Апокаліптичний 2012-й

28.12.2012 15:59 ПОДІЇ

Подій у 2012-му, як і у попередні роки, не бракувало. Яких було більше, питання індивідуальне. Однак так уже склалося, що ставляться люди до високосного року з високою обережністю і пересторогою. Оглядаючись на високосний 2012-й, настає розуміння, що недарма...

Катастрофи, смерті, криваві вбивства, війни, природні катаклізми — все це не нове для планети на ймення Земля, однак масовий психоз, навколо кінця світу, всякого роду проклять та пророцтв, так чи інакше наштовхують на не надто оптимістичні роздуми. Щоправда, це теж індивідуальне. Тому, завершуючи ще один рік, в якому людству «вдалося» вижити, «РІО» традиційно пропонує згадати, що сталося у Рік Дракона на світовій арені, в українському світі та закарпатському краї, щоправда, цього разу в дещо оновленому форматі.

ВИБОРИ

2012 рік, без перебільшень, можна назвати роком виборів. Цього року президента обирали у щонайменше 10 країнах світу. Понад десяток країн постав у 2012-му перед вибором нового парламенту, серед яких опинилася і Україна.
Президентські вибори відбулися й у Росії. І пройшли вони без інтриг — росіяни обрали вже втретє на посаду президента РФ Володимира Путіна. Натомість переможця президентських виборів у США однозначно ніхто не брався прогнозувати. У підсумку Барак Обама таки здобув перемогу вдруге. Травневі президентські вибори у Франції принесли перемогу соціалісту Франсуа Олланду.
У Китаї теж відбулася зміна влади. Цього разу на зміну Ху Цзіньтао прийшов Сі Цзіньпін.
У Єгипті вперше за останні 40 років вибирали президента. Переміг кандидат ісламістської партії «Брати-мусульмани» Мохаммед Мурсі. Що стосується парламентських виборів, то у Грузії перемогу здобула опозиція — Блок «Грузинська мрія» мільярдера Бідзіна Іванішвілі. В Україні опозиція не отримала перемоги, але влада втратила більшість. Перші засідання відзначилися грандіозними бійками.

ВТРАТИ

2012-й став останнім роком життя як світових особистостей, так і українців зі світовим іменем. Вітні Х’юстон померла напередодні 54-ї церемонії «Греммі». Не стало і легендарної оперної співачки Галини Вишневської. У 79 років помер письменник-фантаст Борис Стругацький. 11 листопада у Санкт-Петербурзі на 66-му році життя помер Ілля Олейников. У 103-річному віці у Нью-Йорку помер композитор Еліот Кук Картер — дворазовий лауреат Пулітцерівської премії, лауреат «Греммі». Сільвія Крістель акторка, яка прославилася виконанням головної ролі у французькому еротичному фільмі «Еммануель», померла на 61-му році життя. Російська акторка Марина Голуб загинула в автокатастрофі. 3 вересня у американського актора Майкла Кларка Дункана, найбільш відомого завдяки ролі Джона Коффі у фільмі «Зелена миля», зупинилося серце. Ніл Армстронг — перша людина, яка ступила на Місяць, помер 25 серпня на 83-му році життя. У 2012 помер також Едуард Хіль — «містер Трололо» та народний артист Росії Олександр Пороховщиков. 22 липня Україна і світ   в цілому втратили легендарного актора театру і кіно Богдана Ступку. Онкозахворювання забрало життя у «метра чоловічого костюма» — Михайла Вороніна.

СКАНДАЛИ

31 січня сайт ex.ua було закрито за порушення авторських прав. Після закриття сайта одразу ж пішли масові атаки на державні сайти. Сайт ex.ua відновив роботу 3 лютого.
Російський панк-гурт «Pussy Riot» провів скандальний «панк-молебень», «Богородице, Путіна прожени!» у храмі Христа Спасителя, за що дівчат було одразу заарештовано, а відтак ув’язнено на два роки.
В Україні одним із резонансних скандалів став «касетний скандал» за участі БЮТівця Забзалюка. Опозиціонер оприлюднив аудіозапис з начебто своїм голосом та голосом Рибакова, у цій розмові Забзалюку пропонували гроші за його перехід та діяльність проти «Батьківщини».

УКРАЇНСЬКІ ЗАКОНИ

Якщо 2011 рік запам’ятався українцям скандальною пенсійною реформою, а також новим податковим кодексом. То у році, що минає, теж є що згадати. Зокрема скандальний закон про мови. 10 серпня 2012 року набув чинності закон Ківалова-Колесніченка про основи державної мовної політики. Найбільший привілей отримала російська мова, яка стала регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27. Також цей рік приніс українцям новий Кримінально-процесуальний кодекс, Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр», більш відомий як закон про біометричні паспорти. Крім того, Віктор Янукович таки підписав закон про референдум, який теж встиг набути широкого розголосу. Більшість ухвалила його одразу після виборів із порушенням регламенту.

КАТАСТРОФИ

У січні круїзний лайнер «Коста Конкордія» налетів на скелі, виконуючи необачний маневр біля берегів італійського острова Джильйо, внаслідок судно перекинулося і затонуло. 32 людини загинули. Відповідальність за аварію поклали на капітана судна, який покинув аварійний лайнер.
Сильні дощі 6—7 липня 2012 року та техногенна катастрофа спричинили страшну катастрофу в Краснодарському краю Росії. Місто Кримськ та Кримський район постраждали найбільше: там рівень води сягав 7 метрів. Внаслідок катастрофи загинула 171 людина, 34 тисячі — постраждали. Основна та офіційна причина масової загибелі людей — недосконалість системи сповіщення населення.
Тайфун «Пабло» на Філіппінах упродовж кількох днів забрав життя майже 500 людей. Ще понад 400 отримали травми, сотні людей залишаються зниклими безвісти.
Найфатальніший інцидент року — пожежа в тюрмі у Гондурасі в лютому. У пожежі, яку спричинив, як припускають слідчі, недопалок сигарети, загинули 360 людей.
За лічені дні до виборів східне узбережжя США опинилося під ударом урагану «Сенді». Нью-Йорк після удару стихії нагадував місце голлівудського блокбастера про апокаліпсис.

ВБИВСТВА І ТЕРАКТИ

У березні французька Тулуза була шокована безжальним нападом на дітей єврейської школи. Загалом «тулузький стрілок» вбив сімох. Операція із затримання ісламіста тривала півтори доби; він загинув під час перестрілки.
27 квітня в Україні вперше стався теракт. У центрі Дніпропетровська вибухнули чотири бетонні урни. Від їхніх уламків постраждала 31 людина, в тому числі 10 підлітків. Чотирьох підозрюваних затримали за місяць після вибухів.
Справа Оксани Макар. Згвалтування і спроба спалити дівчину живцем. Справжню хвилю обурення підняла інформація про те, що підозрювані — мажори, яких майже одразу після затримання відпустили на свободу. Оксану врятувати не вдалося — вона прожила 20 днів з того моменту, як її знайшли. Трьом обвинуваченим у згвалтуванні й намаганні спалити Оксану винесли найсуворіші вироки.
26 вересня молодий чоловік зайшов до гіпермаркету «Караван» у Києві, взяв молоко, хліб і шкарпетки. А звідти вже вибіг, розстрілявши чотирьох охоронців. Троє з них померли. 7 листопада «караванського стрілка» знайшли в лісопарковій зоні з простреленою головою.
У грудні у США озброєний 20-річний Адам Ланза розстріляв 20 дітей у початковій школі Сенді-Хук у штаті Коннектикут. Діткам було 6—7 років. Мотиви злочину незрозумілі. Перед тим, як вчинити бійню у школі, Ланза застрелив свою матір.
15 грудня у Харкові знайшли обезголовленими суддю районного суду В. Трофимова та трьох членів його сім’ї. Вбивці забрали з собою відрізані голови.

ЗДОБУТКИ

2012-й був напрочуд вдалим роком для Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії: британці відзначали 60-річчя перебування на престолі королеви Єлизавети ІІ, а Лондон приймав Олімпійські ігри. Україна нарешті прийняла довгоочікуване футбольне свято — Євро-2012.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат