В Ізі посилюють протиепідемічні заходи через ускладнення епідситуації щодо вірусного гепатиту А

Попри раніше введені обмеження захворюваність залишається високою. Також після відновлення очного навчання в місцевій школі відбувся повторний спалах інфекції: 7 випадків серед школярів медики зареєстрували минулого тижня.
Рішення про введення додаткових протиепідемічних обмежень сьогодні ухвалили на позаплановому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС. Основна мета – не допустити подальше поширення інфекції.
Посилені заходи діятимуть з 19 листопада 2025 року протягом 60 діб або до окремого рішення комісії.
Основні обмеження:
▪️призупинено роботу місцевих весільних залів, кафе та ресторанів;
▪️заборонено проведення масових заходів у м. Хуст та с. Іза (ярмарки, святкування, торгівля харчовою продукцією тощо);
▪️заклади освіти с. Іза переведено на дистанційне навчання;
▪️призупинено туристичні заходи на території с. Іза та околиць.
Також під забороною – в'їзд туристичних автобусів до Ізи, крім транзитного проїзду, та зупинка будь-якого транспорту з метою відвідування закладів харчування, торгівлі, побуту та обслуговування.
Фахівці й надалі здійснюватимуть щоденний епідеміологічний моніторинг ситуації, належне розслідування випадків вірусного гепатиту А та проводитимуть дезінфекційні заходи в осередках захворювання на території Хустської громади.
Медики продовжать безоплатне тестування пацієнтів і контактних осіб, щоб оперативно виявляти нові випадки інфікування, ізолювати хворих та максимально швидко перервати ланцюги подальшого поширення вірусного гепатиту А.
«Закликаємо жителів громади та гостей регіону з розумінням поставитися до необхідних обмежень, дотримуватися рекомендацій та відповідально ставитися до власного здоров’я та безпеки інших. Разом ми зможемо стабілізувати ситуацію та зупинити подальше поширення захворювання», – наголосив заступник голови ОВА Олександр Музиченко.
Закарпатська ОВА
Коментарі :
Додати коментар


В рішенні Комісії ТЕБ та НС немає заборони торгівлі харчовою продукцією. Є забезпечити контроль за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах, зокрема у закладах громадського харчування, підприємствах харчової промисловості, продовольчої торгівлі, закладах рекреації. Так що не вводіть людей в оману.