Ліси Закарпаття: життя після бурелому

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 01.10.2017 17:32 СОЦІО

 

Ліс у Закарпатті – єдиний на території України ареал поширення середньоєвропейських лісів. Тут можна зустріти світлі сонячні діброви, тінисті бучини, похмурі величні ялинові та смерекові ліси. Не випадково Східні Карпати називають Лісистими, а південно-східну частину гір – Буковиною.

Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства за площею лісового фонду Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини наша область займає перше місце. Ліси в області зростають на площі 695,8 тис. га, а загальний запас деревини складає 207,5 млн куб. м.

До особливостей лісів області можна віднести їх відношення до гірської частини регіону (понад 80 % площі лісового фонду). Основними лісовими породи є бук — 58,2% вкритої лісовою рослинністю площі, смерека — 26,4 %, дуб — 8,5 %,інші деревні породи — 7,9%. За віковою структурою на молоді насадження припадає 22,8 %, середньовікові — 45,4 %, пристигаючі — 11,5 %, стиглі і перестійні насадження — 20,3 % вкритих лісовою рослиністю земель. Площа лісів області за останні 50 років зросла більше, як на 10 тис. га, середній запас на 1 га із 186 куб. у 1946 році зріс до 358 кбм. (за даними лісовпорядкування у 1973 році середній запас на 1 га був 254 м 3, в 1988 р. — 276 м куб, в 1996 р. — 340 м куб, тепер він сягає 358 м куб). Окремі деревостани мають запас 1000 і більше куб. м на 1 га.

За оцінками експертів, в тому числі і міжнародних, закарпатські ліси вважаються одними з найпродуктивніших не тільки в Карпатському регіоні, а й у Європі.

ЛІСОВІДНОВЛЕННЯ

В системі Закарпатського лісового та мисливського господарства вибудувана і успішно функціонує система лісовідновлення. У галузі створені всі умови для вирощування здорових, якісних лісів – від заготівлі, переробки лісонасіннєвої сировини у шишкосушарках і зберігання лісового насіння та посадкового матеріалу, вирощування стандартного садивного матеріалу, проведення лісокультурних робіт – до рубок догляду за лісом.

Щорічно лісівники вирощують мільйони нових сіянців, які на 2-3-й рік працівники державної лісової охорони висаджують на ділянки, які раніше були відведені під заготівлю згідно лісовпорядних планів, а надалі - під лісовідновлення. За весняну кампанію 2016 в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» лісівниками, учнями шкільних лісництв, представниками влади та громадськості й преси було лісовідновлено 3633 га (при 2865 га запланованих), створено лісових культур на площі 1222,5 га (115% виконано), в тому числі доповнено лісових культур на площі 400 га. Догляд за лісовими культурами зроблено на площі 2392 га. У 2017 році
Основними породами, які висаджувались, були ялиця, ялина, дуб, бук, модрина, клен-явір. 2017 рік проголошений роком заліснення нових територій, які були передані від агролісів і непридатні до сільськогосподарського використання. Програма відтворення лісів у Закарпатті на 2017 рік передбачено, що молоді ліси зашумлять на 4000 тисячах гектарів – переважно на місцях попередніх вирубок. Основна частина вже заліснена, однак частина роботи залишилась ще на осінь. Посадка нового лісу розпочнеться з другої неділі жовтня.

Весною 2017 року висаджено понад 10 мільйонів саджанців стандартного садивного матеріалу. Для забезпечення необхідною кількістю садивного матеріалу в області функціонують 45 постійних розсадників загальною площею 42 га., а також ряд тимчасових розсадників. Лідерами по лісовідновленню є ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ» ДП «Міжгірське ЛГ», ДП «Ясінянське ЛМГ». На землях, що вийшли з сільськогосподарського користування, найбільше нових лісів створили лісівники ДП «Верхньогірське ЛГ» (89 гектарів) та ДП «Тячівське ЛГ» (52 гектарів)».

БУРЕВІЇ ТА БУРЕЛОМИ

Вітром 29 червня та 16-17 вересня поточного року в Закарпатській області було пошкоджено понад 2500 гектарів лісових насаджень. Під час останнього бурелому пошкоджено 1 895,2 га насаджень загальною кубомасою понад 300 тисяч м куб. Основна частина руйнувань припала на Ясінянський, Великобичківський, Рахівський та Брустурянський лісгоспи.

Наразі на ділянках проводиться лісопатологічне обстеження в зоні лиха спільно з фахівцями Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Після отримання відповідних дозволів обласного управління лісового та мисливського господарства, державної екологічної інспекції, лісозахисного підприємства, спеціально створені бригади розчистять ліс від звалених та поламаних дерев. 1192 гектарів потребують санітарної вибіркової рубки, ще 570 гектарів - суцільних санітарних рубок. На місці суцільних зрубів обов’язково буде проведено лісовідновлення.

Пошкоджені дерева повинні бути заготовлені якомога швидше - це займе до трьох-чотирьох місяців. Посадка нового лісу пройде відразу ж після розчищення територій навесні або восени. Відновлення лісу - це не тільки посадка молодих дерев, а й підготовка грунту.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат