На Закарпатті помер видатний лікар-хірург, громадський діяч Іван Коршинський

16.11.2023 17:58 СОЦІО

У віці 95 років відійшов у засвіти Іван Юрійович Коршинський.

Видатна постать в історії Закарпаття та всієї країни. Мудра і чуйна Людина. Людина-легенда. Його не зламали арешти радянської влади та роки в таборах ГУЛАГу.

Іван Коршинський був відомим лікарем-хірургом, знаним науковцем, громадським і культурним діячем, народним депутатом України ІІ скликання, Почесним членом крайового товариства «Просвіта».

Багато років поспіль очолював Закарпатську крайову організацію Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих.

Біографія:

Народився Іван Коршинський 5 червня 1928 року в селі Буштино, тепер селище Тячівського району Закарпатської області.  

У 1945 році був заарештований органами МДБ СРСР, обвинувачувався у підпільній боротьбі проти більшовицького режиму, організованої ОУН. Згодом звільнений з ув'язнення.

У 1947—1948 роках — студент Ужгородського державного університету.

У 1948 році заарештований удруге, засуджений до 10 років ув'язнення за статтею 54-10 ч.1 КК УРСР «контрреволюційна агітація і пропаганда», термін ув'язнення відбував у таборі особливого режиму в Карагандинській області Казахської РСР. У 1955 році звільнений із ув'язнення.

Продовжив навчання в Ужгородському державному університеті, медичний факультет якого закінчив у 1961 році.

У 1961—1963 роках — хірург Ужгородської клінічної лікарні Закарпатської області.

У 1963—1966 роках — аспірант при кафедрі шпитальної хірургії, у 1966—1969 роках — асистент медичного факультету Ужгородського державного університету.

У 1967 році захистив кандидатську дисертацію «Клініка та діагностика аневризм грудної аорти в світлі хірургічного лікування».

З 1969 року — доцент кафедри шпитальної хірургії медичного факультету Ужгородського державного університету. З 1975 року — завідувач курсу дитячої хірургії медичного факультету Ужгородського державного університету.

Народний депутат України 2-го демократичного скликання з .04.1994 (2-й тур) до .04.1998, Тячівський виборчий округ № 174, Закарпатська область. Заступник і в.о. голови Комітету з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства. Член депутатської групи «Конституційний центр».

Член Українського товариства дитячих хірургів. Заступник голови Закарпатської спілки лікарів-християн. Заступник голови Закарпатського крайового проводу політв'язнів. Автор спогадів «Мої табірні університети та їх наслідки».

Щирі співчуття рідним та близьким.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат