Анатолій Костюх: За комунальні борги житло не забиратимуть

27.06.2020 17:14 СОЦІО

Ігор Кривошеєв, Михайло та Анатолій Костюх — ці три прізвища лунають у всіх ЗМІ. Народні депутати із Закарпаття внесли до Верховної Ради законопроект, який нібито запустить механізм відбирання житла у людей, які не платять за комуналку. Чи правда це? І навіщо вони внесли таку законодавчу ініціативу? Ексклюзивно розбираємося з народним депутатом від «Слуги народу» Анатолієм Костюхом.

— Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати за житлово-комунальні послуги» називають скандальним, чому?

— Скандальним його називають ті, які люблять грати на публіку. Реально він вирішує дуже багато проблем громадян. Законопроект не є спрямований на те, щоб відбирати у людей квартири, будинки чи залишати їх без зарплати, він створювався виключно для того, аби громадяни могли реструктурувати свої заборгованості за комунальні послуги. На 1 травня заборгованість населення за житлово-комунальні послуги становила 63,1 млрд. гривень. Це величезна сума, через яку, як стверджують керівники підприємств, не можуть виконувати покладені на них зобов’язання, своєчасно розраховуватися за енергоносії, платити зарплату працівникам, вносити податки, збори та обов’язкові платежі до бюджетів усіх рівнів. Часто громадяни звертаються з проблемами, що тече дах, старі труби в будинку, погана вода, і тоді комунальні підприємства розводять руками, і свою бездіяльність недонадходженням коштів від мешканців будинку. Тоді притягнути до відповідальності та примусити виконавців послуг виконати ремонтні роботи чи покращити стан будинку значно важче, адже вони мають пояснення, за яким ховаються: мільярдні недоотримання створюють величезну дірку в бюджеті, з якого повинні були би оплачуватися модернізація, енергозбереження, інвестиційний розвиток.

Крім цього, на мою думку, кожен стикався з тим, як у багатоквартирному будинку один мешканець просто не платить комуналку, навіть не тому, що не мав грошей, а тому, що просто не хотів. Тоді його борги платять сусіди або в будинку вимикають ліфт чи домофон. Через недбалість однієї людини страждають усі мешканці. А чому добросовісні громадяни повинні отримувати неякісні послуги або не отримувати їх узагалі, якщо вони вчасно платять?

Наразі в Україні активно розвиваються ОСББ, згуртовані мешканці будинків тривалий час доводять, що їхній сусід не платить комуналку. Ці справи застрягають у судах, а жителі багатоповерхівок так і не можуть дозволити собі якісні послуги.

— Тобто квартири ніхто забирати не буде?

— От якраз квартири зараз забирають, а з реструктуризацією цього можна уникнути. Коли політичні конкуренти починають розповідати, що у людей відбиратимуть житло, то складається враження, що вони або не компетентні й абсолютно не знають та не читають законів України, або просто брешуть у вічі українцям, адже вони ж самі голосували кілька років тому за правки до законів, через які на боржників сьогодні накладаються величезні штрафи, і завдяки яким працює механізм відбирання житла у людей, які не платили.

Нині, як передбачено законодавством, житлово-комунальні підприємства подають на боржника до суду, далі виконавча служба примусово стягує кошти. Часто такі заборгованості передаються колекторним компаніям, і вони займаються «вибиттям» грошей у людей. Сумніваюся, що комусь приємно мати справу з колекторами, лише згадайте скільки є історій, коли вони вибивають двері домівок і приходять з погрозами.

А коли опозиціонери розповідають, що найбільше постраждають малозабезпечені верстви населення, пенсіонери, то вибачте, але це смішно, адже якраз ці люди отримують субсидію і вони вчасно платять за комунальні послуги, не залишають за собою боргів. Цей законопроект розрахований на платоспроможних людей, які не оплачують комуналку. І, до речі, за несвоєчасну сплату накладаються величезні штрафи та пеня. В цьому законопроекті 3613, якщо боржник вирішить реструктурувати свій борг, нарахування будуть списані.

— То як працюватиме законопроект? Хто і як може отримати реструктуризацію?

— Ціль цього законопроекту — це розв’язати проблему заборгованості за житлово-комунальні послуги. Якщо громадянин є платоспроможним, він отримує більше, ніж мінімальна зарплатня, то його борг за комуналку можна розкинути до 60-ти місяців, із платежем не більше ніж 25 % від його зарплати. Якщо це малозабезпечена людина, тоді щомісячний платіж повинен становити не більше ніж 20 % від її доходу.

Таким чином кожен громадянин України, який за різними причинами не міг сплачувати комуналку, зможе отримати ще один шанс погасити свій борг. Із часом такі платежі дадуть змогу вдосконалювати комунальні послуги, адже бюджет підприємств буде наповнений і вони вже не зможуть перекладати відповідальність за неякісні послуги на боржників.

До того ж зменшиться навантаження на суди та виконавчі служби, він допоможе уникнути судової тяганини, на яку витрачають час і виконавці замовлення, і громадяни. Цей законопроект повинен зняти напругу між людьми, які вчасно платять платіжки, і між тими, хто ні. Тому, що за фактом — платитимуть усі.

Я ще раз повторюю, житло у людей ніхто не забиратиме за комунальні борги. Цей законопроект створений виключно для того, аби покращити якість житлово-комунальних послуг в Україні, зняти соціальну напругу та вирішити питання мільярдної заборгованості — і це все виключно через адекватний європейський механізм реструктуризації.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат