Особливості та характеристики кожухотрубного теплообмінника

10.05.2023 11:21 СОЦІО



Кожухотрубний теплообмінник – один із найпопулярніших видів теплообмінних пристроїв у світі. В його складі знаходиться велика кількість труб, укріплених кожухами, дошками, кришками, патрубками, камерами та опорами. Міжтрубний та трубний простір в апараті роз’єднані. В деяких випадках навіть перегородками із декількох ходів.

Загальні особливості

Конструктивно теплообмінник кожухотрубний включає декілька елементів. Головний – трубна система, що складається з труб різного діаметру. Даний принцип виконання досить ефективно збільшує поверхню теплопередачі. Труби мають різний діаметр: від 12 до 57 мм. Форма пряма чи зігнута. Зроблені зі нержавіючої сталі (латуні чи міді) безшовним способом.

Кожухотрубний теплообмінник має прохідний перетин міжтрубної частини в 2-3 рази більше ніж прохідний перетин трубок. Це дає право стверджувати, що при однакових витратах речовин, що мають той самий агрегатний стан, коефіцієнт тепловіддачі на поверхні міжтрубної частини невисокий. Це дещо знижує відсоток коефіцієнту тепловіддачі пристрою. Наявність перегородок в міжтрубній частині дозволяє збільшити швидкість теплоносіїв і підвищити коефіцієнт теплопередачі.

Всі труби з’єднуються за допомогою трубних дощок. Вони мають вигляд круглого листа товщиною до 20 мм з отворами. Труби до такої дошки можуть кріпитися декількома способами:

  1. Зварювання.
  2. Розвальцювання.
  3. Пайка.
  4. За допомогою сальників.

Система труб розміщується в спеціальному корпусі, що виконує роль кожуха пристрою. Корпус теплообмінника виконується таким чином, щоб можна було виокремити внутрішньо- та міжтрубну частини. Кожух виконується із сталі. Товщина металу безпосередньо залежить від того, який тиск на нього буде здійснювати робоче середовище.

З чим взаємодіє обладнання?

Кожухотрубний теплообмінник здатен функціонувати з різними видами теплоносіїв:

      ● пара;
      ● вода;
      ● газ.

Один із найкращих видів конструкції даного типу — кожухотрубний теплообмінник з плаваючою головкою. В ньому одна з труб завжди міцно прикріплена до кожуха, а інша вільно пересувається у внутрішньому просторі. На вільній дошці розташовується внутрішня кришка системи. Установка має дещо більші габарити і вищу ціну, та відрізняється простотою та надійністю при експлуатації.

Варто лише обрати необхідний апарат та придбати його за прийнятною вартістю у перевіреного виробника.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат