отримає 16 707 444 грн., а ДП «Готель Україна» — 702 720 грн.

Номери у готелях Верховна Рада винаймає для 142 депутатів. Згідно з даними минулого року, у готелі «Київ» 136 номерів зі 189 винаймають депутати. Вони проживають у 93 однокімнатних номерах та 43 двокімнатних. Вартість номерів для проживання обранців у готелі така: однокімнатний номер — 400 гривень за добу, двокімнатний — 480 гривень за добу.

У готелі «Україна» проживає лише 6 депутатів. І номери у них дорожчі — 450 гривень на добу за однокімнатний номер та 510 гривень на добу за двокімнатний.

Посадовий оклад народного депутата залишився незмінним — він становить 6 109 гривень, але з урахуванням усіх надбавок обранець отримує на руки близько 15 тисяч гривень зарплати щомісяця. Насправді ж депутати отримують таку суму в подвійному розмірі. Офіційно вона називається «відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень», але за використання цих бюджетних коштів обранці нікому не звітують. Розмір «депутатських» у цьогорічному кошторисі залишився незмінним — 209 тисяч 100 гривень на рік кожному слузі народу, або 17 425 гривень на місяць.

А вдумайтеся про такий «невинний» пункт у кошторисі витрат на депутатів, як право депутата витратити 1 700 гривень для «проходження через зал офіційних делегацій при відрядженнях». Це дозволятиме народному представникові не пітніти в загальній черзі на посадку в Борисполі, а чекати, поки за ним приїде мікроавтобус і відвезе прямо до трапа.

1 700 гривень — це невелика сума, але якщо її поширити на 450 обранців, то виходить майже   мільйон гривень абсолютно беззмістовних витрат, оскільки зала офіційних делегацій є нічим іншим як бар’єром, що відділяє депутатів від своїх виборців.

Так само кожному з 450 депутатів залишили 26 800 гривень на перельоти Україною протягом року, причому значна частина слуг народу вважає за честь перевищити ці ліміти.

За статтею «виступи на радіо, телебаченні та у пресі з питань депутатської діяльності» обранець може витратити все ті ж 5 тисяч гривень на рік.

Дбають депутати не лише про себе та свої родини. Шалені гроші йдуть і на утримання численної армії депутатських помічників. Зокрема, передбачено, що депутати цього року можуть витратити на помічників 240 тисяч гривень, хоча в 2011 році бюджет виділяв на це кожному депутатові по 216 тисяч.

Таким чином, на утримання 450 дармоїдів йдуть мільйони і мільйони народних коштів. І це при тому, що 17 депутатів взагалі жодного разу не були на засіданні Верховної Ради, 111 депутатів (тобто чверть від усіх) протягом останнього року не подали на розгляд парламенту жодної ініціативи, а 59 депутатів зареєстрували тільки 1 законопроект.

Не можуть не обурювати повідомлення і про керівництво Радою. Так, голова Верховної Ради Литвин нещодавно злітав у відрядження до Японії й це відрядження забрало понад мільйон бюджетних коштів. А його заступник комуніст Мартинюк оприлюднив свою декларацію про доходи, в якій чітко прописано про півмільйонний дохід за минулий рік. І мало того, що комуніст мав зарплату 235 тисяч і пенсійних виплат на 213 тисяч, так він ще й взяв собі матеріальну допомогу майже 40 тисяч.

Відділ політики

Коментарі :


08.04.2012 22:27 Олег

Повністю погоджуюся зі снайпером!!! Гірка до болю правда!Мало хто коментарі пише...на жаль, а треба свою думку висловлювати щодо цього СВИНСТВА! Бо коли моя хата з краю,нічого не знаю-то завжди і вашої хати   обов"язково торкнеться те про що написано тут.Історія це підтверджує...Тож не будьте байдужими до нашого з вами сьогодення.Висловлюйте свої думки та   погляди!


06.04.2012 21:53 СНАЙПЕР

Мене дивує,що тільки я один переважно тут у вас пишу!А що інші люди!На мій погляд,оця писанина нічого не дає - пописали,пошуміли і усьо!немає резюме,виводу!Прийняття мір!Оті всі так звані,"народні депутати" народ,мають в глубоком унітазє,так колись казав мій кумпель коли ми з ним проходили службу в СА на САХАЛІНІ!!!Але дивує те,що ми одні і ті ж рожі вибираємо туди до "свинячого корита" і дальше!Ось зараз дивлюся ШУСТЕРА "СВОБОДА СЛОВА".Одні і тіж!У нас така "свобода слова" як з мого пальця пістолет!Там в ВР сидять такі депутати опливші жиром,що на них вже страшно і бридко дивитися!Половину з них туда не приходять,на ті засідання!А бабло отримують!Народ у нас нікудишній!Непотріб!Люди ходять злі - готові загризти один одного...,але не на тих ви всі злитеся!20 років безладу,корупціі,казнокрадства,круговоі поруки....і все!УКРАІНА стала УРКАіною!Ну що ще писати!НІЧОГО!ВСЕ ПУСТЕ!ПОКИ НАРОД НЕ ВІЗЬМЕ ВИЛА,ПОРЯДКУ ТУТ НЕ БУДЕ!!!!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат