Чи виторгував Балога в Януковича Закарпаття

Відділ політики 16.03.2012 21:57 ПОЛІТИКА

У минулому номері ми розповідали про активні торги Балоги за те, щоб повністю прихопити нашу область. Достатньо пригадати поїздку Балоги у президентську резиденцію «Межигір’я» на розмову до Януковича. Джерела повідомили про деякі подробиці цих торгів.


У Януковича прагнули від Балоги влити свою партію «ЄЦ» в Партію регіонів. Але апетити Балоги занадто великі. Балогівці не проти злиття, але вимагають призначення виключно своїх людей на посади головного податківця області, головного міліціонера, свого прокурора і, звичайно ж, свого губернатора. За це вони нібито обіцяють дати на виборах у парламент у жовтні 50—60 % голосів за Партію регіонів.

Тобто, балогівці конкретно натякнули, що фіскально-каральні органи мають бути в їхніх руках і тоді можна буде нагнути будь-кого, а кого не нагнуть, того прикуплять. А закарпатців навіть ніхто й питати не буде про їхні політичні вподобання. Досвід у балогівців «робити» вибори на свою користь є. Достатньо згадати вибори мера в Ужгороді і знамениту фразу одного з Балог: «Я кажу, же мером буде Погорєлов, бо я тото ужгородськоє бидло куплю». Тепер балогівцям треба купувати «закарпатськоє бидло», а тут уже витрати на порядок вищі. Ось тому й потрібні в начальниках правоохоронних органів свої люди.

Звичайно, що в Києві у владних кабінетах цифра у 60 % за Партію регіонів на Закарпатті дуже приваблива. Кажуть, що центральний провід уже погодився і навіть є наказ на призначення губернатором Закарпаття Василя Петьовки. Але тут виникли інші бар’єри.

Однією з перешкод для Балог став Сергій Тігіпко. Як відомо, він також має влити свою партію «Сильна Україна» в Партію регіонів. Це доволі складне рішення для Тігіпка, адже багато хто в Україні позиціонував цього політика як прогресивного реформатора. Рейтинг «Сильної України» свого часу сягав понад 10 %. Аж до того часу, поки Тігіпко не погодився увійти до уряду Азарова. Значна частина членів «Сильної України» після такого рішення лідера почала виходити з партії. Тим не менше партійна мережа «Сильної України» доволі потужна та розгалужена. Ця партія й досі має рейтинг понад 4 %. Відповідно в самого Тігіпка виник внутрішній протест проти того, щоб його прирівнювали з Балогою і його «Єдиним центром».

Тігіпко зажадав не приймати до лав Партії регіонів Віктора Балогу разом із його партією.

Про це повідомляє газета «Сегодня» з посиланням на джерело в Партії регіонів. За словами джерела, партію Балоги точно не приймуть до лав «регіоналів», тому що Тігіпко поставив це умовою його входження до лав партії. Тігіпко заявив, що він входить до лав «регіоналів» із партією з 4 % рейтингом і практично нічого не вимагає — лише кілька місць у списку і кілька округів для своїх людей. У той же час, відзначає джерело, Балога, рейтинг якого значно нижчий, теж одержує кілька місць у списку в округах Закарпатської області та посаду закарпатського губернатора для своєї людини. Оскільки Тігіпко не сподобалося, що Балога менше значить, але отримає стільки ж або навіть більше, він поставив умову, що в «Регіони» увійде або він, або Балога.

Звичайно, в центральному апараті Партії регіонів чудово розуміють, що Тігіпко для них значно важливіша фігура, ніж Балога, тому в Києві почалися нові консультації. Газета «Комерсант» пише, що Тігіпку таки вдалося виторгувати собі деякі додаткові преференції.

Зокрема, Тігіпко домовився з Партією регіонів про призначення представників його партії заступниками голів 15 обласних державних адміністрацій. Також згідно з домовленостями лідерові «Сильної України» обіцяна посада заступника голови Партії регіонів. Крім того, розглядається його кандидатура на посаду керівника виборчого штабу «регіоналів» на виборах до Верховної Ради. «Передбачається, що на цій посаді Тігіпко буде публічною особою. Відповідати за касу й апаратну роботу будуть інші люди»,— повідомив газеті високопоставлений співрозмовник у Партії регіонів. Але чи говорять ці поступки з боку «регіоналів» для Тігіпка про те, що він таки погодився на те, щоб і Балогу з його партією взяли в Партію регіонів із наданням купи преференцій.

Фактично багато що вирішиться саме сьогодні, в суботу. Зокрема, сьогодні має відбутися з’їзд «Сильної України». Вирішено, що з’їзд буде проводитися за закритими дверима в київському готелі President Hotel. Прес-секретар партії «Сильна Україна» Євгенія Кравчук відмовилася назвати причину проведення закритого з’їзду. Очікується, що на з’їзді буде оголошено про ліквідацію «Сильної України». У своєму відеозверненні до однопартійців, яке Тігіпко вивісив у Facebook у четвер, він закликає їх вступати в Партію регіонів.

«У партії «Сильна Україна» і Партії регіонів спільні цілі й спільні завдання. Я переконаний, що ми потрібні Партії регіонів, тому що ми можемо додати ініціативи, можемо додати в неї реформ», — заявив Тігіпко.

Виходить, що Тігіпко здався. Або проти Балоги більше нічого не має, або ж Балогу «регіонали» таки прокотили. Це також стане відомо вже незабаром, бо подібний з’їзд має провести і балогівський «Єдиний центр». Аж тут виникає ще одна перешкода. Рішення про прийняття до Партії регіонів «Сильної України» та «Єдиного центру» буде ухвалюватися вже на з’їзді самої Партії регіонів. Делегати там, звичайно, монолітні у своєму послуху центральним органам, але вже зараз кажуть, що якщо проти Тігіпка партійці партії Януковича нічого проти не мають, то Балогу і його братву більшість «регіоналів» не сприймають. Все за те ж саме: «Кинув Медведчука, кинув Ющенка, кине і кого завгодно».

Відділ політики

ТЕГИ : віктор балога

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат