Підгодівля бджіл взимку

admin 05.12.2023 12:24 СОЦІО

Підгодівля бджіл взимку

Наприкінці зими, а в північних регіонах - на початку весни, бджоли у вуликах активізуються. В цей же час відбувається перший в році засів, не дуже обширний, але навіть при цьому комахи не можуть покинути свою рамку, щоб перейти в іншу - "з їжею". У той же час, вони також потребують більше їжі. Підгодовувати бджіл у цей період особливо важливо. Якщо вулики зимують в омшанику, комахи, природно, не відчувають різниці температур і не такі активні.

Деякі бджолярі думають, що бджоли можуть впоратися самі. Однак практика показує, що навіть якщо бджолина сім'я виживає без їжі, вона сильно ослаблена і сезон медозбору може бути під загрозою. Тому не варто так ризикувати своїми комахами.

Але є ще питання, як годувати бджіл взимку, не ставлячи під загрозу життя комах! Адже будь-яка активізація з боку людини може призвести до першого незапланованого вильоту. А це означає, що комахи просто замерзнуть і загинуть. Досвідчені бджолярі використовують такий спосіб: після того, як вулик повністю підготовлений до зими, зверху ставлять рамку з медом. Це дає сім'ї два кілограми додаткового корму. До першого весняного огляду рамки потрібно підготувати заздалегідь. Для цього бджолярі продають віск, який можна нанести на рамки. Великою популярністю користується вощина на рамку Дадан 41х26 см для даданівських рамок.

Для того, щоб правильно підгодувати бджіл, слід враховувати, що сироп не можна давати перед першим обльотом. Бджоли ще не в змозі його переробити і, якщо сироп холодний, вони навіть не візьмуть його в годівницю, а також можуть піти в свій перший політ після сиропу і загинути. Краще запропонувати їм тверду їжу - медовий пиріг або цукерки.

Взимку краще годувати бджіл через сітку, щоб не відкривати вулик і не турбувати бджіл. Можна також покласти на решітку марлю в два шари і вилити через неї розчинений мед, а потім накрити все це целофановим пакетом. Однак цей спосіб має той недолік, що вимагає подвійного годування, оскільки велика кількість меду не проходить через сітку за один раз і бджоли не встигають його відразу зібрати.

Під час підгодівлі бджіл необхідно враховувати метеорологічний фактор, оскільки цю процедуру слід проводити, коли погода не надто холодна. Тому при підготовці до зимівлі варто заздалегідь розрахувати кількість корму так, щоб його вистачило до кінця зими, і підгодувати бджіл в кінці лютого, коли морози не такі сильні.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат